Και δεύτερη navtex για σεισμικές έρευνες έως την περιοχή ευθύνης της Μάλτας

Estimated read time 1 min read

φωτογραφία αρχείου

Dreamstime.com

Μετά από συνεννόηση της Ελλάδας και της Μάλτας, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης συμπλήρωσε τη NAVTEX που εξέδωσε το μεσημέρι για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, περιλαμβάνοντας σε αυτή γεωγραφικές συντεταγμένες που αφορούν στο χώρο ευθύνης της Μάλτας, διευρύνοντας το πεδίο των ερευνών.

Όπως αναφέρεται στη NAVTEX οι νέες γεωγραφικές συντεταγμένες αφορούν σε «EKPOMPH APO MALTA NAVTEX SERVICE».

H συγκεκριμένη NAVTEX γνωστοποιεί ότι από 8 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας θα αναπτυχθεί εξοπλισμός και θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες από το πλοίο SANCO SWIFT’, στο Ιόνιο πέλαγος, το δυτικό πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Με την ίδια navtex προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας.

Οι έρευνες καλύπτουν θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και καλύπτουν τα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στα οποία όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σεισμικές έρευνες για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»). Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος. 

Πολιτικές αντιδράσεις

Σε υψηλούς τόνους κινείται η αντίδραση της αντιπολίτευσης. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 προχώρησαν σε παρεμβάσεις κριτικής στην κυβέρνηση, καταδεικνύοντας ότι οι Έλληνες πολίτες δεν πρόκειται να επωφεληθούν από τις όποιες εξορύξεις ούτε οικονομικά ούτε ενεργειακά, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις πολυεθνικές της ενέργειας.

«Η παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ενεργειακούς κολοσσούς, τύπου ExxonMobil, αφενός στερεί απ’ τον ελληνικό λαό τον πολύτιμο ορυκτό πλούτο της χώρας, αφ’ ετέρου δεν εγγυάται σε καμιά περίπτωση τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Οι ενεργειακοί όμιλοι θα αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα για τα δικά τους κέρδη και όχι για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουν στους οξύτατους ανταγωνισμούς και τα παζάρια για τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί οι ανταγωνισμοί αποτελούν και τον μεγάλο κίνδυνο για τους λαούς της περιοχής προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει: «Γι’ αυτούς τους λόγους και το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τις συμβάσεις παραχώρησης υδρογονανθράκων που δρομολόγησαν, ψήφισαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚινΑλ.».

Την «υποκρισία» του Κυριάκου Μητσοτάκη που «χθες ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για εξορύξεις στις θάλασσες μας και σήμερα πήγε στο COP27 να μιλήσει για “Πράσινη Μετάβαση”» στηλίτευσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας εν μέσω των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές.

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 τονίζει πως «οι εξορύξεις δεν θα προσφέρουν τίποτα στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και ο ελληνικός λαός δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη των πολυεθνικών κολοσσών, ενώ οι διαδικασίες αυτές πέρα από τους τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους, δημιουργούν νέες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή και άρα νέα εξοπλιστικά προγράμματα με νέα υπερχρέωση». 

«Μόνο κόστη λοιπόν, κομίζουν στο λαό και τη χώρα μας τα μαντάτα του κ. Μητσοτάκη, την ώρα που τα όποια κέρδη θα καρπώνονται οι πολύ -γνωστοί- λίγοι και ο υπόλοιπος πλανήτης θα προχωράει στην Πράσινη Μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης με σχετική ερώτηση θέτει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της» σημειώνει ακόμα.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author