Καιρός: Η κακοκαιρία Αθηνά σφυροκοπά τη χώρα – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Estimated read time 1 min read

Από το βράδυ της Τετάρτης έχουν ξεκινήσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι

Από αργά το βράδυ της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου, έχει χτυπήσει τη χώρα μας η κακοκαιρία Αθηνά προκαλώντας προβλήματα σε Κέρκυρα και Παξούς. Δρόμοι πλημμύρισαν, ορισμένες πτήσεις άλλαξαν ενώ τα πλοία δέθηκαν στα λιμάνια. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν τα χειρότερα είναι μπροστά μας καθώς τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία θα χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, αλλά και για τη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, όπου ο κίνδυνος πλημμυρών είναι ορατός.

Σύμφωνα με την πρόγνωση από τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, όμως για την περιοχή της Αττικής τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς ο νομός δεν φαίνεται πως θα δεχτεί έντονα την επίδραση αυτό του κύματος κακοκαιρίας. Αναφορικά με την Εύβοια, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένοντι κατά τόπους καταιγίδες. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη ωστόσο, δεν θα πρέπει να μπει σε κατάσταση ακραίου κινδύνου.

Πώς θα εξελιχθεί και ποιες περιοχές περιμένουν καταιγίδες την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχου Μαρουσάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, η Αθηνά άρχισε ήδη να δείχνει τα δόντια της. Η κακοκαιρία χτυπάει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα νησιά του Ιονίου Πελάγους ενώ, σιγά – σιγά αρχίζει και μετατοπίζεται προς τα ανατολικά τμήματα της χώρας. Tις επόμενες ώρες θα αρχίσει να σφυροκοπά το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας.

ΕΛΛΑΔΑ

Κέρκυρα – Κακοκαιρία Αθηνά: Προβλήματα λόγω βροχοπτώσεων – Ισχυροί άνεμοι στους Παξούς

Κέρκυρα – Κακοκαιρία Αθηνά: Προβλήματα λόγω βροχοπτώσεων – Ισχυροί άνεμοι στους Παξούς

Ήδη σε επίπεδο συναγερμού βρίσκεται μεγάλο τμήμα της χώρας, με την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τα Νησιά του Ιονίου, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τις Σποράδες, τη Στερεά και την Πελοπόννησο να βρίσκονται στο «κόκκινο». Σε αυτές τις περιοχές μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και πλημμύρες, με κεραυνούς, ακόμα και χαλάζι. Στην Αττική αναμένονται βροχές από τις επόμενες ώρες. Tα φαινόμενα, όμως, που περιμένουμε, δεν φαίνονται να είναι έντονα. 

ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους είναι η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 6 και κατά τόπους 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες στη Θράκη. Τα φαινόμενα στα δυτικά από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, στα παράκτια τμήματα και στο Θρακικό 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
  • Στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές από τις μεσημβρινές ώρες.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που στις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Στην Κρήτη λίγες τοπικές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
  • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Στα βόρεια αραιές νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Στα νότια λίγες τοπικές νεφώσεις.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στην περιοχή της Λήμνου 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά κυρίως στα νότια, σταδιακά από νωρίς το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες από τις πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.
  • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και από τις βραδινές ώρες βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Η κακοκαιρία Αθηνά έχει τη δυναμική να φέρει σημαντικά προβλήματα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στη χώρα μας τις επόμενες ώρες και μέρες τονίζει ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Στον δεύτερο χάρτη που δημοσίευσε ο μετεωρολόγος του Ανοιχτού Καναλιού παρουσιάζονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κίνδυνο και εμφανίζουν πολύ υψηλές πιθανότητες στο να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα με πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις

Σημειώνεται πως για την περιοχή της Αττικής δεν φαίνεται ο νομός να δέχεται έντονα την επίδραση αυτό του κύματος κακοκαιρίας. Αναμένονται ήπιες γενικά βροχοπτώσεις την Παρασκευή, τοπικά και κατά περιόδους και το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Ακραίος κίνδυνος από έντονα καιρικά φαινόμενα

Βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη (πρώτος χάρτης) που στην πορεία του δημιούργησε – δημιουργεί προβλήματα σε Γαλλία – Ιταλία έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας και τις επόμενες ώρες – ημέρες είναι ικανό να φέρει σημαντικά προβλήματα.

Στον δεύτερο χάρτη παρουσιάζονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνο και εμφανίζουν πολύ υψηλές πιθανότητες στο να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. 

Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής δεν φαίνεται ο νομός να δέχεται έντονα την επίδραση αυτό του κύματος κακοκαιρίας. Αναμένουμε ήπιες γενικά βροχοπτώσεις αύριο, τοπικά και κατά περιόδους και το Σαββατοκύριακο. 

Αντίστοιχη εικόνα αναμένουμε και για την Θεσσαλονίκη με περισσότερες βροχοπτώσεις που το πεδίο των ανέμων όμως δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια στο να προβληματίσουν – Εξαίρεση θα μπορούσαν να αποτελέσουν περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό που εκεί τα φαινόμενα δείχνουν πιο έντονα γι αυτό και καλό είναι να υπάρχει μία ετοιμότητα – ενημέρωση με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. 

Για την περιοχή της Εύβοιας φαίνονται βροχοπτώσεις που πρόσκαιρα ίσως εμφανίσουν κάποια ένταση σε τοπικό επίπεδο, παρόλα αυτά δεν μπορεί να ενταχθεί σαν περιοχή σε κατάσταση ακραίου κινδύνου που παρουσιάζεται στον χάρτη μας. 

Μένουμε συνεχώς ενημερωμένοι μιας και μικρές αλλαγές στη θέση του συστήματος κακοκαιρίας είναι δυνατό να μεταβάλλουν τον χάρτη επικινδυνότητας για το πρώτο οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας με φθινοπωρινά χαρακτηριστικά.

Μεγάλη ανησυχία για τις πυρόπληκτες περιοχές 

Η κακοκαιρία «Αθηνά» θα προκαλέσει κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή, με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως στα δυτικά.

Σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές της Εύβοιας και της Δ. Ελλάδας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και στα βόρεια κυρίως τμήματα των Κυκλάδων. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, με πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων κυρίως στα δυτικά. Στη Δυτική Ελλάδα και σε περιοχές των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Πιερίας και Ημαθίας οι βροχές θα έχουν και αυξημένη διάρκεια, ενώ στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής, συμπεριλαμβάνονται περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 20, στην Ήπειρο από 9 έως 23, στη Θεσσαλία από 10 έως 22, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 24 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 13 έως 26 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 28-29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 7 Μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 4-6 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, που κυρίως στα δυτικά τμήμα του νομού ενδέχεται να είναι ισχυρές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς.

Όλες οι ειδήσεις

Αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Ενισχυμένα τα επιδόματα – Την Παρασκευή τα μέτρα

Χρυσή Αυγή: «Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές» – Διαδηλώσεις για τον 1 χρόνο από την καταδίκη

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Υπερψηφίστηκε με 191 «Ναι» – «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση στους άνω των 50 με υποκείμενα

Κακοκαιρία Αθηνά: Μεγάλη ανησυχία – Έρχονται καταιγίδες σε πυρόπληκτες περιοχές σε Εύβοια και Δ. Ελλάδα

Πηγή άρθρου www.ethnos.gr

You May Also Like

More From Author