Καθηγητής Χρηστάκης: Δεύτερη πανδημία, το αποτύπωμα της Covid στον ανθρώπινο οργανισμό

Estimated read time 1 min read

«Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε τον πόλεμο τώρα. Αν όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος», δηλώνει ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Yale, Νικόλας Χρηστάκης, ο οποίος εκτιμά ότι η πανδημία δεν βρίσκεται στην αρχή του τέλους αλλά κοντά στο τέλος της αρχής.  

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χρηστάκης αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της πανδημίας, το στοίχημα του εμβολιασμού, αλλά και τις βαριές συνέπειες του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα, ακόμη και όταν η προσβολή που επιφέρει δεν είναι θανατηφόρα.

Ο καθηγητής χώρισε την πανδημία σε φάσεις. Η πρώτη είναι η φάση που ζούμε ακόμη, του επιδημιολογικού συναγερμού, που θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μου δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής».

Στο 85 – 90% ο πήχης της ανοσίας

Ερωτηθείς σε ποιο ποσοστό επιτυγχάνεται η γενική ανοσία, απάντησε: «Είναι περίπου 83%. Μεγάλη διαφορά. 83% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία, είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση. Και αποδεικνύεται κι από άλλους λόγους που είναι πολύ περίπλοκοι για να τους αναφέρουμε. Αποδεικνύεται για πολλούς λόγους, πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού».

Και συνέχισε: «Έτσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85% ή το 90% του πληθυσμού. Είτε να εμβολιάσουμε, είτε να μολυνθεί».

Είναι σαν τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη

«Eίναι σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη. Δηλαδή έχει έρθει το κύμα και έχει και συνέχεια. Έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και επιτέλους το νερό φεύγει. Και τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή σαν μια φωτιά. Όταν τελειώνει η φωτιά, πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια. Αυτή είναι η δεύτερη φάση. Η δεύτερη φάση, την οποία θα ζήσουμε από το ’22 και μετά. Από το 2022 μέχρι το ’23-’24 περίπου. Το χειρότερο σε αυτήν τη δεύτερη φάση θα είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από covid, περίπου πέντε θα έχουν παθήσεις στην καρδιά τους, τα νεφρά, τους πνεύμονες. Για κάθε έναν που πεθαίνει, είναι περίπου 5 που ζουν, άλλα επιζούν με κάποια βλάβη», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης

«Προς το παρόν ζούμε ακόμη στην πρώτη φάση, η οποία ακόμη κι αν τελειώνει, δεν παύει να είναι επικίνδυνη», συμπλήρωσε, ενώ καταλήγοντας σημείωσε: «Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε τον πόλεμο τώρα. Αν όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Δεν βλέπω τον λόγο να μην πάει κανείς στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο».

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author