Ιστορική επικράτηση Μπάιντεν – γιορτάζουν στους δρόμους οι Αμερικανοί

Estimated read time 1 min read

Πάρτι στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ • Ξεκάθαρη η νίκη για Μπάιντεν που μετρά πάνω από 74,5 εκατ. ψήφους • Πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος η Χάρις.

Χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ για να γιορτάσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν φέρεται να διασφαλίζει τους 20 εκλέκτορες από την Πενσιλβάνια (τη γενέτειρά του) και έτσι να ξεπερνά το όριο των 270 εκλεκτόρων που χρειαζόταν για να πάρει μια ιστορική νίκη και να γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Λίγη ώρα αργότερα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξασφάλισε και τη Νεβάδα (που δίνει 6 εκλέκτορες) και ανέβηκε στους 279 εκλέκτορες με την προοπτική να προσεγγίσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τους 300, καθώς κάποιες πολιτείες παραμένουν ακόμα «ανοιχτές». Από την πλευρά του ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει –μέχρι στιγμής– μόλις 213 εκλέκτορες.

Σε κάθε περίπτωση, η επικράτηση του Μπάιντεν είναι ξεκάθαρη, καθώς έχει μια διαφορά άνω των 4.000.000 ψήφων από τον αντίπαλό του. Μάλιστα, έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ με τις (μέχρι στιγμής) περισσότερες από 74,5 εκατ. ψήφους που έχει συλλέξει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Τραμπ συγκέντρωσε υψηλό αριθμό ψήφων (πάνω από 70,3 εκατ.), γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας βαθύς διχασμός στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, ο νέος πρόεδρος θα παραλάβει μια χώρα διχασμένη –έπειτα από 4 χρόνια προεδρίας Τραμπ– αλλά και πληγωμένη από την πανδημία, την οικονομική κρίση και την πολιτική διαμάχη.

Εκτός από το… πάρτι στο οποίο έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες οι Αμερικανοί πολίτες (ακόμα και μπροστά από τον Λευκό Οίκο), συγχαρητήρια προς τον Μπάιντεν καταφτάνουν από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Μεταξύ άλλων, την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζουν και ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι σχέσεις του Τραμπ με αυτές ήταν κατά βάση συγκρουσιακές και τώρα μάλλον αισθάνονται ανακουφισμένες από την εκλογική του ήττα. 

Μπάιντεν και Χάρις γράφουν Ιστορία 

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νικητής των εκλογών απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό και τον ευχαρίστησε για τη υποστήριξή του, ενώ έστειλε μήνυμα ενότητας, προκειμένου «η Αμερική να ενωθεί και να θεραπευτεί». Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι διακυβεύεται η «ψυχή του έθνους» και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να θεραπεύσει μια χώρα που έχει καταστραφεί από την προεδρία του Τραμπ.

Όταν αναλάβει το νέο του αξίωμα στις 20 Ιανουαρίου του 2021, ο Μπάιντεν θα γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόεδρος στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (έχει γεννηθεί στις 20 Νοεμβρίου του 1942). Ο Μπάιντεν έγινε δικηγόρος το 1969, ενώ το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία. Διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, καθώς και πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας. Διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008, χωρίς όμως επιτυχία, ενώ το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο.

Κάμαλα Χάρις

AP Photo/Carolyn Kaster

Από την πλευρά της, η 55χρονη Κάμαλα Χάρις θα γίνει η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Επίσης, θα είναι επίσης η πρώτη αντιπρόεδρος μαύρη αντιπρόεδρος που κατάγεται από τη Νότια Ασία.

Η Χάρις, η οποία εκπροσωπεί την Καλιφόρνια στη Γερουσία από το 2017, είναι κόρη Τζαμαϊκανών και Ινδών μεταναστών. Ήταν η πρώτη Ινδο-αμερικανική και δεύτερη μαύρη γυναίκα που εκλέχθηκε στο αξίωμα του γερουσιαστή.

Μόνο δύο γυναίκες έχουν επιλεχθεί ως συνυποψήφιες σε προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η Τζεραλντίν Φεράρο με τον Δημοκρατικό Ουόλτερ Μοντείλ το 1984 και η Σάρα Πέλιν με τον Ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν το 2008. 

Ετοιμάζει «αντεπίθεση» ο Τραμπ

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος δεν δείχνει διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο από το κλαμπ του τού γκολφ στο Στέρλινγκ, στη Βιρτζίνια όπου βρισκόταν και ήδη δρομολογεί τις επόμενες κινήσεις του. Μάλιστα, ο Τραμπ μπήκε από την πίσω πόρτα στον Λευκό Οίκο (καθώς μπροστά από το κτίριο γιόρταζαν τη νίκη του Μπάιντεν χιλιάδες πολίτες). Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι ο Τραμπ δεν θα έχει απόψε «δημόσιες εμφανίσεις».

«Όλοι ξέρουμε γατί ο Μπάιντεν σπεύδει λανθασμένα να εμφανίζεται ως νικητής και γιατί οι σύμμαχοί του στα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν τόσο σκληρά να τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Το γεγονός είναι ότι αυτές οι εκλογές ακόμα δεν έχουν τελειώσει. Από τη Δευτέρα, η εκστρατεία μας θα αρχίσει να παρουσιάζει την υπόθεσή μας στα δικαστήρια για να διασφαλιστεί ότι οι εκλογικοί νόμοι έχουν τηρηθεί στο έπακρό και έχει ανακηρυχθεί ο σωστός νικητής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ πριν λίγες ώρες, όταν τα αμερικανικά ΜΜΕ δημοσίευαν ότι ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει την Πενσιλβάνια και μαζί και τη νίκη στις εκλογές.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author