Ιράν: Δολοφονήθηκε ο πυρηνικός επιστήμονας Φαχριζαντέχ – Υπέκυψε στο νοσοκομείο μετά την επίθεση (Photos)

Estimated read time 1 min read

Ο Ιρανός εξέχων πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο υποκύπτοντας στα τραύματα που υπέστη σε ένοπλη επίθεση, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.

Ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, για τον οποίο υπήρχαν εδώ και χρόνια υποψίες στη Δύση ότι ήταν ο «εγκέφαλος» ενός μυστικού προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, δολοφονήθηκε σήμερα κοντά στην Τεχεράνη.

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, αφού ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Δυτικές και Ισραηλινές πηγές, καθώς και Ιρανοί εξόριστοι, αντίπαλοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, υποστήριζαν ότι ο Φραχιζαντέχ ήταν ο επικεφαλής ενός απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή ατομικής βόμβας, το οποίο σταμάτησε το 2003. Το Ιράν αρνείται εδώ και χρόνια ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να επαναφέρει (τον Φαχριζαντέχ) και πριν από λίγα λεπτά αυτός ο διευθυντής και επιστήμονας έφτασε στην υψηλή θέση του μαρτυρίου, μετά από χρόνια προσπαθειών και αγώνα» ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά μμε.

Λίγο νωρίτερα, το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι «τρομοκράτες ανατίναξαν ένα άλλο αυτοκίνητο», προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του οχήματος που μετέφερε τον Φαχριζαντέχ και τους σωματοφύλακές του, στους οποίους είχαν στήσει ενέδρα, έξω από την πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι σωματοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά. Ο Φαχριζαντέχ ήταν ο επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας στο υπουργείο αυτό.

Η δολοφονία του επιστήμονα είναι μια απόδειξη «του βάθους του μίσους των εχθρών» απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας, ταξίαρχος Αμίρ Χαταμί.

Το Ισραήλ, ο «υπ’ αριθμόν 1» εχθρός της Τεχεράνης, είναι πιθανόν να εμπλέκεται στη δολοφονία του εξέχοντα πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.

«Αυτή η δειλία –με σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Ισραήλ– δείχνει την απελπισμένη πολεμοκαπηλία των δραστών» έγραψε στο Twitter ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσουν την επαίσχυντη τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάσουν αυτήν την ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας», πρόσθεσε

Το Ισραήλ δεν σχολιάζει την επίθεση εναντίον Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες για την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα εναντίον ενός Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα.

Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο Reuters ένα στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ποιος ήταν ο Φαχριζαντέχ

Σε μια έκθεση-ορόσημο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του 2011 ο Φαχριζαντέχ αναφερόταν ως κεντρικό πρόσωπο στην ύποπτη προσπάθεια του Ιράν να αναπτύξει την τεχνολογία και τις δυνατότητες που απαιτούνται για να κατασκευάσει ατομικές βόμβες. Στο κείμενο αυτό, η υπηρεσία του ΟΗΕ άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ιρανός επιστήμονας ενδέχεται να είχε ακόμη κάποιο ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα, την εποχή εκείνη.

Ο Φαχριζαντέχ, που πιστεύεται ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ο μοναδικός Ιρανός που κατονομαζόταν στην έκθεση της ΙΑΕΑ.

Η ΙΑΕΑ ήθελε εδώ και χρόνια να τον συναντήσει, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το αν η Τεχεράνη διεξάγει παράνομες έρευνες για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν, δείχνοντας ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτεί το αίτημα, παραδέχτηκε την ύπαρξη του Φαχριζαντέχ πριν από μερικές χρόνια, όμως επέμενε ότι είναι ένας αξιωματικός του στρατού που δεν έχει καμία ανάμιξη στο πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Ο Ιρανός επιστήμονας κατονομαζόταν και σε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το 2007, ως πρόσωπο που εμπλέκεται στις πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν.

Μια ομάδα της εξόριστης αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI) τον Μάιο του 2011 έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση που περιελάμβανε μια φωτογραφία του Φαχριζαντέχ: έδειχνε έναν άνδρα με σκούρα μαλλιά και κοντά γένια, όμως δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί η γνησιότητά της από άλλη, ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με το NCRI, ο Φαχριζαντέχ γεννήθηκε το 1958 στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ. Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης. Ήταν κάτοχος διδακτορικού στην πυρηνική μηχανική και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Ιμάμη Χουσεΐν του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή άρθρου www.documentonews.gr

You May Also Like

More From Author