ΙΑΤΑ σε Κομισιόν: Στηρίζει την ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Estimated read time 1 min read

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, 16:53

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών προτρέπει όλα τα μέλη της να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για το κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19,  που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς τεστ, γνωστοποίησε με επιστολή της προς την Κομισιόν, ζητώντας να στηριχθεί η ελληνική πρόταση από όλα τα κράτη της ΕΕ.

Σε ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με κοινοποίηση στους υπεύθυνους ως προς τη χάραξη πολιτικής για το συγκεκριμένο θέμα εντός της Ε.Ε., η ΙΑΤΑ ζητεί να υποστηριχθεί η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό ψηφιακό, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19.

Ο γενικός διευθυντής της IATA Alexandre de Juniac καλεί στην επιστολή του τα κράτη- μέλη της ΕΕ «να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελεύθερη κυκλοφορία ξεκινώντας από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί».

«Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι κλειδί προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου με ασφάλεια τα σύνορα ώστε να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε οι κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους, παρέχοντας και την εμπιστοσύνη στους επιβάτες να ταξιδέψουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ.

Και συνεχίζει: «η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε διεθνή κλίμακα, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση. Το αίτημα για εναρμονισμένη, ασφαλή επανεκκίνηση στον κλάδο των αερομεταφορών είναι πιο επείγον από ποτέ λόγω των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο».

Η ΙΑΤΑ θεωρεί ότι όσο προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμών, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με καλά συντονισμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα συνδυάζει πιο αποτελεσματικά τα οφέλη από τα εμβόλια και τα τεστ, σημειώνεται.

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολο σημείο όσον αφορά την πανδημία. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία μετακίνησης, για τη διάσωση θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας. Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί και η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελέσει βασικό παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει πρόοδος ως προς την μείωση του μέτρου της καραντίνας που ακολουθούν σήμερα οι κυβερνήσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι τα κράτη να αρχίσουν να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά,. Οι μονομερείς ενέργειες οδηγούν σε περαιτέρω δυσμενή αποτελέσματα όσον αφορά τη συνδεσιμότητα», δήλωσε ο de Juniac.

Οι αρχηγοί των κρατών- μελών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου και η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα είναι στην ημερήσια διάταξη, με τους φορείς των αερομεταφορών να ελπίζουν ότι η Επιτροπή θα αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση ενός κοινού πιστοποιητικού.

Πηγή άρθρου www.liberal.gr

You May Also Like

More From Author