Ιανός: Στο «κόκκινο» η δυτική Ελλάδα, κλειστά αύριο όλα τα σχολεία σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία

Estimated read time 1 min read

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, «η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, «το σύνολο του μηχανισμού της περιφέρειας έχει τεθεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής, ενώ ο περιφερειάρχης σε μήνυμά του προς τους πολίτες της περιοχής και ιδιαίτερα όσους κατοικούν κοντά σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με ποτάμια και μεγάλα ρέματα ή περιοχές που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους, τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπαίθριες εργασίες και εάν είναι δυνατό, να μετακινηθούν σε σπίτια και περιοχές που βρίσκονται μακριά από ακτές και μεγάλα ποτάμια».

LIVE εικόνα από την πορεία του «Ιανού»

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ περιοχές – Πότε και πού θα χτυπήσει ο κυκλώνας

Στο μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα στην Πάτρα το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Αχαΐας και σύμφωνα με την περιφέρεια, «αποφασίστηκε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, βάσει του έκτακτου δελτίου που έχει εκδοθεί, τα οποία αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις καθημερινές και υπαίθριες δραστηριότητες των πολιτών».

Διαβάστε επίσης: Ο «Ιανός» έρχεται – Οι πρώτες εικόνες από τη Ζάκυνθο

Σε δηλώσεις που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε θέσει σε ετοιμότητα όλο τον μηχανισμό της περιφέρειας, τα μηχανήματά μας θα βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία που πιθανόν να έχουμε επικίνδυνα φαινόμενα, ενώ ιδιώτες εργολάβοι ήδη παρεμβαίνουν σε σημεία που υπάρχει ιστορικό επικινδυνότητας».

Επίσης, συνεδρίασε σήμερα στοn Δήμο Πατρέων το τοπικό συντονιστικό όργανο, ενόψει της επικείμενης, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, κακοκαιρίας και στην περιοχή της Πάτρας.

Σύμφωνα με τον δήμο, κατά την συνεδρίαση τονίσθηκε ότι όλες οι υπηρεσίες του δήμου και των συναρμόδιων φορέων θα βρίσκονται στη μέγιστη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως καθαρισμός φρεατίων, αυλακιών, οδών, κά, που προβλέπονται στο γενικό σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων του Δήμου Πατρέων.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια Κεφαλονιά και Ιθάκη, λόγω «Ιανού»

Κεντρική Οδός: Συστάσεις προς οδηγούς

Η Κεντρική Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από την Πέμπτη 17/9 και έως το Σάββατο 19/9 προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, κατά τόπους καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Το σχετικό αναλυτικό Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Η Κεντρική Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση όμως και καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σφοδρότατα φαινόμενα συνιστούμε στους οδηγούς που πρέπει να ταξιδέψουν:

Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 801 700 7000 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 16:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).

Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.

Επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Κλείνοντάς παρακαλούμε όλους τους οδηγούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας που είναι και η καθ ‘ υλην αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Σε επιφυλακή ενόψει «Ιανού» οι δήμοι της Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί από σήμερα οι δήμοι της Αττικής, ενόψει της έλευσης των έντονων καιρικών φαινομένων αυτό το διήμερο. Ο «Ιανός» αναμένεται στην ευρύτερη περιοχή να κάνει αύριο Παρασκευή το δυνατό πέρασμά του και σήμερα οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν έκτακτες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες τους, με τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας κάθε δήμου, αλλά και με εθελοντικές ομάδες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι και να υπάρξει συντονισμός και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι δήμοι προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως τον καθαρισμό φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, σε καθαρισμό ρεμάτων και σε συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, ώστε να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα. Τέλος, όλοι δήμοι της Αττικής αναμεταδίδουν τις συστάσεις και τις γενικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την Πολιτική Προστασία.

Προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, για ενδεχόμενη συνδρομή σε περίπτωση ανάγκης, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και τα Κέντρα Υγείας των δήμων, προκειμένου να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Από ό,τι δείχνουν οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα έχουν μεγάλη ένταση τις επόμενες ώρες. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών.

Ο ΣΠΑΠ βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο ετοιμότητας και επιφυλακής, με καλοσυντηρημένο τον μηχανολογικό εξοπλισμό του, προκειμένου να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό, αλλά κυρίως τους δήμους-μέλη του, στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για την πρόληψη, τον συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας, αλλά και της αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένουμε».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)



Πηγή άρθρου www.documentonews.gr

You May Also Like

More From Author