Θρομβώσεις εμφανίζονται από 5η έως 28η ημέρα από τον εμβολιασμό

Estimated read time 1 min read

Η κατάσταση της υγείας της 44χρονης μητέρας τριών παιδιών από την Κρήτη, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη εξαιτίας των θρομβώσεων που υπέστη λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της για να προστατευτεί από τον κορωνοϊό. Αν και στο νησί υπάρχει ένας φόβος για το εμβόλιο της AstraZeneca με το οποίο εμβολιάστηκε η γυναίκα, οι γιατροί επισημαίνουν ότι τα περιστατικά θρομβώσεων είναι εξαιρετικά σπάνια και προτείνουν τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με αφορμή την κατάσταση της υγείας της 44χρονης γυναίκας, σημαντική ήταν η τοποθέτηση για τα περιστατικά θρομβώσεων του καθηγητή Αιματολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα.

Ο κ. Γεροτζιάφας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και αναφερόμενος στην 44χρονη γυναίκα που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή τόνισε πως «έχει μεγάλη σημασία να διευκρινιστεί περί τίνος πρόκειται, οι συνάδελφοι στην Κρήτη είναι απόλυτα ικανοί για να βρουν την αιτιολογία. Αν υποθέσουμε ότι είναι το γνωστό σύνδρομο θρομβώσεων με κακή εξέλιξη, έχουμε 1-2 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες, και δυστυχώς είναι ένα μέρος του κινδύνου που αναλαμβάνουμε όταν αποφασίζουμε να κάνουμε μαζικούς εμβολιασμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε ένα κείμενο από ειδικούς στις θρομβώσεις που εξηγούν τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα και μαζικά. «Αυτό που έχει σημασία όταν βλέπουμε τα πράγματα σε επιδημιολογική βάση, είναι ότι με τους εμβολιασμούς το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ο κίνδυνος» επισημαίνει ο ίδιος.

«Από την 5η έως και την 28η ημέρα από τον εμβολιασμό οι θρομβώσεις»

Ο γιατρός ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάποιος εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό. Ούτε να παίρνει όλος ο κόσμος μετά τον εμβολιασμό του ασπιρίνες και αντιπηκτικά.

«Ο μηχανισμός μέσω του οποίου παράγεται αυτό το σύνδρομο της θρομβοπενίας, είναι μέρος της φυσιολογικής άμυνας του οργανισμού. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος είχε πάθει προηγούμενη θρόμβωση. Η περίοδος που κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε αυτό το σύνδρομο είναι από την 5η μέχρι την 28η μέρα μετά τον εμβολιασμό», λέει ο κ. Γεροτζιάφας.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος μόλις εμφανίσει κάποια συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό;

Σύμφωνα με τον γιατρό Αιματολογίας, «θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να ενημερώσει τον γιατρό του για να είναι εύκολη η θεραπεία του. «Εάν κάποιος εμφανίσει κάποια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, δυσκολία στην ομιλία, μούδιασμα στα χέρια, δυσκολία στο περπάτημα, να πρηστεί το πόδι ή το χέρι, να μην αισθάνεται καλά για περισσότερες από δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό και ο γιατρός να κάνει τις σχετικές εξετάσεις. Όσο νωρίτερα καταλάβουμε το σύνδρομο, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η θεραπεία του», είπε, μιλώντας στο Mega, ο κ. Γεροτζιάφας.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο ίδιος τόνισε ότι «όταν κάνουμε μια παρέμβαση στον οργανισμό δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάποιο κακό. Αυτό ισχύει γενικά στην ιατρική. Το εμβόλιο είναι μια παρέμβαση στον οργανισμό. Γι’ αυτό πρέπει να μετράμε το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει στο εμβόλιο της AstraZeneca κάτι ξεχωριστό, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, που αναφέρει ότι συνίσταται ο εμβολιασμός για τις γυναίκες που εγκυμονούν, ενώ προτείνεται η χρήση εμβολίων mRNA χωρίς να αποκλείονται άλλοι τύποι εμβολίων, ο κ. Γεροτζιάφας είπε: «Επιτέλους βγήκε μια τέτοια ανακοίνωση. Στην Ελλάδα υπάρχει η παρεξήγηση ότι ο εμβολιασμός θα πλήξει το αγέννητο παιδί μιας εγκύου. Η κύηση είναι μια κατάσταση φυσιολογική που μεγαλώνει τον κίνδυνο για θρόμβωση, σε σχέση με μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Όταν μια γυναίκα πάθει κορωνοϊό έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί σε ΜΕΘ αν είναι έγκυος».

Τέλος, αναφορικά με το αν πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος που έχει περάσει κάποιο αυτοάνοσο, ο κ. Γεροτζιάφας εξήγησε ότι δεν υπάρχει αντένδειξη, ωστόσο καλό είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο τέτοιο θέμα να συζητούν με τους γιατρούς τους πριν τον εμβολιασμό τους για να λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες.

Γώγος: Εξαιρετικά σπάνιες οι παρενέργειες από τα εμβόλια

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Οpen, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο περιστατικό θρόμβωσης της 44χρονης στην Κρήτη. Ο ίδιος είπε ότι είναι «σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις. Μία στο δισεκατομμύριο να έχουμε θρομβοπενία, είναι εξαιρετικά σπάνια αυτή η παρενέργεια» ενώ τόνισε ότι αν κάποιος έχει θρομβωτικό επεισόδιο μετά την Α’ δόση του εμβολίου, «τότε μόνο μπορεί να αλλάξει τη Β’ δόση με άλλο εμβόλιο».

Πηγή άρθρου www.zougla.gr

You May Also Like

More From Author