Θρήνος και οργή για το έγκλημα στα Τέμπη

Estimated read time 1 min read

Στο πένθος η χώρα για τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της • Ο τραγικός απολογισμός • Σβήνουν οι ελπίδες για όσους αγνοούνται.

Οι δεκάδες νεκροί σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα που θα μπορούσε να αποφευχθεί, προκαλούν όχι μόνο ανείπωτο πόνο αλλά και έντονο θυμό. Η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος λόγω της χειρότερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στην ιστορία της, με βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες να καταγράφουν μια φριχτή πραγματικότητα.

Μέσα στο κλίμα αυτό, αίσθηση προκάλεσε η εξοργιστική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έβγαλε πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας, αποδίδοντάς την σε ανθρώπινο λάθος. Νωρίτερα, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών με… αιχμές για τους προηγούμενους. 

Δυναμικές και μαζικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το έγκλημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, με την ΕΛ.ΑΣ. να διεκδικεί για ακόμα μια φορά, πρωταγωνιστικό ρόλο, επιχειρώντας να καταστείλει την πορεία στην πρωτεύουσα. 

→ Δείτε εδώ τη LIVE ενημέρωση που έκανε η «Εφ.Συν.».

Ο (μέχρι στιγμής) τραγικός απολογισμός

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έκαναν οι αρμόδιες αρχές περίπου στις 7 το βράδυ της Τετάρτης, στις δύο αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν, επέβαιναν συνολικά 354 άνθρωποι. Ειδικότερα, η αμαξοστοιχία intercity είχε 342 επιβάτες και 10 εργαζομένους, ενώ εντός του εμπορικού τρένου ήταν δύο μηχανοδηγοί. 

Οι αρχές μιλούν επισήμως για 38 νεκρούς, η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Λάρισας Ρουμπίνη Λεονταρή δήλωσε αργότερα στην ΕΡΤ πως έχουν λάβει 43 πτώματα για ταυτοποίηση. Η ιατροδικαστής τόνισε πως τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά, ηλικίας μεταξύ 20-30 ετών, επισημαίνοντας πως αρκετά πτώματα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Σημειώνεται πως τόσο οι 10 εργαζόμενοι στην αμαξοστοιχία intercity, όσο και οι δύο μηχανοδηγοί του εμπορικού τρένου, είναι νεκροί. 

Αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε 42 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Συνεπώς, εάν προστεθούν κι οι 2 μηχανοδηγοί του εμπορικού τρένου, τότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 44.

Παράλληλα, τραυματίστηκαν 72 άνθρωποι και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Από αυτούς οι 6 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ 15 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Επίσης, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, 20 επιβάτες στη Λάρισα καθώς και 8 επιβάτες στην Κατερίνη. 

Εάν ισχύει ότι 44 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, τότε 16 άτομα παραμένουν αγνοούμενα. 

Οι βασικές εξελίξεις 

► Εξοργιστική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που μίλησε αυθαίρετα για «ανθρώπινο λάθος», αλλά… υποσχέθηκε επιτροπές και διερεύνηση. 

► Την αμέριστη συμπαράσταση και οδύνη για το δράμα των οικογενειών των θυμάτων από την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί, επισημαίνοντας ωστόσο τον ρόλο που διαδραμάτισε σε μία πανθομολογούμενη προδιαγεγραμμένη τραγωδία η απαξίωση των ελληνικών σιδηροδρόμων. 

► Με χημικά και κρότου λάμψης, οι αστυνομικές αρχές αντιμετώπισαν τη συγκέντρωση για το έγκλημα στα Τέμπη, έξω από τα γραφεία της HellenicTrain, και την πορεία που ακολούθησε και είχε κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία ήταν μαζική (πάνω από 2.500 άτομα) και δυναμική, με συνθήματα όπως «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές και εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «Η ανάπτυξή σας είναι καμένη γη, θα σας αποπέμπει η λαϊκή οργή», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή», να ακούγονται δυνατά.

→ Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά την Πέμπτη 2 Μάρτη στις 6 το απόγευμα, έξω από τα γραφεία της Hellenic Train.

► Παρελθόν αποτελεί από το κυβερνητικό σχήμα ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις στη σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του. Μεταβατικός υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, «θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων», όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

→ Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθεί την Πέμπτη ο σταθμάρχης Λάρισας, που είναι αντιμέτωπος μα βαρύτατες κατηγορίες, την ώρα που παρουσιάζονται διαρροές που αναφέρουν ότι παραδέχθηκε το λάθος του. Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα.

► Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες όσων βρέθηκαν μέσα στο μοιραίο τρένο που μίλησαν για «επίγεια κόλαση», με τους διασώστες από την πλευρά τους να κάνουν λόγο για «εμπόλεμη κατάσταση», καταγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν μετά τη σύγκρουση. Δραματικές στιγμές βιώνουν οι συγγενείς στα νοσοκομεία, με τις ελπίδες να σβήνουν για όσους ακόμα αναζητούνται.

→ Κανένα δρομολόγιο της Hellenic Train δεν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.



Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author