Θεσσαλονίκη: Θετικό μεγάλο ποσοστό των rapid test του ΕΟΔΥ

Estimated read time 1 min read

Θετικά στον κορωνοϊό είναι σε μεγάλο ποσοστό τα rapid test που γίνονται από το πρωί και θα γίνονται και μέχρι τις 20:00 το βράδυ στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τα αποτελέσματα των πρώτων «παρτίδων» τεστ προκάλεσαν συναγερμό στον ΕΟΔΥ αφού έφταναν το 10%. Ωστόσο, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι και ενώ υπήρχε πλέον δείγμα 1.100 τεστ, ο δείκτης θετικότητας (το ποσοστό θετικών επί των διενεργούμενων ελέγχων) παρουσίασε σημαντική βελτίωση, πέφτοντας κάτω από το 5%. Ο εθνικός δείκτης θετικότητας,  όπως είχε πει ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη στην έκτακτη παρουσία του στην ενημέρωση βρίσκεται στο 4,4%. Το πρωινό 10% στα θετικά τεστ αποδίδεται στο ότι έσπευσαν να εξετασθούν άνθρωποι που είχαν συμπτώματα και τις προηγούμενες ημέρες είχαν δυσκολία να κάνουν τεστ, τόσο λόγω των αργιών (στη Θεσσαλονίκη ήταν αργία και η Δευτέρα, λόγω του πολιούχου Αγίου Δημητρίου) όσο και διότι υπήρξαν ελλείψεις σε τεστ κιτ. 

Ωστόσο, η εικόνα που παρουσίασε η Θεσσαλονίκη προσομοιάζει με την εικόνα που παρουσίασαν οι Σέρρες, όταν την πρώτη μέρα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσαν τεστ στην κεντρική πλατεία και το ποσοστό των θετικών έφτανε επίσης στο 10%. Αποτέλεσμα ήταν να μπει στο «κόκκινο» (επίπεδο επιτήρησης 4) ο νομός Σερρών.

Η κυβέρνηση δεν περίμενε πάντως τα σημερινά τεστ για να πάρει αποφάσεις, καθώς ήδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την είσοδο του νομού στο «κόκκινο».

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, στα 1.100 δωρεάν τεστ που έχουν διενεργηθεί από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, θετικά έχουν βγει περισσότερα από 50.



Πρόσθεσε δε ότι, «Παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα λύματα της πόλης. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε. Ανεξαρτήτως του επιπέδου που ανήκει η περιοχή που μένουμε, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα. Οι επόμενες βδομάδες θα είναι δύσκολες.

«Καθημερινά αναλύουμε όλα τα δεδομένα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι βάσει αυτών. Βλέποντας την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες, αποφασίστηκε ότι πρέπει τεθεί στο «κόκκινο» επίπεδο».

Αναφορικά με τα τεστ που διενεργούνται αυτή την ώρα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είπε χαρακτηριστικά ότι έχουν επιδημιολογικό χαρακτήρα. «Είναι μαζικά καθώς θέλουμε να εξετάσουμε το επιδημικό επίπεδο της Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή».

Ειδήσεις σήμερα: 

Δέκα θέσεις εργασίας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων στο δήμο Νέας Ιωνίας

Γεωργιάδης: Προδότες όσοι δεν μετέχουν στην εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας

ΥΠΕΞ για την επίθεση στη Νίκαια: «Είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author