Θεμιστοκλέους: Τους 725.000 έφτασαν οι εμβολιασμοί

Estimated read time 1 min read

Τα στοιχεία και τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία και τους εμβολιασμούς ανέλυσαν στην καθιερωμέηνη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αρχικά τον λόγο πήρε η κυρία Θεοδωρίδου: 

«Η πανδημία ανέτρεψε την καθημερινότητα όλων. Ένας τομέας που επηρεάστηκε ήταν η προληπτική ιατρική.

Εκτός από τον εμβολιασμό για την Covid, υπάρχουν εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε ενήλικες και παιδιά. Παρατηρήθηκε ότι στο διάστημα της πανδημίας, πρέπει να γίνονται 14 ημέρες πριν ή 14 μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Ακόμη και στην περίπτωση που ένα άτομο είναι σε φάση επώασης ή ασυμπτωματικός, τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά.

Για τα παιδιά, η επιτροπή είχε δώσει οδηγίες για το πώς να γίνονται τα εμβόλια, ώστε να αποφευχθούν επιδημικές εξάρσεις άλλων νοσημάτων.

Το εμβόλιο Mrna έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα άνω των 16. Ως εκ τούτου, τα παιδιά που έχουν προβλήματα, μπορούν να εμβολιαστούν με αυτά τα εμβόλια. Για τα άλλα παιδιά, γίνονται μελέτες και δεν είναι στο πρόγραμμα του άμεσου μέλλοντος να εμβολιαστούν.

Οι εξελίξεις στον τομέα του εμβολίου είναι πολύ γρήγορες. Ποια είναι τα σημαντικά σημεία που αφορούν στα σημαντικά στοιχεία;

1)Η διαπίστωση ότι το εμβόλιο της Pfizer, το mRNA, φαίνεται να είναι σταθερό και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, σαν και αυτές που έχουμε στα ψυγεία. Ήδη έχει δοθεί προς αξιολόγηση στο FDA, ώστε να βγουν τα απαιτούμενα συμπεράσματα.

2)Υπάρχουν και δημοσιεύσεις από μελέτες που γίνονται στη χώρα μοντέλο, το Ισραήλ. Σε δημοσίευση στο Lanchet, φαίνεται ότι σε 9.000 υγειονομικούς, που μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, αγγίζει το 85% 15-25 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή μετά την πρώτη δόση. Είναι επίσης και 75% αποτελεσματικό και στην ασυμπτωματική νόσο. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε στοιχεία στο θέμα της αποδοτικότητας του εμβολίου. Εάν επαληθευτούν τα υψηλά ποσοστά, θα μπούμε σε μία άλλη προοπτική.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει στο μέλλον. Εκατό ειδικοί κλήθηκαν να απαντήσουν. Το ξεκάθαρο είναι ότι η εκρίζωση του κορωνοϊού από τον πλανήτη, είναι ανέφικτη. Ο κορωνοϊός μπορεί να μείνει μαζί μας και να επιβιώσει ειρηνικά. Αυτό θα γίνει με τη φυσική ανοσία που θα αποκτήσουμε. Ας ελπίσουμε ότι θα επαληθευτεί αυτό το σενάριο».




Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c9g8n6zexba9-sf)

Σε ερώτητη του protothema.gr και της συντάκτριάς του Παναγιώτας Καρλατήρα, για τις περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια, η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε:

«Τα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης είναι 5 και μία περίπτωση που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί κλινικά. Είμαστε σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα και ευτυχείς που δεν έχουμε σοβαρά περιστατικά».

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών έφτασε τους 725.000 εκ των οποίων 30.000 σήμερα.

Την ίδια ώρα αυξητική τάση παρουσιάζουν τα ραντεβού, φτάνοντας τα 1.420.000 εκ των οποίων 720.000 τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, όπως σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και στην 4η θέση στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι παραδόσεις των εμβολίων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους σήμερα η Ελλάδα παρέλαβε 112.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παραλάβαμε 24.000 δόσεις από την Moderna και 90.000 δόσεις από την Astrazeneca.

Ως προς την επίδραση του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρείται ήδη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο παραμένει σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα, ιδίως στις δομές φροντίδας.

Εντός της εβδομάδας θα έχουν αναπληρωθεί τα ραντεβού που χάθηκαν λόγω κακοκαιρίας. Το μήνυμα για το ραντεβού θα αποστέλλεται τρεις ημέρες πριν.

Από σήμερα, τέλος, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διατίθεται και από τα ΚΕΠ.




Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c9g8pkgoh6hl-sf)

Ειδήσεις σήμερα:

Μπαμπινιώτης για επίθεση που δέχεται για Λιγνάδη:«Απέναντι σε μια οργανωμένη απόπειρα διασυρμού θα αμυνθώ»

Δεκτές ξανά οι χαρτινές αποδείξεις: Με σκανάρισμα θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ!

Sex, drugs και τραπ: Ομερτά για το κύκλωμα με τις αφέντρες και τα ναρκωτικά

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author