Θα χρειαστούν εβδομάδες για να δούμε μείωση των θανάτων

Estimated read time 1 min read

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών με θέμα το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κοροναϊό, την εξέλιξη της πανδημίας, τις μεταλλάξεις, την προοπτική των εμβολίων, την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας.

Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα

Αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η πανδημία παρουσιάζει μία σταθεροποίηση αλλά σε υψηλά επίπεδα.

Κοροναϊός – Οι μαύρες Δευτέρες της πανδημίας

Τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τις 54,000 ενώ οι θάνατοι είναι στο υψηλότερο σημείο. Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να είναι αυξημένη για τις επόμενες εβδομάδες και θα πάρει καιρό να δούμε μείωση στους θανάτους. Υψηλή θνητότητα έχουμε στις περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων και ιδίως στις περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό.

Αναφερόμενη επίσης στην Χριστουγεννιάτικη περίοδο είπε ότι οι γιορτές επιδεινώνουν τον κίνδυνο λόγω κυρίως της αυξανόμενης κινητικότητας.

Στην επικράτεια η πληρότητα σε ΜΕΘ είναι 88% καθώς έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα νέες κλίνες στο δυναμικό του συστήματος υγείας.

Η εμβολιαστική κάλυψη έχει αυξηθεί μόλις 4% σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και αφορά κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Σημαντική είναι η εμβολιαστική κάλυψη των νεότερων συμπολιτών μας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου καθώς έτσι συμβάλουν στη μείωση της διάδοσης αλλά και της δικής τους προστασίας.

Πάνω από 7 δισ. εμβολιασμών στον κόσμο

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε για τους συμπολίτες μας που φοβούνται να εμβολιαστούν ότι έχουν γίνει πάνω από 7 δις εμβολιασμών και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο δεν είναι ούτε καινούριο ούτε πειραματικό.

Σε σχέση με τη χορήγηση της τρίτης δόσης, νέες μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι μετά από τρεις μήνες τα επίπεδα ανοσίας είναι πολύ υψηλά, γεγονός που οδηγεί επιστήμονες να εκτιμούν ότι στο μέλλον η τρίτη δόση δεν θα είναι ενισχυτική αλλά θα ενταχθεί στο αρχικό σχήμα εμβολιασμού.

Για τα Χριστούγεννα οι ειδικοί προτείνουν μέτρα αποστασιοποίηση και αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης.

Τέλος η κ. Γκάγκα επεσήμανε για ακόμα μία φορά ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

ΚΙΝΑΛ – Στοιχήματα στις κάλπες και για την πανδημία

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου www.tanea.gr

You May Also Like

More From Author