Θα επιτρέπονται οι «χριστουγεννιάτικες φούσκες» ακόμα και για τις περιοχές στην βαθμίδα 3

Estimated read time 1 min read

Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 10 εκατ. άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία μπαίνουν ξανά σε καθεστώς lockdown αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ισχύσουν οι «χριστουγεννιάτικες φούσκες». Και αυτό διότι το απόγευμα της Δευτέρας η Downing Street επέμεινε ότι δεν υπήρξε καμία σκέψη για αναθεώρηση των κανόνων που επιτρέπουν σε τουλάχιστον τρεις οικογένειες να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Μάτ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο μπαίνει στην κλίμακα 3, την αυστηρότερη στη Μεγάλη Βρετανία όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. 

Παράληλλα δεν απέκλεισε η εκθετική αύξηση να οφείλεται στη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε κυρίως στην Αγγλία.  Παράλληλα, ο κ.Χάνκοκ έκανε γνωστό ότι εντοπίσθηκε συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού που ενδεχομένως ευθύνεται για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και ήδη έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 1.000 κρούσματα με τη συγκεκριμένη «παραλλαγή» σε εξήντα διαφορετικές περιοχές στο Λονδίνο και κοντά στη βρετανική πρωτεύουσα.  Οι νέοι κανόνες τίθενται σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, δηλαδή σε λιγότερο από 48 ώρες.

Ήδη, βουλευτές και επιχειρήσεις αντιδρούν με την απόφαση, προειδοποιώντας ότι θα καταστρέψει το εμπόριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπως και τις παμπ, τα εστιατόρια και τους πολιτιστικούς χώρους, ενώ οι καταναλωτές από τη ζώνη κατηγορίας 2 θα απαγορεύεται να ψωνίζουν σε μεγάλα καταστήματα, όπως αυτά που βρίσκονται στην Oxford Street. «Λουκέτο» θα βάλουν επίσης και τα θέατρα του West End, μετά τις αυριανές παραστάσεις τους.

Πάνω από το 60% του πληθυσμού στη βαθμίδα 3


Μετά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για σκληρότερα μέτρα στο 
Λονδίνο, τμήματα του Έσσεξ και του Χέρτφορντσαϊρ, πάνω από το 60% του αγγλικού πληθυσμού -περίπου 34 εκατομμύρια άτομα – καλείται να εφαρμόσει τα μέτρα της κλιμακας 3. Μόλις 1% των κατοίκων της Αγγλίας βρίσκονται στην κλίμακα 1, ενώ το 38% παραμένει στην κλίμακα 2.

«Μην έρθετε στο Λονδίνο για ψώνια»

Ο Ματ Χάνκοκ συνέστησε στους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν τα ταξίδια τους, παρά μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητα, σε περιοχές μέσα στην κλίμακα 3 και προς την κλίμακα 3.

Μάλιστα κάλεσε τους πολίτες να μην επισκεφθούν το Λονδίνο για ψώνια. Οι πολίτες μπορούν να βλέπουν μόνο φίλους και μέλη της οικογένειας που δεν ζουν μαζί σε εξωτερικό χώρο. Παράλληλα, οι εξωτερικές συγκεντρώσεις επιτρέπονται μέχρι έξι άτομα, ενώ επιτρέπεται μόνον η παράδοση σε πακέτο. Επίσης, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν να ταξιδεύουν εκτός περιοχής και να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις.

Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ίσως ευθύνεται για την έξαρση κρουσμάτων

Μιλώντας σε βουλευτές, ο Ματ Χάνκοκ μίλησε για μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού  που εντοπίσθηκε τις τελευταίες ημέρες και η οποία πιθανότατα συνδέεται με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο Λονδίνο. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 διαφορετικές τοπικές αρχές στην Αγγλία έχουν καταγράψει κρούσματα Covid που οφείλονται στη νέα μετάλλαξη. Ήδη, έχει ειδοποιηθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έχουν ξεκινήσει λεπτομερείς μελέτες.

«Δεν υπάρχει στοιχείο» που να δείχνει ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν

Πάντως, ο Χάνκοκ υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η νόσος επιδεινώθηκε ή ότι τα εμβόλια δεν θα λειτουργήσουν.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε σε βουλευτές ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν έντονες, εκθετικές αυξήσεις στον ιό σε όλο το Λονδίνο, το Κεντ, τμήματα του Έσσεξ και του Χέρφορντσαϊρ, περιοχές που επίσης θα ανέβουν στην κλίμακα 3. 

«Έχουμε εντοπίσει πάνω από 1.000 περιστατικά με τη συγκεκριμένη παραλλαγή, κυρίως στη Νότια Αγγλία, αν και περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί σε περίπου 60 διαφορετικές περιοχές».

Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν γνωρίζουν σε ποιο βαθμό η νέα παραλλαγή οδήγησε στην έκρηξη των κρουσμάτων. Ωστόσο, ο Χάνκοκ τόνισε ότι χρειάζεται ταχεία και αποφασιστική δράση, που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της πανδημία, κατά την περίοδο των εμβολιασμών. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει ότι θα επανεξετάζει το καθεστώς των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες, με την τελευταία στις 2 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν από σήμερα τα σκληρότερα μέτρα.  Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η κατηγορία 3 θα ήταν καταστροφική για τις επιχειρήσεις, εάν δεν υπάρξει επιπλέον βοήθεια και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει ειδική μέριμνα, καθώς όπως είπε στο Sky News, «ο Δεκέμβριος είναι κρίσιμος μήνας για πολλές επιχειρήσεις».

Πάντως κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι δεν θα αλλάξουν οι οδηγίες για την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ κάλεσαν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μια περιορισμένη χαλάρωση, ωστόσο είναι σημαντικό για τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες.

Σε υγειονομικό συναγερμό 17 δήμοι του Λονδίνου

Σε γράμμα του προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο Καν ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 32 τοπικές περιοχές στην πρωτεύουσα. Επίσης σε 17 δήμους καταγράφονται 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Χάβερινγκ, με 1.314 κρούσματα από τις 9 Δεκεμβρίου, κάτι που αντιστοιχεί σε 506,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author