Η «Όμικρον» σαρώνει την Ευρώπη και ξαναγράφει τα ρεκόρ κρουσμάτων

Estimated read time 1 min read

Η μετάλλαξη Όμικρον «πολιορκεί» την Ευρώπη, με πολλές χώρες να καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων. Οι αριθμοί τρομάζουν τις κυβερνήσεις που καλούνται για ακόμα μία φορά να σχεδιάσουν νέα μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσουν την τεράστια διασπορά του νέου στελέχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, στις 18 καταγράφεται επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ σε δέκα παρουσιάζεται επιδείνωση πάνω από 30%.

«Η μετάλλαξη Όμικρον γίνεται, ή έχει ήδη γίνει, το κυρίαρχο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι αριθμοί διπλασιάζονται κάθε μιάμιση με τρεις ημέρες, προκαλώντας άνευ προηγουμένου ποσοστά μετάδοσης», δήλωσε την Τετάρτη ο Δρ Χανς Κλούγκε, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρόσθεσε: «Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση».

Σε παγκόσμιο επίπεδο την Πέμπτη σημειώθηκαν 904.000 διαγνώσεις, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου. «Πλησιάζουμε να δούμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων μετά το άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση. 

Στην Ελλάδα, στενά παρακολουθούν οι επιστήμονες την τάση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στη χώρα. Την Πέμπτη καταγράφηκαν 42% περισσότερες διαγνώσεις covid-19 σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας.

i-omikron-saronei-tin-eyropi-kai-xanagrafei-ta-rekor-kroysmaton0
AP

Γερμανία: Δραματικές προβλέψεις για 240.000 κρούσματα ημερησίως

Ακόμη και τα 160.000-240.000 ημερησίως ενδέχεται να φθάσουν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού τον Μάρτιο, λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών στη Γερμανία, όπως μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel. «Σφοδρότερο από όλα τα προηγούμενα» εκτιμά ειδική επιστήμονας ότι θα είναι το επόμενο κύμα.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι υπολόγισαν διάφορα μοντέλα και έθεσαν τα αποτελέσματα υπ’όψιν της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει η Καγκελαρία, προβλέπουν ακόμη και 8.000 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από επιπλοκές λόγω της Covid-19. Αυτό ωστόσο, διευκρινίζεται, είναι το χειρότερο σενάριο. Ακόμη όμως και εάν το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον» αποδειχτεί τελικά «σχετικά ήπιο» –η καλύτερη, αλλά μάλλον απίθανη περίπτωση, επισημαίνεται– τα νοσοκομεία θα μπορέσουν μετά βίας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες.

Όπως σημειώνει η επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ», Βιόλα Πρίζμαν, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τόσο τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν και στο μέλλον όσο και η συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι, όπως ανέφερε, γίνονται πιο προσεκτικοί όταν τα κρούσματα αυξάνονται. «Ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε “ως έχει”», τόνισε η επιστήμονας.

Στο ίδιο πνεύμα, η ειδική στα μοντέλα υπολογισμού και επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Μαθηματικών της Fraunhofer Ανίτα Σέμπελ αναμένει παρόμοια εξέλιξη και εκφράζει ανησυχία ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν επαρκούν. «Είναι ρεαλιστικό ότι θα έχουμε ακόμη πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων στις αρχές Ιανουαρίου», δήλωσε στο Δίκτυο RND και πρόσθεσε ότι θα πρέπει κατόπιν η κυβέρνηση «να πατήσει το φρένο έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση του συστήματος Υγείας. «Αυτό το κύμα θα είναι σφοδρότερο από οτιδήποτε είχαμε μέχρι τώρα, επειδή η “Όμικρον” εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα από άλλες παραλλαγές», δήλωσε η κυρία Σέμπελ, διευκρίνισε όμως ότι η ακριβής κορύφωση του κύματος «Όμικρον» είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, αναμένει περισσότερους στη Γερμανία από όσους έχουν καταγραφεί έως τώρα στη Νότια Αφρική και εξηγεί ότι τα πρώτα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου όσες και με την παραλλαγή «Δέλτα».

i-omikron-saronei-tin-eyropi-kai-xanagrafei-ta-rekor-kroysmaton2
AP

Γαλλία: Ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο

Τα κρούσματα της Covid-19 ξεπέρασαν τα 90.000 στη Γαλλία, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 91.608 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ. Ο μέσος όρος του επταημέρου ανέρχεται σε 61.274. Το προηγούμενο απόλυτο ρεκόρ ήταν 86.852 κρούσματα και είχε καταγραφεί στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, στην κορύφωση του δεύτερου επιδημικού κύματος.

Η κυβέρνηση και το Επιστημονικό Συμβούλιο εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 100.000 την ημέρα, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 16.060 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 3.208 στην εντατική. Οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας έφτασαν τους 122.295.

Το 78,1% του πληθυσμού της Γαλλίας (52.686.872 άνθρωποι) έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 76,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η ενισχυτική δόση έχει χορηγηθεί σε 21.742.825 πολίτες.

i-omikron-saronei-tin-eyropi-kai-xanagrafei-ta-rekor-kroysmaton4
ΑP

Ιταλία: Ουρές στα φαρμακεία για ένα τεστ 

Την Πέμπτη καταγράφηκαν στην Ιταλία 44.595 περιστατικά κορωνοϊού και 168 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, από το ξέσπασμα της πανδημίας. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 901.450 διαγνωστικά τεστ, το 4.9% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 1.023 ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 8.722. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία οι μολύνσεις είναι 5.517.054 και 136.245 οι θάνατοι.

Σε εθνικό επίπεδο η παραλλαγή Όμικρον καταγράφεται στο 28% των νέων μολύνσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ευρύτερη περιφέρεια του Μιλάνου, την Λομβαρδία, στο 40% των νέων κρουσμάτων ανιχνεύθηκε η παραλλαγή Όμικρον. Στην περιοχή αυτή, όπως και σε ολόκληρη την Ιταλία, τις ώρες αυτές τα φαρμακεία δέχονται τεράστια πίεση, διότι όλο και περισσότεροι πολίτες θέλουν να κάνουν διαγνωστικό τεστ, για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. Σε αρκετές περιπτώσεις, η αναμονή στην ουρά ξεπερνά τις δυο ώρες.

i-omikron-saronei-tin-eyropi-kai-xanagrafei-ta-rekor-kroysmaton6
AP

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και στη Βρετανία

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας κατέγραψε την Πέμπτη και η Βρετανία, καθώς ανακοινώθηκαν 119.789 μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο. Την Τετάρτη τα νέα κρούσματα ανέρχονταν σε 106.122. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι θάνατοι ανέρχονται σε 147, από 140 την Τετάρτη.

i-omikron-saronei-tin-eyropi-kai-xanagrafei-ta-rekor-kroysmaton8
AP

Ισπανία: Η Όμικρον πίσω από τα μισά περιστατικά

Η Ισπανία κατέγραψε την Τετάρτη ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, με 49.823 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες και η παραλλαγή Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ευθύνεται για σχεδόν τις μισές από αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Κατά τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 695 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου το 47% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στην Όμικρον.

Η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Μάλτα: Νέα μέτρα με φόντο την αύξηση των μολύνσεων  

Η Μάλτα ανακοίνωσε πιο αυστηρούς περιορισμούς για την COVID-19 καθώς ο αριθμός των μολύνσεων κατέρριψε νέο ρεκόρ για δεύτερη ημέρα. Ο υπουργός Υγείας Κρις Φερν δήλωσε πως οι εκδηλώσεις όπου δεν είναι δυνατό να υπάρχουν καθήμενοι απαγορεύονται από τις 27 Δεκεμβρίου, ενώ οι αθλητικές εκδηλώσεις πρέπει να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Όλοι οι χώροι εκδηλώσεων πρέπει να κλείνουν έως τη 1.00 το πρωί.

Ο Φερν τόνισε πως όλοι οι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω θα μπορούν να ζητήσουν να κάνουν αναμνηστική δόση από τις 27 Δεκεμβρίου και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι απαραίτητα για την είσοδο στους περισσότερους χώρους από τις 17 Ιανουαρίου. Τα ποσοστά εμβολιασμού στη Μάλτα υπερβαίνουν το 90%, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Κατέγραψε σήμερα 733 νέες μολύνσεις από τον ιό από 582 χθες, Τετάρτη.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author