Η Όμικρον «παγώνει» ξανά τον πλανήτη

Estimated read time 1 min read


«Θολό τοπίο» η εξέλιξη της νέας μετάλλαξης- Σε ανησυχία η διεθνής επιστημονική κοινότητα – Ανατροπή με τις ενισχυτικές δόσεις

Υψηλοί συνεχίζουν να είναι οι δείκτες της πανδημίας στη χώρα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, σε ότι αφορά το σύστημα υγείας και την πίεση που υφίσταται τον τελευταίο καιρό, λόγω της έξαρσης των διασωληνωμένων. Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι αυτή που θα επικρατήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο η εξέλιξή της είναι κάτι που ακόμη δεν μπορούν να γνωρίζουν οι επιστήμονες κι αυτό είναι κάτι που τους ανησυχεί ιδιαίτερα. Εκτιμάται ότι η Όμικρον σε συνδυασμό με την Δέλτα, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα, ενώ ήδη τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, δείγμα ότι δύσκολα θα σταματήσει η εξάπλωσή της. Τα συμπτώματα μέχρι στιγμής είναι ήπια, ωστόσο το σενάριο να υπάρξει συνδυασμός με την μετάλλαξη Δέλτα, είναι θλιβερό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ωστόσο η ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου σε Αττική και Κρήτη, όπου και εμφανίστηκαν τα κρούσματα, μαρτυρά ότι ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται και ίσως το επόμενο χρονικό διάστημα σταδιακά να αυξηθούν, ίσως ακόμη και να επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να λάβουν μέτρα, με πολλές από αυτές, όπως συμβαίνει και στην χώρα μας να λαμβάνουν ανάλογα μέτρα προστασίας και θωράκισης.

Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα

Μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών θα δέχεται πλέον επισκέπτες η Ελλάδα.

 Αυτό έγινε γνωστό την Τετάρτη με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του ελέγχου της πανδημίας του κορωνοϊού.

 Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από ΟΛΕΣ τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών.

 Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00.

 Στον αέρα το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στο επίκεντρο της Συνόδου κορυφής θα βρεθεί η πανδημία καθώς και τα νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι στον «αέρα», καθώς εξισώνονται τα δύο πιστοποιητικά.

 Στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης όμικρον είναι 11, οι οποίοι έχουν ήπια συμπτώματα είτε κάποιοι από αυτά, είναι ασυμπτωματικί. Όσο αφορά στην επιδημιολογκή κατάσταση της χώρας, καταγράφηκαν, 4801 νέα κρούσματα, 77 θάνατοι και 683 διασωληνωμένοι.

  

Φάουτσι: Δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον

Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων για την Covid-19 που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι επαρκείς για την καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε την Τετάρτη ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος της κυβέρνησης Μπάιντεν Άντονι Φάουτσι. 

 Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση που να αφορά συγκεκριμένη παραλλαγή, «γιατί τα σημερινά εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της Όμικρον» ανέφερε χαρακτηριστικά. Είναι απίθανο τα εμβόλια να χρειαστεί να τροποποιηθούν για να στοχεύσουν συγκεκριμένα την Όμικρον πρόσθεσε. 

  Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ διευκρίνισε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι οι Αμερικανοί πολίτες που έχουν κάνει δύο δόσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν και για ενισχυτική. 

 Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές για ένα νέο εμβόλιο που θα είναι σχεδιασμένο να στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον στις αρχές του νέου έτους, δήλωσε το πρωί στο βρετανικό Sky News ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας Δρ Πολ Μπέρτον.

 Ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά από «πολύ έντονη δραστηριότητα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους», τα πρώτα αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται πιθανώς στην αρχή του δεύτερου τριμήνου του 2022.

 

Ακολουθήστε τα parapolitika.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση.
Facebook icon
Ακολουθήστε μας στο facebook
Instagram icon
Ακολουθήστε μας στο Instagram



Πηγή άρθρου www.parapolitika.gr

You May Also Like

More From Author