Η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ‘σεισμικές έρευνες’ αλλά το Oruc Reis είναι ακίνητο – Άμυνα

Estimated read time 1 min read

Την έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis ανακοίνωσε, με ανάρτησή της στο Twitter, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, την στιγμή που το σκάφος, σύμφωνα με το marinetraffic παραμένει ακινητοποιημένο έξω από το λιμάνι της Ατταλείας, όπως και τις προηγούμενες μέρες.

Η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε

Στην ανάρτησή της η τουρκική πρεσβεία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά στην υφαλοκρηπίδα της, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο”.

Στο ίδιο thread στο Twitter, η τουρκική πρεσβεία επαναλάμβάνει την πάγια τουρκική θέση περί “μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων” της Ελλάδας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου.

“Τάσεις αποκλιμάκωσης”

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Militaire.gr, το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει ξεκινήσει από το απόγευμα του Σαββάτου μια “αμοιβαία απόσυρση” των πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας που από την Τρίτη βρίσκονται σε “διάταξη αντιπαράθεσης”.

“Η NAVTEX των Τούρκων είναι σε ισχύ και συνεπώς και εμείς παραμένουμε σε κατάσταση ετοιμότητας” λένε οι ίδιες πηγές.

Πρώτοι φέρονται να ξεκίνησαν οι Τούρκοι με την απόσυρση δύο πολεμικών πλοίων και ακολούθησε ανάλογη κίνηση από τον ελληνικό Στόλο. Η διαδικασία δείχνει ότι ίσως έχει υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση και συμφωνία.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι μονάδες του ελληνικού στόλου θα παραμείνουν στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Αττάλεια. Εκεί όπου παραμένει το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων Oruc Reis, αλλά και δύο φρεγάτες, που από το πρωί έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά της Αττάλειας.

Έκτακτη συνάντηση Ερντογάν – Σάρατζ

Στο μεταξύ, το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Τη συνάντηση ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία σε ανάρτηση στο Twitter:

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση δεν ήταν στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου.

Υπενθυμίζεται πως τα στρατεύματα του Σάρατζ είναι έτοιμα να καταλάβουν την στρατηγικής σημασίας πόλη της Σύρτης, αλλά και την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα. Αυτό όμως θα σήμαινε για την Αίγυπτο υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής», όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, ο οποίος έχει λάβει έγκριση από το Κοινοβούλιο της χώρας του για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author