Η Τουρκία ‘παγώνει’ τις έρευνες και αποσύρει το Oruc Reis – Κόσμος

Estimated read time 1 min read

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN Turk, ο Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τη διακοπή των επιχειρήσεων ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων.

Το πως ορίζει η Αγκυρα την “εποικοδομητική προσέγγιση” είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον, ωστόσο η ουσία της είδησης δεν αλλάζει. Ο Καλίν πάντως, σύμφωνα με το Reuters, έκανε λόγο για συνομιλίες με την Ελλάδα.

Πρακτικά η αλλαγή στάσης από την πλευρά της Τουρκίας σημαίνει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο το οποίο αναμένεται να πάρει φωτιά.

O Kαλίν τόνισε επίσης ότι “δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να επιτύχει τα αποτελέσματα που θέλει χρησιμοποιώντας την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέσο πίεσης προς την Τουρκία”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είπε ότι είναι «θετική ενέργεια από την Τουρκία η απόσυρση του Oruc Reis» για να συμπληρώσει όμως ότι με απειλές διάλογος δεν μπορεί να γίνει. 

το Oruc Reis
το Oruc Reis