Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ άρχισε να καταστρέφει έγγραφα

Estimated read time 1 min read

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Καμπούλ διέταξε χθες Παρασκευή το προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς προπαγάνδας από τους Ταλιμπάν, την ώρα που οι ισλαμιστές αντάρτες πλησιάζουν την αφγανική πρωτεύουσα.
Σε υπηρεσιακό σημείωμα που μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο, στέλεχος της πρεσβείας υπενθυμίζει στο προσωπικό πού βρίσκεται ο αποτεφρωτήρας της πρεσβείας και άλλος εξοπλισμός καταστροφής εγγράφων.

Στα είδη προς καταστροφή συμπεριλαμβάνονται «αντικείμενα που φέρουν τον λογότυπο της πρεσβείας ή του υπουργείου, αμερικανικές σημαίες και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς σκοπούς», διευκρινίζεται στο σημείωμα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για τη συνήθη διαδικασία σε περίπτωση μείωσης της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε χώρα.

«Η μείωση του προσωπικού στις διπλωματικές αντιπροσωπείες μας σε όλο τον κόσμο γίνεται βάσει τυποποιημένης επιχειρησιακής διαδικασίας», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλαση-αστραπή, κατέλαβαν τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν και πλησιάζουν επικίνδυνα την Καμπούλ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να σταλούν 3.000 αμερικανοί στρατιωτικοί για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες ώστε η πρεσβεία να μετεγκατασταθεί στο αεροδρόμιο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι, διαβεβαίωσε μολαταύτα χθες Παρασκευή ότι η Καμπούλ δεν αντιμετωπίζει «άμεση απειλή».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν λαμβάνει προφυλάξεις για να προστατεύσει τους αμερικανούς διπλωμάτες στο Αφγανιστάν, εννιά χρόνια μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης. Στην επίθεση εκείνη σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή Κρις Στίβενς.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΠΝΠ: Αλλάζει «ο χάρτης» των δασικών υπηρεσιών – Μέσα σε 30 ημέρες η κήρυξη των αναδασωτέων εκτάσεων

Βόρεια Εύβοια: Τραγική η κατάσταση μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας – Εννέα στους δέκα τουρίστες ακυρώνουν τις κρατήσεις τους

Μαντλίν Ράιτ: Η πορνοστάρ πρώην παίκτρια ποδοσφαίρου κάνει διακοπές στη Σαντορίνη… όσο ψάχνει ομάδα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr



Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author