Η μάχη του Ιουνίου και οι προσδοκίες για Ιούλιο, Αύγουστο και φθινόπωρο

Estimated read time 1 min read

«Ζεσταίνονται» οι μηχανές για το «άνοιγμα» του τουρισμού, στο εσωτερικό της χώρας, με φόντο την 15η Μαϊου -οπότε έχει οριστεί κι επισήμως η επανεκκίνηση- κι εκτός Ελλάδος, σε επίπεδο Ε.Ε., με τις προτάσεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν χθές για τη χαλάρωση, υπό προϋποθέσεις, των περιορισμών που ισχύουν στα κράτη – μέλη για τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Στην παρούσα φάση, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς εξέλαβαν θετικά τις προτάσεις της Κομισιόν, εκφράζοντας ωστόσο την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι σε βασικές αγορές για τη χώρα μας, όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου όπου οι ανακοινώσεις τις βρετανικής κυβέρνησης για την «πράσινη λίστα» των χωρών τις οποίες θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί και κατά την επιστροφή τους, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα. Με δεδομένο ότι η επανεκκίνηση για τα ταξίδια στο εξωτερικό των Βρετανών έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαϊου, οι εν λόγω ανακοινώσεις αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας, αν και χθές ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε μία πρώτη εικόνα προειδοποιώντας ότι μία «θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα πρώτο άνοιγμα από τις 17 Μαϊου ωστόσο μεγάλη, πράσινη λίστα χωρών χωρίς καραντίνα μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό». Σημειωτέον ότι χθές δημοσίευμα της βρετανική Sun ανέφερε ότι τα ελληνικά νησιά όπως και αυτά της Ισπανίας μένουν εκτός της λίστας.

Ο υπουργός Τουρισμού πάντως κ. Χάρης Θεοχάρης συνεχίζει το μπαράζ των επαφών και πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη επίσκεψη στο Βερολίνο με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ροής από τη Γερμανία προς την Ελλάδα ενόψει του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού για το 2021. Από σήμερα 4 Μαΐου, ο κ. Θεοχάρης θα έχει σειρά συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και με σημαντικούς εκπροσώπους από την τουριστική αγορά της Γερμανίας.

Αναλυτικά, ο κ. υπουργός θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, κ. Thomas Bareiß. Ακολούθως, ο κ. Χάρης Θεοχάρης θα συνομιλήσει με ανώτατα στελέχη της TUI και συγκεκριμένα με τον κ. Sebastian Ebel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου και με τον κ. Thomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου. Κατόπιν, ο υπουργός Τουρισμού θα επισκεφθεί την έδρα του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV), όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο κ. Norbert Fiebig, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Dirk Inger και τον Διευθυντή Πολιτικής και Εξωτερικού Τουρισμού κ. Volker Adams.

Επισημαίνεται ότι η γερμανική τουριστική αγορά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες για την Ελλάδα. Το 2019 οι αφίξεις Γερμανών τουριστών ανήλθαν σε 4 εκατ., με τις αντίστοιχες εισπράξεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Γερμανία, το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Μαΐου, ο κ. Χάρης Θεοχάρης θα μεταβεί στην Πολωνία.

Η πορεία των κρατήσεων

Για τις κρατήσεις πάντως, με βάση τα στοιχεία από τις μεγάλες πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης, ο Μάιος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και ο Ιούνιος για όλες τις αγορές της Μεσογείου παραμένει υποτονικός. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, για το αμέσως επόμενο διάστημα, οι τουριστικοί φορείς επισημαίνουν ότι συνολικά λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, οι προσδοκίες για τις αφίξεις το Μάιο είναι σχεδόν μηδαμινές, για τον Ιούνιο γίνεται λόγος για ένα 25%- 35% (στην καλύτερη περίπτωση), ενώ όλο το βάρος πέφτει το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, υπό προϋποθέσεις: ότι δηλαδή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, απ’ όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών, θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε ποσοστό άνω του 40% οι εμβολιασμοί μέσα στον Ιούνιο, θα λειτουργεί το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό σε επίπεδο Ε.Ε., δε θα υπάρχει καραντίνα και θα γίνεται ευρεία χρήση των rapid τεστ.

«Ο Μάιος χάνεται γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις. Στόχος μας να μη χαθεί και ο Ιούνιος», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, με τον κλάδο να εκτιμά ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών αναδεικνύεται στο σημείο «κλειδί» για την επανεκκίνηση της σεζόν όπως και η επιδημιολογική εικόνα των προορισμών. «Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Ελλάδα και στις χώρες προέλευσης δεν βοηθούν και έτσι τα ξενοδοχεία δεν δέχονται αυτή την εποχή κρατήσεις. Οι ξενοδόχοι περιμένουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να κάνουν… Ανάσταση. Αν όλα πάνε καλά, ίσως τότε να κόψουμε την… κορδέλα των εγκαινίων της σεζόν».

Από την πλευρά της πάντως, η Κομισιόν πρότεινε τη χαλάρωση των περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο των εκστρατειών εμβολιασμού και τις εξελίξεις στην επιδημιολογική κατάσταση παγκοσμίως, προτείνοντας παράλληλα ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης», σε περίπτωση που εντοπιστούν μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε μια τρίτη χώρα. Η Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ για μη ουσιώδεις λόγους όχι μόνο για όλα τα άτομα που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όλα τα άτομα που έχουν λάβει την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η εμφάνιση μεταλλάξεων του κορωνοϊού απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και ως εκ τούτου, ως αντισταθμιστικό μέτρο, προτείνει έναν νέο μηχανισμό «φρένου έκτακτης ανάγκης», ο οποίος θα συντονίζεται σε επίπεδο ΕΕ και θα περιορίζει τον κίνδυνο εισόδου τέτοιων μεταλλαγών στην ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη- μέλη να ενεργήσουν γρήγορα και να περιορίσουν στο ελάχιστο κάθε ταξίδι από τις πληγείσες χώρες για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη λήψη κατάλληλων υγειονομικών μέτρων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μεξικό: 15 νεκροί – Κατέρρευσε γέφυρα του Μετρό πάνω σε δρόμο – Δείτε βίντεο

«Πόλεμος» στα νοσοκομεία: 1.248 ασθενείς με covid σε Μονάδες – Μικρή μείωση στους διασωληνωμένους

Επιστρεπτέα 7: Πού και ποιους «χτυπούν» για έλεγχο ΑΑΔΕ και ΣΔΟΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author