Η Ευρώπη στο πλευρό του Μακρόν στον «πόλεμο» με τον Ερντογάν | ΚΟΣΜΟΣ

Estimated read time 1 min read

Η κόντρα ανάμεσα σε Τουρκία και Γαλλία κλιμακώνεται τα τελευταία 24ωρα και σύσσωμη η Ευρώπη στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την ειδεχθή επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O Γάλλος πρόεδρος έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία στον απόηχο των λεκτικών επιθέσεων εναντίον του εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των εκκλήσεων για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στον αραβικό κόσμο, δημοσιεύοντας tweets, που τονίζει ότι απορρίπτει τη «ρητορική του μίσους».

Τα tweet του Εμανουέλ Μακρόν

«Δεν θα παραδοθούμε ποτέ. Σεβόμαστε την διαφορετικότητα σε πνεύμα ειρήνης. Δεν αποδεχόμαστε ρητορική μίσους και υπερασπιζόμαστε την αντιπαράθεση σε πλαίσια λογικής. Θα είμαστε πάντα με την πλευρά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ηθικών αξιών», έγραψε ο Μακρόν. Μάλιστα τα παραπάνω σε διάστημα λίγων λεπτών, τα ανήρτησε τόσο στα γαλλικά, όσο και στα αγγλικά, αλλά και στα αραβικά.

Η απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν μέσω social media, έρχεται σε συνέχεια των σημερινών δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως ο Γάλλος πρόεδρος έχει «εμμονή» μαζί του, ενώ επανέλαβε ότι χρειάζεται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. «Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός (ο Μακρόν) είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί (ιατρικά)», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter τη φράση «Είμαστε ένα» στα αγγλικά (“We are ONE”), με υπότιτλο «είμαστε ενωμένοι». Η φράση δεν είναι τυχαία επιλογή, καθώς πρωταγωνιστεί στο τραγούδι «One» των U2, που ακούστηκε στην τελετή μνήμης στον καθηγητή, Samuel Paty, που δολοφονήθηκε από ισλαμιστή.

Μήνυμα στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Εμανουέλ Μακρόν

Μήνυμα στήριξης στον Εμανουέλ Μακρόν απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter. Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας ότι «τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι προσωπικές προσβολές κατά του προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτες, τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον Εμανουέλ Μακρόν και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί ένα ειδεχθές έγκλημα», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter.

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε τις προσβλητικές εκφράσεις της Τουρκίας κατά Μακρόν

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανάρτηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον εταίρο της Ελλάδας, Γαλλία, γράφοντας: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις προσβλητικές εκφράσεις προερχόμενες από υψηλές αρχές της Τουρκίας κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και οποιοδήποτε λόγο που προβάλει το μίσος».

Αυστηρό μήνυμα Μισέλ: Η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις και τώρα προσβολές

Αυστηρό μήνυμα έστειλε η ΕΕ στην Τουρκία μετά την κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και τις προσβολές Ερντογάν προς τον Μακρόν. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανάρτησή του στο Twitter υπογραμμίζει:

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ στο πλευρό της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία

Απέναντι στη στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν στάθηκε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδημοσιεύοντας tweet από την παρέμβαση του Ζοζέπ Μπορέλ, επισήμανε: «Στεκόμαστε δίπλα στη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που δολοφόνησε τον Samuel Paty».

Από την πλευρά του. ο Μπορέλ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν. «Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση», επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Ανακλήθηκε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αγκυρα

Οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας βρίσκονται στα άκρα εδώ και μερικά 24ώρα. Το Σάββατο, η γαλλική προεδρία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους. «Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», τόνισε το Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Η Γαλλία σημειώνει, επιπλέον, την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα». Το Ελιζέ κάλεσε την «Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και την περιοχή» και κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Άγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Αξιώσεις έχουν τεθεί. Ο Ερντογάν έχει δύο μήνες για να
απαντήσει. Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του έτους», σχολίασε αναφορικά
με την Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ. Η δήλωση του Τούρκου προέδρου ήρθε μετά την προβολή σε κυβερνητικά κτίρια της Γαλλίας επίμαχων σκίτσων του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ. Ο Μακρόν, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή, έδωσε ειδική άδεια προκειμένου να φωτιστούν με σκίτσα κτίρια στην Γαλλία.

Σε ομιλία του, δε, ο Εμανουέλ Μακρόν για πρώτη φορά έκανε λόγο για τον θρησκευτικό απομονωτισμό, που βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία. Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέλυσε το πλάνο του το οποίο βασίζεται σε πέντε άξονες και περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία.



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author