Η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στις ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι… ανέβαζε σκίτσα -Η απίθανη ανάρτηση εν μέσω διπλωματικής κρίσης | ΚΟΣΜΟΣ

Estimated read time 1 min read

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ και Γαλλίας μετά την αμυντική συμφωνία AUKUS που «βύθισε» οριστικά το «συμβόλαιο του αιώνα» με την Αυστραλία για αγορά γαλλικών υποβρυχίων.

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν και οι Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσαν την αμυντική τους συμφωνία, αντίβαρο στην επεκτεινόμενη επιρροή της Κίνας, το Παρίσι βρισκόταν αντιμέτωπο με μια διπλή «προδοσία».

Από τη μία η Αυστραλία, η οποία αποσυρόταν από τη συμφωνία για την αγορά υποβρυχίων, ύψους 90 δισεκατομμυρίων και από την άλλη η υπόσχεση των ΗΠΑ για εφοδιασμό της Καμπέρα με δικά της πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Γαλλία: Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ξανά την Αυστραλία -Τριγμοί στις εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ

AUKUS: Η Γαλλία ξεκίνησε τα αντίποινα -Ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ-Αυστραλία

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Η Γαλλία είναι «ζωτικός σύμμαχος» των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, διαβεβαίωνε χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κατευνάσει τη νευρικότητα του Παρισιού.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε πως ανακαλεί τους πρέσβεις της χώρας του σε ΗΠΑ και Γαλλία για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την AUKUS.

Η ανέμελη ανάρτηση του Αμερικανού πρέσβη στη Γαλλία

Την ίδια ώρα, σε εντελώς διαφορετικό ύφος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι, Μπράιαν Έιγκελερ, δεν φαίνεται να αγχώνεται από την τεταμένη διπλωματική ατμόσφαιρα Παρισίων και Ουάσινγκτον.

Σε ανάρτησή του προ δύο ωρών, μοιράζεται με τους ακολούθους του το σκίτσο που φιλοτέχνησε ο ίδιος από κάποια γωνιά της πόλης του φωτός. «Το σκίτσο μου μια μέρα πριν φύγω για Σαββατοκύριακο! Αναγνωρίζετε αυτό το εμβληματικό πάρκο του Παρισιού;» γράφει περιχαρής.

Στο σκίτσο, ένα καραβάκι πλέει ανέμελο στη λίμνη του πάρκου που φιλοτέχνησε ο πρέσβης εμπνεόμενος από το Παρίσι και στα πανιά του, γράφει: «Που ήσουν όλη μου τη ζωή;».

Θα περίμενε κανείς πως ενδεχομένως ο Αμερικανός πρέσβης να είχε αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών, ωστόσ φαίνεται πως για εκείνον η αυριανή είναι απλώς η πρώτη μέρα του Σαββατοκύριακού.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author