Η Αθήνα και η προεδρία Μπάιντεν

Estimated read time 0 min read


Στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, πέρα από τη βάση της Σούδας, θα αξιοποιηθούν η αεροπορική βάση της Λάρισας για τη στάθμευση ιπτάμενων τάνκερ KC-135, το Στεφανοβίκειο, αλλά και εγκαταστάσεις σε νησιωτικές περιοχές (φωτ. ΑΠΕ ΜΠΕ / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ).

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η οικοδόμηση μιας αυτόνομης στρατηγικής σχέσης, η οποία δεν θα επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των αμερικανοτουρκικών υποθέσεων, παραμένει ο βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

Είναι προφανές ότι στην Αθήνα αναμένουν με ενδιαφέρον τη στάση της Ουάσιγκτον έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή και των ρηγμάτων που προκαλεί στο ΝΑΤΟ. Τα πρώτα δείγματα ρητορικής του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόνι Μπλίνκεν, περί ευθυγράμμισης της Τουρκίας με έναν στρατηγικό αντίπαλο όπως η Ρωσία, με αφορμή την υπόθεση των S-400, είναι ενδεικτικά της στάσης που αναμένεται να κρατήσει η Ουάσιγκτον έναντι της Αγκυρας, ενώ η ατμόσφαιρα δεν θα είναι θετική για τον αναθεωρητισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτε στη Γερουσία, όπου πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων θα αναλάβει ο Μπομπ Μενέντεζ, εκ των πρωτεργατών της αποπομπής από το πρόγραμμα των F-35. 

Εκείνο που αναμένει η Αθήνα, επίσης, είναι ότι στη θέση του «πλοηγού» της σταθερότητας στην περιοχή θα επανέλθουν οι ΗΠΑ, που τους τελευταίους μήνες είχαν αναθέσει τον ρόλο αυτό στη Γερμανία. Σε επίπεδο συμβολισμών επίκεινται οι πρώτες επικοινωνίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον κ. Μπάιντεν, ενώ αρκετοί στην Αθήνα θα επιθυμούσαν μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο, για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται, πάντως, προς το παρόν, για σκέψεις.  

Η πρώτη εκκρεμότητα που αναμένεται να κλείσει ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον είναι η πολυετής ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA). Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα πρέπει να συναντηθεί στους επόμενους μήνες με τον κ. Μπλίνκεν, είτε στην Ουάσιγκτον είτε στις Βρυξέλλες, ενδεχομένως στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνουν ευρύτερες συζητήσεις – και για το θέμα των βάσεων.

Η ανανέωση της MDCA μοιραία περιπλέκεται και με τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα των εξοπλισμών. Η αμερικανική πλευρά έχει καταθέσει ήδη μια εκτενή λίστα τοποθεσιών (ελληνικών βάσεων), όπου εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει επέκταση των υποδομών για τη χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Η ελληνική πλευρά καταρτίζει μια δική της, με σκοπό την εξεύρεση κοινών τόπων. Πέρα από τη Σούδα, η ανάπτυξη της οποίας αναμένεται σημαντική, θα αξιοποιηθούν η αεροπορική βάση της Λάρισας για τη στάθμευση ιπτάμενων τάνκερ KC-135, το Στεφανοβίκειο, αλλά και εγκαταστάσεις σε νησιωτικές περιοχές, με την Κρήτη, πάντως, να παραμένει η αιχμή του δόρατος.

Η Αθήνα επιθυμεί να εντάξει σε αυτήν τη συζήτηση και το πρόγραμμα αξίας 5 δισ. του Πολεμικού Ναυτικού για την προμήθεια νέων φρεγατών και την αναβάθμιση παλαιότερων, προσδοκώντας σε μια λύση-πακέτο.  

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author