Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι «το πιο κακό νέο» για τον Πούτιν

Estimated read time 1 min read

Ανησυχία για την πιθανή αντίδραση της Μόσχας σε περίπτωση που το Ελσίνκι ενταχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί πιο δύσκολο εγχείρημα από ό,τι φανταζόταν η Ρωσία. Αλλά η πιο καταστροφική συνέπεια για το Κρεμλίνο αποδεικνύεται η πιθανότητα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – που μοιάζει ολοένα και πιο κοντινή, σχολιάζει το CNN.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προωθήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων πρόταση με μέτρα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η ένταξη στη Συμμαχία, και όταν συνταχθεί το σχετικό πόρισμα, θα συνεδριάσει το Κοινοβούλιο για να ψηφίσει υπέρ ή κατά.

Στην περίπτωση θετικής απόφασης, οι διαδικασίες αναμένεται να κινηθούν ταχύτατα καθώς η Φινλανδία πληροί τα περισσότερα από τα κριτήρια και είναι εξαιρετικά απίθανο να εκφραστούν αντιρρήσεις από κάποιο κράτος-μέλος.

Γιατί θα είναι καταστροφικό για τη Ρωσία;

Πριν την κήρυξη του πολέμου, ο Πούτιν είχε καταγγείλει πως το ΝΑΤΟ είχε προσεγγίσει πολύ τα ρωσικά σύνορα και πρέπει να επιστρέψει στις γραμμές της δεκαετίας του 1990. Η Ρωσία μοιράζεται σύνορα με πέντε κράτη-μέλη της νατοϊκής Συμμαχίας και η ένταξη της Φινλανδίας θα υπερδιπλασίαζε τα γειτνιάζοντα εδάφη.

Πλην τούτου, η Δύση θα αποκτούσε άλλον έναν, επίσημο, σύμμαχο και θα εντεινόταν η επιρροή της Συμμαχίας στη βόρεια Ευρώπη και την Αρκτική, μια περιοχή που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία λόγω των φυσικών πόρων και της στρατηγικής της θέσης.

Επιπλέον, το Ελσίνκι είναι σημαντική στρατιωτική δύναμη.

Γιατί δεν είχε ενταχθεί μέχρι σήμερα;

Ήταν λόγοι πραγματισμού που είχαν κρατήσει τη Φινλανδία εκτός των κόλπων του ΝΑΤΟ έως σήμερα.

Η ασφάλειά της βασιζόταν πάντα στις εξής αρχές: γεωγραφία και ιστορία, ιδεαλισμός και ρεαλισμός, όπως είπε ο Αλεξάντερ Σταμπ, πρώην πρωθυπουργός της χώρας.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο θέλουμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία, κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε γιατί είναι γειτονική χώρα. Αλλά, επίσης, η ιστορία δείχνει πως, ρεαλιστικά, η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη απειλή για το έθνος μας. Με την πάροδο του χρόνου, η πραγματικότητα ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να δημιουργήσει μεγαλύτερο χάος στην περιοχή μας έχει γίνει ακόμα πιο σαφής, οπότε η ένταξη στο ΝΑΤΟ γίνεται η ρεαλιστική επιλογή» εξήγησε.

Ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας;

Φυσικά, είναι έκδηλη η ανησυχία για την απάντηση της Ρωσίας.

O Martti Kari, ο οποίος είχε διατελέσει βοηθός επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Φινλανδίας, σημείωσε στο CNN πως η Μόσχα έχει ήδη βάλει μπροστά τη μηχανή της παραπληροφόρησης.

«Το κύριο μοτίβο είναι πως η Φινλανδία είναι χώρα ναζί γιατί πολεμήσαμε κατά της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Γερμανών ναζί».

Προέβλεψε πως η Ρωσία θα μπορούσε να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας, να παρέμβει στις θαλάσσιες δραστηριότητες καθώς και να ενισχύσει τις επιχειρήσεις πληροφοριών εναντίον της χώρας.

Ο Hakon Lunde Saxi, επίκουρος καθηγητής στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, θεωρεί πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «μπορεί να οδηγήσει τη Ρωσία σε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεών της κατά μήκος των νέων συνόρων του ΝΑΤΟ».

Με πληροφορίες από CNN

Πηγή άρθρου www.lifo.gr

You May Also Like

More From Author