ΗΠΑ: Πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν – Σι στην G20

Estimated read time 1 min read

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Θα είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν εκλέχθηκε πρόεδρος.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας), θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Μπάιντεν: Να συζητηθούν οι «κόκκινες γραμμές»

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν με την Κίνα για την αποφυγή παρεξηγήσεων και λανθασμένων εκτιμήσεων.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την Τετάρτη ότι δεν προτίθεται να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι επιθυμεί να συζητηθούν οι «κόκκινες γραμμές» των δύο χωρών και επιλυθούν διαφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ταϊβάν.

Πεκίνο: «Στον πυρήνα» των συμφερόντων μας η Ταϊβάν

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον προσπαθούσαν να προγραμματίσουν μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2021, όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι, παρ’ όλο που οι δυο τους έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά και μέσω διαδικτύου.

«Η Κίνα θεωρεί σημαντική την πρόταση των ΗΠΑ για συνάντηση των δύο ηγετών σο Μπαλί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιγιάν. 

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν, έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη της Νάνσυ Πελόζι στο νησί.

«Η Ταϊβάν παραμένει στον “πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας”», δήλωσε ο Ζάο.

Πηγή: Reuters, AFP, dpa, AΠΕ -ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author