ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Estimated read time 1 min read

Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον θα απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες, ενώ οι κυρώσεις στοχεύουν σε πάνω από 30 πρόσωπα και οντότητες. 

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τις κυρώσεις, κάνοντας λόγο για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, καθώς και για χάκινγκ κατά υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ για πρώτη φορά συνδέουν την κυβερνοεισβολή με ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. 

Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, επιτρέπει την επιβολή των κυρώσεων, με στόχο να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» σε βάρος της Μόσχας«εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

Σύμφωνα με το διάταγμα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου.

Επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε έξι ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο, ως απάντηση στην γιγάντια κυβερνοεπίθεση του 2020 που εκμεταλλεύθηκε λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει επίσης κυρώσεις κατά 32 οργανισμών και προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές τους 2020 στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Και σε σύμπραξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και οργανισμούς «που συνδέονται με την συνεχιζόμενη κατοχή και καταστολή στην Κριμαία».

Ως προς τις κατηγορίες για τα πριμ που προσφέρθηκαν από την Ρωσία σε ταλιμπάν για να επιτεθούν κατά αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η διαχείριση της υπόθεσης αυτής γίνεται «μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων, καθώς και διαύλων των υπηρεσιών Πληροφοριών».

Αναμένεται απάντηση του Κρεμλίνου

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι θα απαντήσει σε τέτοιες ενέργειες. «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό», τόνισε ο Πεσκόφ. «Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε ο ίδιος.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω», τόνισε ο Πεσκόφ.

Βαθαίνει το ρήγμα Μόσχας – Ουάσινγκτον 

Η κίνηση αναμφίβολα θα ρίξει κι άλλο πάγο στις ήδη ψυχρές διμερείς σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. Η Ρωσία επικρίνεται το τελευταίο διάστημα από τη Δύση διότι συγκέντρωσε στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε διαμηνύσει προεκλογικά εξάλλου ότι θα αναλάμβανε δράση διότι, κατά δημοσιεύματα του Τύπου και κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία φέρεται να προσέφερε αμοιβές σε Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ναδίρ τις σχέσεις των δύο χωρών, που ήδη είχαν φθάσει στο χειρότερό τους επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο τον περασμένο μήνα, όταν ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «δολοφόνο».

«Η εχθρότητα και η απρόβλεπτη φύση των ενεργειών της Αμερικής μας αναγκάζουν γενικά να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο προέδρων την Τρίτη ο κ. Μπάιντεν είπε στον κ. Πούτιν πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «σθεναρά» τα συμφέροντά τους, κατά την αμερικανική εκδοχή για το τι διαμείφθηκε. Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο ταυτόχρονα πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του να συναντηθούν σε «τρίτη χώρα» για να αναζητήσουν πεδία συνεργασίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Στις αίθουσες με το δεύτερο self-test μαθητές και εκπαιδευτικοί στα Λύκεια

Πελώνη: Νωρίτερα στην Ελλάδα 1,2 εκατ. εμβόλια μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Pfizer

Από Δευτέρα τα self test στα φαρμακεία: Ποιους εργαζομένους αφορά – Πώς θα δηλώνονται τα αποτελέσματα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author