ΗΠΑ, ΕΕ, και Αγγλία καταδικάζουν τον Ερντογάν για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου

Estimated read time 1 min read

Επικριτικό ήταν το μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου κατά παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών.
Η υποψήφια βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν είναι προκλητικές και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κινήσεις αυτές, είναι ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η Ντόνφριντ δεσμεύθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ, γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι θα εργαστεί με το Κογκρέσο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαβεβαίωσε επίσης ότι όσο η Τουρκία έχει στην κατοχή της το ρωσικό σύστημα S-400, θα διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της.

Σε αντίστοιχο αυστηρό ύφος σχολίασε τις ανακοινώσεις Ερντογάν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων με τη στήριξη της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Επίσης επανέλαβε τη δέσμευση της διοίκησης Μπάιντεν στην εξασφάλιση σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Μπορέλ: Η ΕΕ θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια

Τη βαθιά του ανησυχία για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, σχετικά με την περιφραγμένη περιοχή στα Βαρώσια εκφράζει σε ανακοίνωσή του και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα κάνει λόγο για μία απαράδεκτη μονομερή απόφαση και για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΕ, αναφέρει ότι εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβανομένων των 550 και 789 και καλεί σε πλήρη σεβασμό τους. όπως τονίζει, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα.

«Η ΕΕ συνεχίζει να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει την κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και θα αποφασίσει αναλόγως τα επόμενα της βήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει επίσης την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και άλλες προκλήσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και καλεί σε συμβιβασμό και επιστροφή σε διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Η ΕΕ καλεί σε άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελευθερία της διακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που επιβλήθηκε στην περιοχή των Βαρωσίων ώστε η δύναμη να μπορεί να περιπολεί και να εφαρμόζει τους όρους εντολής της», αναφέρει ο Μπορέλ.

Τέλος επαναλαμβάνει τη δέσμευση για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΣΑ και αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία.

Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην προγραμματισμένη κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Βρετανία: Η κίνηση Ερντογάν υπονομεύει το Κυπριακό

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Συντονισμός διπλωματικών ενεργειών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τη σειρά προκλητικών δηλώσεων και κινήσεων, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο υπό το φως των εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης μίλησαν, επίσης, και για τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Νέα τουρκική πρόκληση στην Κύπρο: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «άνοιγμα» μέρους της Αμμοχώστου

Στο άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατά τις ανακοινώσεις του από το ψευδοκράτος όπου και βρίσκεται διευκρίνισε πως το 3,5% της πόλης η οποία ήταν στρατικοποιημένη περιοχή ανοίγει.

Η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει. Για το Βαρώσι είπε πως το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής δείχνει πόσο προσεκτικά η Τουρκία χειρίζεται το θέμα.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 3.565 τα νέα κρούσματα, εννέα θάνατοι, 121 διασωληνωμένοι

Ιερά Σύνοδος προς όλους τους πιστούς: Ναι στον εμβολιασμό – Να ακούτε την Επιστήμη

Κύπρος: Γιατρός με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ ο οργανωτής των αντιεμβολιαστών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author