ΗΠΑ για S-400 : Η δοκιμή του συστήματος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη σχέση Άγκυρας με Ουάσιγκτον

Estimated read time 1 min read

Οι δοκιμές του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε απόψε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Χόφμαν.

«Μπαϊράκι» Ερντογάν για τους S-400

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία δοκιμάζει το ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400, προσθέτοντας πως οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ επί του θέματος δεν έχουν σημασία και πως η Άγκυρα δεν χρειάζεται την άδεια των ΗΠΑ για τις δοκιμές, όμως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο, δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να δοκιμάζει στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων των S-400.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η Yeni Safak, συμπλήρωσε: «κάνουν οι ΗΠΑ ερωτήσεις για τους S-300 που βρίσκονται στα χέρια της Ελλάδας;».

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΟΗΕ για επίτευξη συμφωνίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη, ο Ερντογάν φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν πιστεύει ότι θα τηρηθεί.

Σχετικά με τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε πως η Τουρκία έχει το ίδιο δικαίωμα με τη Ρωσία να συμμετέχει στην επίλυση του θέματος, προσθέτοντας πως ελπίζει Άγκυρα και Μόσχα να βρουν από κοινού κάποια λύση.

Ο Ερντογάν τέλος ανέφερε πως η Κωνσταντινούπολη οδηγεί την κούρσα του κοροναϊού στην Τουρκία, προαναγγέλοντας τη λήψη μέτρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author