ΗΠΑ: Αυτό είναι το επιτελείο της κυβέρνησης Μπάιντεν

Estimated read time 1 min read

Στην τελική ευθεία της διαμόρφωσης της κυβέρνησης του βρίσκεται ο…εν αναμονή νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν.

Όπως έχει δηλώσει ο Ρον Κλάιν, στενός σύμβουλος του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα ανακοινώσει την Τρίτη τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

«Θα δείτε τις πρώτες επιλογές για την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου την Τρίτη, αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο μελλοντικός προσωπάρχης του Μπάιντεν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, συμπληρώνοντας πως θα «πρέπει να αναμένουμε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα το κάνει ο ίδιος την Τρίτη».

Γίνεται έτσι φανερό ότι παρά τις προσφυγές στη δικαιοσύνη των δικηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείται έως σήμερα να αποδεχθεί την ήττα του στις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν προχωρά ολοταχώς για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, που όπως έχει υποσχεθεί θα είναι μια «κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει την Αμερική».

Τα πρόσωπα

Υπουργείο Εξωτερικών – Άντονι Μπλίνκεν

Ο στενότερος συνεργάτης του επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να είναι ο Άντονι Μπλίνκεν, ένας άνθρωπος που του αρέσει να παίζει κιθάρα, φανατικός των Beatles και εξπέρ των διεθνών θεμάτων που πρωτοξεκίνησε να προβάλει τις αμερικανικές αξίες ως μαθητής Λυκείου στο Παρίσι, στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Άντονι Μπλίνκεν

Τις ερχόμενες εβδομάδες, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να διορίσει τον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αποτελεί μια 30ετή «σταθερά» της εξωτερικής πολιτικής στους κύκλους των Δημοκρατικών.

Υπουργείο Οικονομικών – Τζάνετ Γέλεν

Επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ πριν λίγα λεπτά, θα αναλάβει η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Tζάνετ Γέλεν.

Εάν η πρόταση αυτή του Μπάιντεν λάβει τελικά την έγκριση της Γερουσίας, η Τζάνετ Γέλεν θα είναι η πρώτη γυναίκα στην αμερικανική Ιστορία που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Τζάνετ Γέλεν, Πηγή: CNBC

Εξάλλου την περασμένη Πέμπτη, ο Μπάιντεν δήλωσε σχετικά: «Θα δείτε ότι είναι κάποιος, για τον οποίο νομίζω ότι θα γίνει αποδεκτός από όλες τις τάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, τις προοδευτικές και τις μετριοπαθείς»

Η Γέλεν αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και θα κληθεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και οικονομική κρίση, καθώς και τις προκλήσεις υλοποίησης των υψηλών στόχων που έθεσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ειδικός εκπρόσωπος για το Κλίμα – Τζον Κέρι

Θέλοντας να δείξει πόσο σημασία θα δώσει η κυβέρνησή του στο ζήτημα της Κλιματικής Κρίσης, ο Τζο Μπάιντεν θα χρίσει ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Κέρι.

Τζον Κέρι Πήγη:time.com

«Χρειάζομαι μια ομάδα που θα είναι έτοιμη από την πρώτη ημέρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως οι συνεργάτες του «είναι έμπειροι και δοκιμασμένοι σε κρίσεις, και ταυτόχρονα είναι καινοτόμοι και επινοητικοί».

Αναθέσεις με συμβολισμούς σε κομβικές θέσεις

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα αναλάβει ο Τζέικ Σάλιβαν, πρώην πολιτικός σύμβουλος προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Τζέικ Σάλιβαn

Η δικηγόρος Αβρίλ Χέινς θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη διεύθυνση Εθνικών Πληροφοριών.

Αβρίλ Χέινς

Σε μια ακόμα κίνηση γεμάτη συμβολισμό ο Μπάιντεν αναμένεται να αναθέσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στον ισπανόφωνο, κουβανικής καταγωγής, , σε μια προσπάθεια, έτσι, να ανατρέψει τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ.

Αλεχάντρο Μαγιόρκας

Ο 60χρoνος Μαγιόρκας, που υπήρξε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί Μπαράκ Ομπάμα.

Αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, ο Μαγιόρκας θα γίνει ο πρώτος επικεφαλής αυτού του σημαντικού υπουργείου που έχει γεννηθεί εκτός ΗΠΑ.

Ο Μαγιόρκας γεννήθηκε στην Αβάνα και έφτασε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με την οικογένειά του, όταν ήταν μόλις ενός έτους. Σήμερα είναι στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale.

Ο Μπάιντεν μεταξύ άλλων, έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στους «Ονειροπόλους», κυρίως νεαρούς ισπανόφωνους, γεννημένους στο Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Σχεδόν οι μισοί «Ονειροπόλοι» ζουν σήμερα στην Καλιφόρνια και το Τέξας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author