ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία: Η «αιφνίδια ιερή» συμμαχία κατά της Κίνας και η Ευρωπαϊκή περιθωριοποίηση

Estimated read time 1 min read

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός – Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος 

Χαρακτηρίζεται αιφνίδια και ιστορική, αλλά η «ιερά» συμμαχία – ορόσημο των AUKUS (τα αρχικά της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, και των ΗΠΑ),  επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το μέτωπο της παγκόσμιας αντιπαράθεσης της Δύσης στη γεωστρατηγική σκακιέρα μετατοπίζεται οριστικά στην Κίνα, με τη στρατιωτική ενίσχυση της Καμπέρα με πυρηνοκίνητα υποβρύχια. 

Χαμένοι; Η Γαλλία που έχει παραδοσιακά συμφέροντα στην περιοχή, και είχε συνάψει και «χρυσοφόρα» ύψους 34 δισεκ. ευρώ συμφωνία με την Αυστραλία για συμβατικά υποβρύχια, αλλά και  η ΕΕ που εμφανίζεται για ακόμη μια φορά να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή σε διεθνή ζητήματα μείζονος σημασίας που την αφορούν… 

Σε κοινή δήλωσή τους οι Πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπαν ότι η συμφωνία «θα συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζόνσον πρόσθεσε ότι «η συνεργασία μας θα γίνει όλο και πιο ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και κατ’ επέκταση για την προστασία των πολιτών μας στη χώρα μας».

Η δήλωση των τριών ηγετών και η επίσημη ενημέρωση για την αμυντική πρωτοβουλία δεν ανέφερε τη λέξη «Κίνα», αλλά οι αναλυτές συμφωνούν ότι βασικός στόχος της είναι να αναχαιτιστεί η αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Από πλευράς του, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η συμφωνία δεν στρέφεται κατά του Πεκίνου, ωστόσο η ανάγνωση των αναλυτών είναι πολύ διαφορετική. 

Μόλις πριν από μερικούς μήνες στην ενιαία αναθεώρηση της πολιτικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής το Λονδίνο με σαφή τρόπο είχε ορίσει την περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού ως το επίκεντρο αυτής της νέας εξωτερικής πολιτικής. 

Πρόκειται για την πιο εκκωφαντική έμπρακτη επιβεβαίωση της αλλαγής της γεωπολιτική σκακιέρας. Με αφορμή δε τις αντιδράσεις της Γαλλίας, οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι δε στρέφονται κατά της Ευρώπης και δε θέλουν νέο μέτωπο με τους Ευρωπαίους. 

Ευρωαμηχανία για το “άδειασμα”… 

Πάντως, στις Βρυξέλλες είναι εμφανής η αμηχανία που προκάλεσε η αιφνιδιαστική συμφωνία, η οποία καταδεικνύει και την πολιτική περιθωριοποίηση της Ευρώπης.

Ο αρμόδιος για εξωτερικά ζητήματα  εκπρόσωπος της Επιτροπής Πίτερ Στάνο επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για τη νέα τριμερή συμμαχία, και αυτό έρχεται μια ημέρα την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της γεωπολιτικής επιρροής της Ένωσης, ενώ σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει την στρατηγική της Ένωσης για τον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία όμως προφανώς δεν γίνεται σε συνεννόηση με τη Βρετανία και ειδικά τις ΗΠΑ… 

Πρόκειται για «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία και για «ωμή» απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν στο France Info.

«Σοβαρό» γεγονός συνιστά η ακύρωση από την Αυστραλία του γιγάντιου συμβολαίου με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, αντέδρασε παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί υπογραμμίζοντας πως η Αυστραλία αθέτησε το λόγο της.

Έτσι, οι διακηρύξεις του Τζο Μπάιντεν για ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της Κίνας, μένουν «κενό γράμμα». Υπό το βάρος της τεράστιας οικονομικής απώλειας, το Παρίσι ήδη συνέκρινε τη συμπεριφορά του με εκείνη του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: skai.gr

Πηγή άρθρου www.skai.gr

You May Also Like

More From Author