ΗΠΑ : Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι ο Τραμπ προσπαθεί να νικήσει τις εκλογές με απάτη και εκφοβισμό

Estimated read time 1 min read

Με όλο και πιο απελπισμένες κινήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να επανεκλεγεί όχι μέσα από τις κάλπες, αλλά μέσω του εκφοβισμού των ψηφοφόρων, των δικαστηρίων και των κέντρων καταμέτρησης, προειδοποιούν ακτιβιστές από τις ΗΠΑ.

Καθώς βρίσκεται πίσω από τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, σε κάθε δημοσκόπηση, υπάρχουν φόβοι ότι ο Τραμπ, που αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται για κοροναϊό, στηρίζεται σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές «επιτηρητές ψηφοφορίας», ανάμεσά τους και ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί και αυτόκλητοι τιμωροί, αλλά και σε σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς σε αμφισβητούμενες πολιτείες, για να μπορέσει να κρατηθεί στην προεδρία.

«Είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα»

«Είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υπονομεύσει τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας, κάθε είδος ακεραιότητας, κάθε αίσθηση αξιοπρέπειας, κάθε αίσθηση οποιουδήποτε πράγματος θα θεωρούνταν από οποιονδήποτε φυσιολογικό άνθρωπο ως κάτι αποδεκτό σε οποιαδήποτε πραγματική χώρα», τονίζει η Λατόσα Μπράουν, ακτιβίστρια δικαιωμάτων του πολίτη και μία εκ των ιδρυτών του Black Lives Matter.

Αυτή η απειλή οδήγησε 12 Δημοκρατικούς κυβερνήτες να εκδώσουν αυτή την εβδομάδα μια κοινή ανακοίνωση που δεν έχει προηγούμενο, υπερασπιζόμενοι την αμερικανική δημοκρατία και δεσμευόμενοι ότι κάθε έγκυρη ψήφος θα καταμετρηθεί.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου προεδρικού debate που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο Τραμπ είπε στους υποστηρικτές του να «πάνε στις κάλπες και να παρακολουθήσουν προσεκτικά». Ανακύκλωσε ψευδείς ισχυρισμούς για εκτεταμένη εκλογική απάτη και πρόσθεσε: «Παροτρύνω τους ανθρώπους μου – ελπίζω ότι θα είναι δίκαιες εκλογές – αν είναι δίκαιες εκλογές θα είμαι 100% υπέρ τους. Όμως αν δω δεκάδες χιλιάδες ψήφους να νοθεύονται, δεν μπορώ να μην διαμαρτυρηθώ.

Ο «στρατός» του Τραμπ

Τα σχόλιά του ακολούθησαν ένα πρόσφατο βίντεο, όπου ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, με κόκκινα μάτια, προειδοποιεί: «Η ριζοσπαστική αριστερά λειαίνει το έδαφος για να κλέψει τις εκλογές από τον πατέρα μου, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ… Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί. Χρειαζόμαστε κάθε αρτιμελή άνδρα, κάθε γυναίκα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον στρατό για επιχείρηση ασφάλειας στις εκλογές του Τραμπ».

Για αυτό το σκοπό, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και η Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή (RNC) φέρεται να προσπαθεί να συγκεντρώσει 50.000 εθελοντές. Όμως οι περισσότερες πολιτείες έχουν αυστηρούς νόμους που αποτρέπουν άτομα που ανήκουν σε κόμματα και επιθυμούν να ελέγξουν τις εκλογές από το να εμπλακούν στη διαδικασία.

Η Μπράουν σημειώνει: «Πρόκειται για άλλη μια τακτική εκφοβισμού των ψηφοφόρων. Δεν ενδιαφέρεται για αντιπροσώπους. Θέλει τραμπούκους στις κάλπες. Όμως δεν πρόκειται να τα καταφέρει, γιατί η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη χώρα, είμαστε περισσότεροι εμείς που πιστεύουμε στη δημοκρατία».

«Στοχοποιούν τις μειονότητες»

Ήδη έχουν υπάρξει συγκρούσεις. Τον περασμένο μήνα, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τους υποστηρικτές του Τραμπ ότι εκφοβίζουν ψηφοφόρους, αφού οι δεύτεροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από ένα εκλογικό κέντρο στην κομητεία Φέρφαξ της Βιρτζίνια. Στην Πενσιλβάνια, μια αμφισβητούμενη πολιτεία, η εκστρατεία του Τραμπ επιχειρεί να ανατρέψει έναν πολιτειακό νόμο που απαιτεί οι εκλογικοί αντιπρόσωποι να είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της πολιτείας.

Η Μαξίν Γουότερς, μια γερουσιάστρια των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια, δήλωσε την Πέμπτη στο MSNBC: «Στοχοποιούν διακριτικά τις μειονοτικές κοινότητες, τις κοινότητες με χαμηλά εισοδήματα, και κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εκφοβίσουν και να τρομάξουν και να αποτρέψουν τους πολίτες από το να ψηφίσουν. Πρέπει να φροντίσουμε η τοπική αστυνομία να είναι εκεί όταν οι τραμπούκοι του φτάσουν ένοπλοι πάνω στις μοτοσικλέτες τους».

Τα «Περήφανα Αγόρια»

Ο Τραμπ φούντωσε αυτές τις ανησυχίες κατά τη διάρκεια του debate, όταν αρνήθηκε να αποκηρύξει τους ακροδεξιούς, ζητώντας από τους Proud Boys, μια εξτρεμιστική ομάδα με απόψεις υπέρ της ανωτερότητας των λευκών, να «σταθούν στην άκρη και να περιμένουν».

Η Κέιτι Χιλ, πρώην γερουσιάστρια των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια, τονίζει: «Φυσικά και φοβάμαι ότι ο στόχος του πίσω από αυτό είναι να δημιουργήσει προβλήματα και να τρομάξει τους ανθρώπους ώστε να μην πάνε στις κάλπες, εξαιτίας του πολύ πραγματικού φόβου που προκαλούν οι ρατσιστές, οι οποίοι διευκολύνονται και ενθαρρύνονται από τον Τραμπ και τη ρητορική του».

«Μόλις απηύθυνε εντολή στους Proud Boys, που είναι γνωστή ομάδα υπέρ της ανωτερότητας των λευκών, που είναι γνωστό ότι οπλοφορούν, που είναι γνωστό ότι είναι βίαιοι. Αν οι άνθρωποι ακούσουν ότι οι Proud Boys θα στέκονται δίπλα στις κάλπες, ορισμένοι θα φοβηθούν, και αυτό ακριβώς είναι που θέλει να γίνει. Θέλει να μην τους αφήσει να ψηφίσουν».

Το RNC επιμένει ότι οι εκλογικοί του αντιπρόσωποι θα είναι εκπαιδευμένοι και θα συμμορφώνονται στους πολιτειακούς νόμους. Όμως οι Δημοκρατικοί έχουν προσλάβει διευθυντές προστασίας ψηφοφόρων σε 19 πολιτείες, και σκοπεύουν να κινητοποιήσουν χιλιάδες εθελοντές και δικηγόρους την ημέρα των εκλογών.

Διακόπτει τη χρηματοδότηση των ταχυδρομείων

Παράλληλα, η ζήτηση για πρόωρη και επιστολική ψήφο έχει αυξηθεί ραγδαία φέτος, καθώς οι άνθρωποι επιχειρούν να ψηφίσουν χωρίς να κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό. Σχεδόν 1,6 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, σύμφωνα μ το US Elections Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Όμως ο Τραμπ παραδέχτηκε ανοιχτά ότι έχει διακόψει την χρηματοδότηση του ταχυδρομείου με στόχο τον περιορισμό των επιστολικών ψήφων, προβαίνοντας σε αβάσιμες καταγγελίες για απάτη. Οι Ρεπουμπλικάνοι διεξάγουν ταυτόχρονα δικαστικές μάχες για να εμποδίσουν την εγγραφή των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους και, ακόμη και όταν οι ψήφοι φτάσουν στον προορισμό τους, ο Τραμπ έχει πολιτικά και νομικά εργαλεία για να τις αμφισβητήσει.

Αυτή την εβδομάδα οι Ρεπουμπλικάνοι στην πολιτειακή βουλή των αντιπροσώπων της Πενσιλβάνια σύνταξαν ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια επιτροπή με την εξουσία «να ερευνά, να εξετάζει και να υποβάλλει προτάσεις για τη ρύθμιση και την πραγματοποίηση των εκλογών του 2020».

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι απάτη»

Η επιτροπή θα αποτελούνταν από πέντε μέλη, τρία εκ των οποίων θα προέρχονταν από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Ο Μάλκολμ Κενιάτα, γερουσιαστής της πολιτείας από το κόμμα των Δημοκρατικών, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια διαβούλευσης μιας επιτροπής: «Αυτό το νομοσχέδιο είναι απάτη. Οι δημοκρατίες πεθαίνουν αργά και πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο θα ήταν θανάσιμο πλήγμα για τη δική μας».

Επιπλέον, το περιοδικό Atlantic έγραψε τον περασμένο μήνα ότι η εκστρατεία του Τραμπ συζητά «σχέδια δια παν ενδεχόμενο», με Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν τα νομοθετικά σώματα σε αμφισβητούμενες πολιτείες, προκειμένου να ανατρέψουν τα τυχόν ενοχλητικά αποτελέσματα, ορίζοντας πιστούς «εκλογείς» στο πολύ σημαντικό Εκλεκτορικό Κολέγιο.

Τα δικαστήρια σε ρόλο διαιτητή

Η Τάρα Σέτμαϊερ, πολιτική αναλύτρια και πρώην διευθύντρια επικοινωνίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τονίζει: «Πιστεύω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι εκεί έξω που βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις και αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα της παραβίασης της ακεραιότητας των εκλογών. Στις πολιτείες που υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους ανησυχίες, είμαι σίγουρη ότι η καμπάνια του Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί έχουν εντοπίσει ποιοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα».

«Συγκεντρώνουν νομικούς επιστήμονες με εξειδίκευση στο εκλογικό δίκαιο προκειμένου να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε απατεωνιά προκύψει. Είναι πλήρως προετοιμασμένοι και εκεί είναι που μπαίνουν στην εικόνα τα δικαστήρια – τα οποία είναι κατά βάση απολίτικα – και το δικαστικό σύστημα, που ίσως αναγκαστούν να παίξουν το ρόλο του διαιτητή σε μέρη όπου θα προκύψουν τέτοια προβλήματα».

Ορισμένοι αναλυτές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι εκλογές του 2020 θα κριθούν από τους ψηφοφόρους και όχι από τιμωρούς, δικηγόρους ή πολιτικούς των πολιτειών. Η Μίρνα Περέζ, διευθύντρια του προγράμματος του Brennan Center για τα εκλογικά δικαιώματα και τις εκλογές, τονίζει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας αυτές τις εκλογές, όμως πιστεύω ότι πρέπει ταυτόχρονα να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας και πολλοί περισσότεροι Αμερικανοί που επιθυμούν ελεύθερες, δίκαιες και προσβάσιμες εκλογές, σε σχέση με εκείνους που επιθυμούν να εκφοβίσουν και να κάνουν διακρίσεις κατά των εκλογέων».

Μιλώντας στον Guardian, προσθέτει: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να νικήσουν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εκφοβιστές και τους ρατσιστές να εμποδίσουν τους υπόλοιπους από εμάς από το να εξασκήσουμε το θεμελιώδες δικαίωμά μας στην ψήφο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Πρέπει να ξέρουμε τι να κάνουμε σε περίπτωση που συμβεί. Όμως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να βεβαιωθούμε ότι θα πάμε να ψηφίσουμε».



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author