«Ζορίζει» το ΕΣΥ ο κορονοϊός – Γέμισαν ασφυκτικά οι ΜΕΘ Αττικής (vid)

Estimated read time 1 min read

Γέμισαν ασφυκτικά οι ΜΕΘ

Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκονται τα νοσοκομεία, με εκατοντάδες ύποπτα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία, δεκάδες που μπαίνουν για νοσηλεία καθημερινά και με τα κρεβάτια εντατικής να γεμίζουν το ένα μετά το άλλο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας από τα 107 κρεβάτια εντατικής θεραπείας για κορονοϊό στην Αττική τα 62 είναι κατειλημμένα. Το πρωί άλλες 14 κλίνες ΜΕΘ διατέθηκαν για covid περιστατικά. Στον Ευαγγελισμό 24 άτομα νοσηλεύονται στην εντατική και νέα κρεβάτια προστίθενται καθημερινά.

Στο Σωτηρία 27 άτομα δίνουν μάχη για τη ζωή τους στην εντατική. Στον Ευαγγελισμό σε κάθε εφημερία άτομα με ύποπτα συμπτώματα συνωστίζονται για μια θέση στα εξωτερικά ιατρεία μαζί με άλλους ασθενείς. Ο κ. Γιάννης περίμενε επί 1,5 ώρα στην ουρά έξω από το νοσοκομεία με πυρετό, ανάμεσα σε ανυποψίαστους ασθενείς.

Παρά ο γεγονός ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ασθενών, με τον κίνδυνο της διασποράς να είναι μεγάλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του mega. 

Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό ζητούν να γίνουν προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή οι υγειονομικοί στο κρατικό της Νίκαιας, με ανακοίνωση τους έκαναν γνωστό ότι στο εξής δεν θα δέχονται ασθενείς με κορονοϊό, καθώς οι ελλείψεις είναι πολλές και ο κίνδυνος διασποράς μέσα στο νοσοκομείο, ορατός.

«Ζορίζει» το ΕΣΥ ο κορoνοϊός

Ο κορονοϊός σφυροκοπά πλεόν και τους υγειονομικούς με τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτοξευεται . Στις 5 Αυγούστου είχαν επιβεβαιωθεί 13 περιστατικά μολύνσεων. Μέσα σε δέκα ημέρες, ο αριθμός τους εκτοξέυεται στα 50. Πέντε ημέρες αργότερα τα κρούσματα στους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων ανεβαίνουν στα 75, με τους 50 να είναι ασυμπτωματικοί. Στις 29 Αυγούστου οι υγειονομικοί υπάλληλοι μετρούν 99 περιστατικά μολύνσεων.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων «σκαρφαλώνει» στα 150. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δύο στους τρεις δεν έχουν συμπτώματα. Τις επόμενες δέκα ημέρες, άλλοι 50 εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία βγαίνουν θετικοί στο τεστ, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στους 200 μέσα σε 8 εβδομάδες.

Νέες κλίνες ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό – Εξαντλήθηκαν τα rapid test

Σε εφημερία είναι το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ήδη από τις πρώτες ώρες εξαντλήθηκαν τα 50 rapid test από αυτά 3 βρέθηκαν θετικά, ενώ ένας ακόμα άνθρωπος είναι με ύποπτα συμπτώματα στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, δεκάδες είναι τα μοριακά τεστ που έγιναν και αναμένουμε τα αποτελέσματα αύριο (23/9). 63 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ covid και 24 σε μονάδες εντατικής θεραπείας αναγκάζοντας την κλινική να επιτάξει νέες κλίνες.

14 μονάδες μπήκαν σήμερα στην Αττική επιπλέον και θα προστεθούν ακόμα 36 τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Εντόπισαν το «αδύναμο» σημείο του – Πώς μπορεί να βοηθήσει το εύρημα αυτό και γιατί

Κοντοζαμάνης: Δεν μπορούμε να πάμε στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό

Στην πρώτη φάση της πανδημίας οι κλίνες για κορονοϊό αυξήθηκαν διότι περιμέναμε μια δυσμενή εξέλιξη της νόσου. «Δεν μπορούμε να πάμε αυτή τη στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό διότι υπάρχουν και άλλα περαστικά» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας. 

Υπάρχει προετοιμασία και σχεδιασμός στο σύστημα υγείας για την πορεία της πανδημίας, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την σημερινή ενημέρωση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εξήγησε ότι στην Αττική υπάρχουν 107 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες εκ των οποίων κατειλημμένες είναι 62 και υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση τους. Την προηγούμενη Τετάρτη δόθηκαν στο σύστημα υγείας στην Αττική 38 από σύνολο 40 κλινών.

Υπάρχει σχεδιασμός για προσθήκη έως τέλος Σεπτεμβρίου 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο 67 κλινών και μέχρι τον Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες θα ενταχθούν στο σύστημα αποκλειστικά για covid-19, είπε ο υφυπουργός.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε «εκμεταλλευόμαστε» και τις δωρεές. Έχουμε την δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για 50 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», υπάρχει δωρεά για το Νοσοκομείο Νίκαιας, 155 κλίνες ΜΕΘ και 14 ΜΑΦ του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έχουμε και 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 ΜΑΦ στα Νοσοκομεία που είναι από προγράμματα ΕΣΠΑ.

«Επομένως ανά πάσα στιγμή αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Δεν μπορούμε να πάμε αυτή τι στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για κορονοϊό , διότι υπάρχουν και άλλα περαστικά στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης. Σημείωσε ότι γίνεται με τέτοιο τρόπο η διαχείριση έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός προκειμένου όσο χρειάζεται οι κλίνες να αυξάνονται για να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε περιστατικό.

Τι είπε για τις προσλήψεις στο σύστημα Υγείας

Σχετικά με τις προσλήψεις στο σύστημα υγείας είπε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 2.000 προσλήψεις και έχουν ήδη ξεπεραστεί οι 6.200.

Ταυτόχρονα προχωρούν και οι διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , ολοκληρώνονται οι διαδικασίες κρίσεων 943 μονίμων θέσεων γιατρών, χθες βγήκε η απόφαση για 400 επιπλέον θέσεις επικουρικού προσωπικού , έχουν ανακοινωθεί 1.116 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ λοιπού προσωπικού , αρχές Αυγούστου βγήκε μια καινούργια προκήρυξη 1.209 θέσεων λοιπού προσωπικού και επιπλέον προχωρά εντός Σεπτεμβρίου η στελέχωση των Νοσοκομείων με 2.250 νοσηλευτές.

Δέσμευση της κυβέρνησης, είπε ο υφυπουργός, είναι και η πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, δίνοντας προτεραιότητα σε νοσηλευτές που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, είπε, η κυβέρνηση διασφαλίζει την επέκταση των συμβάσεων και την παραμονή στο σύστημα ειδικών κατηγοριών συμβασιούχων όπως οι 4.000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ που υπηρετούν αυτή τι στιγμή στο σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος στον αντιγριπικό εμβολιασμό είπε ότι δεν υπάρχει λόγος κάποιος να κάνει το εμβόλιο εάν δεν συντρέχουν οι λόγοι που έχει θέσει η Επιτροπή Εμβολιασμών. «Ποτέ ο στόχος δεν ήταν να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού, πρέπει να εμβολιαστεί το ποσοστό αυτό που θα μας διασφαλίσει το τείχος ανοσίας και αυτό γίνεται εφόσον εμβολιαστούν συγκεκριμένες ομάδες, αυτό που γίνεται άλλωστε κάθε χρόνο», κατέληξε.

Σε 24 ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί την Πέμπτη 24/9

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία  την Πέμπτη 24/9 εν μέσω πανδημίας. «Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και ζητούν μεταξύ άλλων την άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Η ανακοίνωσή τους ΕΔΩ. 

Πηγή: MegaTv, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή άρθρου www.dikaiologitika.gr

You May Also Like

More From Author