Ζήτημα ημερών ή και ωρών ο δομικός ανασχηματισμός

Estimated read time 1 min read

Αποφασισμένος για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από τη ΔΕΘ εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης ● Η πίεση από τις δημοσκοπήσεις και οι ισορροπίες στο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ. καθορίζουν τις αποφάσεις του.

Ακόμα και σήμερα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ο περιβόητος ανασχηματισμός, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται πια θέμα ημερών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στο ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας σε μια προσπάθεια, μέσω του λίφτινγκ στην κυβέρνηση, να αμβλύνει το πλήγμα στην εικόνα της μετά την αδυναμία της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των πυρκαγιών, αλλά και να καλλιεργήσει την εντύπωση μιας ανανέωσης στο μέσον της κυβερνητικής θητείας, και εμφανίζεται να έχει αποφασίσει πλέον να το κάνει πριν από τη ΔΕΘ και τις 11-12 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένες η πρωθυπουργική ομιλία και η συνέντευξη Τύπου.

Και αυτό διότι είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδοθούν ευθύνες για τις πυρκαγιές στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού, και ως εκ τούτου, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα ήθελε να αποφύγει το να κυριαρχήσει στη ΔΕΘ το γεγονός ότι δεν θα έχει προχωρήσει ακόμα στις προαναγγελθείσες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Συνεχόμενα ταξίδια

Με αυτά τα δεδομένα οι πιθανές ημερομηνίες για ανασχηματισμό πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι περιορισμένες. Μετά την επιστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη, σήμερα τα ξημερώματα, από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, μια πιθανή ημέρα -όπως έχουμε ήδη γράψει- όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν ανακοινώσεις είναι η σημερινή, ούτως ώστε αύριο Τρίτη να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με νέα σύνθεση.

Από εκεί και πέρα Τρίτη βράδυ ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum και μετά τη Σλοβενία την Τετάρτη, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη συνάντηση με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας εν όψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη πετάει για τη Μασσαλία για να συμμετάσχει την Παρασκευή στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Με αυτά τα δεδομένα, εάν ο ανασχηματισμός δεν ανακοινωθεί σήμερα, ο επόμενος πιθανός χρόνος για να πραγματοποιηθεί είναι το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Οσον αφορά τις ίδιες τις αλλαγές, όλες οι πληροφορίες μιλούν για δομικό ανασχηματισμό (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ για τα πρόσωπα: «Εφ.Συν.», 21.08.2021, «Κέντρο διερχομένων νυν και υποψηφίων υπουργών το Μαξίμου»). Και με δεδομένες τις πρωθυπουργικές προαναγγελίες περί «απόδοσης ευθυνών» για τις πυρκαγιές, στο επίκεντρο των αλλαγών αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να βρεθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν, τελικά, θα είναι σε επίπεδο υπουργού (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος «αδειάστηκε» πρόσφατα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, που τον άφησε παντελώς ακάλυπτο, αλλά αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού), αν θα είναι σε επίπεδο υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας (Νίκος Χαρδαλιάς) ή αν θα είναι και στα δύο επίπεδα.

Από εκεί και πέρα δομικός ανασχηματισμός σημαίνει ότι κάποιοι υπουργοί θα πρέπει να φύγουν τελείως από την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η φράση κυβερνητικών στελεχών ότι με «μουσικές καρέκλες» δεν γίνεται δομικός ανασχηματισμός. Επιπλέον, δομικές αλλαγές σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγουν και υπουργοί από μεγάλα υπουργεία. Αν μιλάμε μόνο για αλλαγές σε κάποια μικρότερα υπουργεία, ούτε δομικές μπορούν να θεωρηθούν, ούτε θα μπορεί να τις αξιοποιήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να καλλιεργήσει αυτήν την εντύπωση «ανανέωσης» που θέλει να επιδιώξει. Ενα ερώτημα που επανέρχεται εδώ είναι για παράδειγμα τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τον Αδωνη Γεωργιάδη και τις κουρεμένες αρμοδιότητές του στο υπουργείο Ανάπτυξης, και αν θα τολμούσε να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης και στα κάγκελα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στην προεδρία της κυβέρνησης και αν αυτές επιβεβαιωθούν, τότε θα πρέπει να αποκλειστούν τα σενάρια που ήθελαν τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να μετακινείται σε υπουργείο, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του Ακη Σκέρτσου επίσης σε θέση υπουργού Επικρατείας.

Οι πληροφορίες λένε ακόμα ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα στραφεί προς την υπουργοποίηση βουλευτών της Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να κατευναστούν η γκρίνια και η δυσφορία μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα από στελέχη που αισθάνονται αποκομμένα από τη διακυβέρνηση του «επιτελικού κράτους». Μέσα στο πλαίσιο αυτό ακούγεται ότι αναμένονται πολλές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών και αποχωρήσεις εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Μάλιστα, πληροφορίες μιλούν και για περαιτέρω αξιοποίηση στελεχών με δεξιό προφίλ και από την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ.

Οι δημοσκοπήσεις

Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται υπό πίεση, τόσο μετά το σοβαρό πλήγμα στην κυβερνητική εικόνα από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όσο και λόγω των κυβερνητικών ευθυνών απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία βρίσκεται σε νέα έξαρση μετά το απόλυτο κλίμα χαλάρωσης που καλλιέργησε η κυβέρνηση, η οποία επίσης απέτυχε να πείσει τους δύσπιστους πολίτες να εμβολιαστούν με αποτέλεσμα τα ποσοστά του εμβολιασμού να παραμένουν χαμηλά.

Και η πίεση αυτή μεταφέρεται πλέον στην κυβέρνηση ακόμα και μέσα από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο όπου, μετά τις πυρκαγιές, αναγνωρίζεται «ρωγμή» στη σχέση του πρωθυπουργού με την κοινωνία, ενώ σε δημοσκόπηση της GPO για «Τα Νέα» καταγράφεται η απόδοση, από σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες, πολιτικών ευθυνών στον Κυρ. Μητσοτάκη και για τον συντονισμό στη διαχείριση των πυρκαγιών, από το 54,7% προκρίνεται η παραίτηση του Μ. Χρυσοχοΐδη και ο ένας στους δύο ερωτηθέντες προκρίνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Για τον ανασχηματισμό, κοντός ψαλμός αλληλούια.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author