Ευρωπαϊκό μήνυμα στήριξης σε Αθήνα και Λευκωσία (video)

Estimated read time 1 min read

Παρότι η τουρκική προκλητικότητα δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα της έκτακτης μέσω τηλεδιάσκεψης των ηγετών ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, τα μηνύματα στήριξης από τις Βρυξέλλες σε Αθήνα και Λευκωσία ήταν απολύτως ξεκάθαρα. Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, το χαρακτηριστικό μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά τις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε σε αυτά τα θέματα στη συνάντησή μας το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη Σύνοδο η οποία ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις με το Oruc Reis αλλά και για τα πραγματικά περιστατικά που έχουν συμβεί στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Αναφέρθηκε στην απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική όπως τη χαρακτήρισε συμφωνία με την Αίγυπτο και επέμεινε στην πάγια θέση της Αθήνας για διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. Όχι, όμως όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ανάγκη αποκλιμάκωσης, επιμένει το Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ και δείχνει το δρόμο του διαλόγου, λέγοντας ότι: «Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, η οποία είναι επικίνδυνη. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τα δικαιώματά τους».

Ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθώντας τη συνήθη προκλητική αναθεωρητική ρητορική του, θυμήθηκε την, πριν από ακριβώς 100 χρόνια συνθήκη των Σεβρών, υποστηρίζοντας το δήθεν δίκαιο των τουρκικών παράνομων αξιώσεων.

«Όπως σκίσαμε και πετάξαμε στα σκουπίδια ως έθνος πριν από έναν αιώνα τη συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών. Η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία», τονίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οι επικίνδυνοι ελιγμοί του Κεμάλ Ρέις

Η φωτογραφία από το ρήγμα στο «Kemal Reis» από την πρόσκρουση με την φρεγάτα «Λήμνος», είναι ενδεικτική της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και των επικίνδυνων χειρισμών της κατάστασης που πιθανώς έχει υπαγορεύσει η Άγκυρα στα στρατιωτικά της στελέχη.

Στο δεξιό πρυμναίο τμήμα του τουρκικού σκάφους, διακρίνεται εύκολα το ρήγμα τριών μέτρων, δίπλα στο υπόστεγο του ελικοπτέρου της φρεγάτας ΚΕΜΑΛ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, την ώρα που η ελληνική φρεγάτα έπλεε παράλληλα με τα τουρκικά πλοία, ο Τούρκος κυβερνήτης, με έναν άκρως επικίνδυνο ελιγμό επιτάχυνε το σκάφος του, επιχειρώντας αυτό να περάσει μπροστά από την ελληνική φρεγάτα. Η λανθασμένη εκτίμηση της απόστασης από τον Τούρκο κυβερνήτη έφερε το σκάφος του ελάχιστα μπροστά από την Ελληνική φρεγάτα, και παρότι ο κυβερνήτης της «ΛΗΜΝΟΥ» έδωσε εντολή για «κράτει» και «ανάποδα» τις μηχανές, η πρόσκρουση και η ζημιά που προκλήθηκε στο Κεμάλ Ρέις ήταν πλέον αναπόφευκτη.

Παραίτηση Διακόπουλου

Όπως έγινε γνωστό, παραιτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19/8 ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.

«Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα» δήλωσε ο κ. Διακόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση και ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του».

O ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο κ. Διακόπουλος παραιτήθηκε γιατί αποκάλυψε τα ψέματα Μητσοτάκη για τις έρευνες του Oruc Reis.

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Αντιναύαρχος ε.α. και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος είναι απλός: είπε την αλήθεια και αποκάλυψε τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη για τις δήθεν «ανύπαρκτες έρευνες» του Oruc Reis. Μια αλήθεια που ανατρέπει την κουτοπόνηρη κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της για την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης για πολλοστή φορά, ακόμα και σε πολύ κρίσιμα εθνικά θέματα, πορεύεται με φτηνούς επικοινωνιακούς όρους, μήπως και περισώσει το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει».

Το Κίνημα Αλλαγής

«Ως φαίνεται, τα όσα είπε ο κ. Διακόπουλος για τη δράση του Oruc Reis και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ήταν η αλήθεια. Μόνο που η αλήθεια δεν βόλευε τον κ Μητσοτάκη, που τον παραίτησε», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ

Αναφερόμενο στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι: «Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ επαναλήφθηκαν τα γνωστά παρηγορητικά λόγια της υποκριτικής «αλληλεγγύης» και των κάλπικων «ανησυχιών», που επιβεβαιώνουν ότι η στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία καθορίζεται από τα μεγάλα μεταξύ τους συμφέροντα, που υποθάλπουν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.
Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για τη Λευκορωσία στηρίζει την απαράδεκτη επέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά της χώρας αυτής, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στα γρανάζια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού κατά άλλων κρατών και λαών θα οδηγεί στην όξυνση των προβλημάτων και σε αδιέξοδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Η τουρκική οικονομία

Αναταράξεις προκαλεί στην τουρκική οικονομία η κρίση της λίρας. Η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου κινείται σε ιστορικά χαμηλά με τον Ταγίπ Ερντογάν πάντως, να επιχειρεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 3,8% το 2020 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συρρίκνωση 5%. Η Κεντρική Τράπεζα αποφεύγει μέχρι στιγμής να αυξήσει τα επιτόκια καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν απορρίπτει κατηγορηματικώς αυτόν τον χειρισμό καθώς ασπάζεται την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων εκτοξεύει τον πληθωρισμό.

Πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Σχετική είδηση: Τηλεδιάσκεψη κορυφής: Κυρώσεις σε Λευκορωσία — Πλήρης αλληλεγγύη έναντι της τουρκικής παραβατικότητας

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης, Λήδα Παπαδοπούλου, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή άρθρου www.ert.gr

You May Also Like

More From Author