Ερντογάν: «Μούτρα» στη Δύση, γλυκά μάτια στον Πούτιν

Estimated read time 1 min read

Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Την περαιτέρω πρόσδεση της Τουρκίας στην αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα άμυνας. Προφανής η κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δείξει, μετά τη σοβαρή κρίση στις σχέσεις του με τις δυτικές χώρες, τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τις ευρωπαϊκές- ότι στρέφεται στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μίλησε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή με το αεροπλάνο από το Σότσι, συμφώνησαν με τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει η διαδικασία αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-400, ενώ η συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο θα συνεχιστεί με την κατασκευή πολεμικών αεροσκαφών, αλλά και κινητήρων για πολεμικά αεροσκάφη. 

Επίσης ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η κατασκευή πολεμικών πλοίων αλλά και υποβρυχίων, ενώ θα συνεργαστούν για την κατασκευή ακόμη δύο πυρηνικών εργοστασίων, εκτός από αυτό του Ακουγιού. Φέρεται επίσης να δήλωσε ότι η Ρωσία πρότεινε να συνεργαστούν για να αναπτύξουν εξέδρες για την εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα.

Βέβαια, αναφερόμενος και στις ΗΠΑ, και στην κρίση των σχέσεων Άγκυρας-Ουάσιγκτον, είπε ότι γίνονται βήματα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ανακοινώνοντας ότι θα συναντήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν στη Ρώμη και στη Γλασκόβη. Σύμφωνα με το δίκτυο NTV, θα συζητήσουν στρατιωτικά, πολιτικά και εμπορικά ζητήματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, αλλά και η Συρία.

Υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πρέπει να επιστρέψει στο προηγούμενο πρωθυπουργικό σύστημα το οποίο χαρακτήρισε «σύστημα κηδεμονίας που κράτησε την Τουρκία πολύ πίσω για πολλά χρόνια». Όπως είπε πρέπει να διατηρηθεί το προεδρικό σύστημα.

Όσον αφορά τη Συρία, είπα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να φύγουν κάποια στιγμή, να αφήσουν στους Σύρους τη χώρα τους, ενώ τόνισε ότι έθεσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν το θέμα των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, τις οποίες χαρακτήρισε «τρομοκρατικές».

Είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος οφείλει να δείξει αλληλεγγύη στο θέμα της τρομοκρατίας και η Ρωσία θα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία για την καταστροφή των YPG, των κουρδικών δυνάμεων που σύμφωνα με την Άγκυρα συνδέονται με το PKK.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author