Ερντογάν: Η Ελλάδα αυξάνει τις παρενοχλήσεις εναντίον μας

Estimated read time 1 min read

Ερντογάν: Η Ελλάδα αυξάνει τις παρενοχλήσεις εναντίον μας

Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Επιμένει στην κλιμάκωση της έντασης ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του, το βράδυ της Δευτέρας, έβαλε εκ νέου στο στόχαστρό του την Ελλάδα.  

«Θέλω να υπενθυμίσω το εξής σχετικά με την Ελλάδα που το τελευταίο διάστημα αυξάνει τις παρενοχλήσεις και τις αγένειες εναντίον της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι ισάξια μας, ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά αλλά ούτε πολιτικά, γι’ αυτό δεν είναι και συνομιλητής μας», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν. 

Ερντογάν: Η Ελλάδα αυξάνει τις παρενοχλήσεις εναντίον μας-1

Ανησυχία Κομισιόν για τις δηλώσεις Ερντογάν

«Πηγή μεγάλης ανησυχίας» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο απάντησε τα εξής στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο:

«Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές», δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερντογάν: Η Ελλάδα αυξάνει τις παρενοχλήσεις εναντίον μας-2

Κύπρος:Όξυνση της τουρκικής ρητορικής παραφροσύνης

«Παρακολουθούμε με απογοήτευση και προβληματισμό την όξυνση της τουρκικής ρητορικής παραφροσύνης, αυτή τη φορά με ανιστόρητες δηλώσεις και δημόσιες απειλές του Τούρκου Προέδρου σε βάρος της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σε ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση, το κυπριακό ΥΠΕΞ καταδικάζει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «την υβριδική αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με τη γενικότερη προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας, στοιχείου απαραίτητου για δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου».

«Τέτοιες δηλώσεις, προερχόμενες μάλιστα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, είναι απαράδεκτες και προσβλητικές και συντείνουν στο κλίμα έντασης που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία σε βάρος της ΕΕ αλλά και των κρατών μελών της. Εκφράζουμε πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό», καταλήγει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Ερντογάν: Η Ελλάδα αυξάνει τις παρενοχλήσεις εναντίον μας-3

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author