Ερντογάν: Επίθεση εναντίον της τουρκικής κυριαρχίας οι αμερικανικές κυρώσεις

Estimated read time 1 min read

Φωτ. Turkish Presidency via AP, Pool

Την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων S-400 δεν θα πετύχουν τον στόχο τους εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για εχθρική στάση των ΗΠΑ και για ευθεία επίθεση ενάντια στην τουρκική κυριαρχία.

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος των κυρώσεων είναι να αποτραπούν οι προσπάθειες της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας.

Υποστήριξε δε ότι οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες της Άγκυρας. Όπως πρόσθεσε, θα υπάρξουν ορισμένα ζητήματα, αλλά η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από αυτά.

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν έχει υποστεί κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA πέρα από την Τουρκία, η οποία -όπως συμπλήρωσε- είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε.

Επέμεινε εξάλλου ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να καταστήσει πλήρως ανεξάρτητη την αμυντική της βιομηχανία.

Η Άγκυρα φοβάται τον Μπάιντεν

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με την Αγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για την απόφαση της Ουάσιγκτον. 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ. «Αυτή η απόφαση έχει διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε.

Μισέλ για Τουρκία: Θετική ατζέντα μόνο αν σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες

Στο μεταξύ, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Μισέλ στάθηκε στην απόφαση για διεύρυνση του καταλόγου κυρώσεων εις βάρος προσώπων και οντοτήτων. Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα θετικής ατζέντας, η οποία ωστόσο -όπως συμπλήρωσε- θα έρθει ως αποτέλεσμα μόνο αν η Άγκυρα σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και την εχθρική ρητορική έναντι της Ε.Ε. και των κρατών – μελών της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

Την Τρίτη, ο κ. Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο κ. Μισέλ ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την ανάγκη για διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση, καθώς και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. 

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας.

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author