Ερντογάν: Εμείς δεν κατεδαφίσαμε την Αγιά Σοφιά αλλά στην Αθήνα δεν έχουμε δικό μας τζαμί | Κόσμος

Estimated read time 1 min read

Δύο ημέρες μετά το «σόου» που έστησε μπροστά στην Αγία Σοφία, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του σήμερα στα εγκαίνια νοσοκομείου, αναφέρθηκε ξανά στο παγκόσμιο βυζαντινό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και για το αίτημα του για τζαμί στην Αθήνα.

«Η κατάκτηση (Fetih) της Κωνσταντινούπολης δεν είναι κατοχή», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας άσχετους εκείνους που προσπαθούν να δώσουν ένα τέτοιο νόημα. «Η κατάκτηση είναι κυρίως κατάκτηση της καρδιάς» είπε ενώ «τα τεμένη στην Αθήνα έχουν όλα γκρεμιστεί».

«O Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες. Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν.

Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος (κατεδαφίστηκαν).  Αλλά εμείς σε μια πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη δεν επιλέξαμε αυτό τον δρόμο. Κοιτάζοντας μόνο αυτήν την εικόνα μπορούμε να δούμε το μεγαλείο της καρδιάς του προγόνου μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος μετά τις ελληνικές αντιδράσεις, απάντησε ότι το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα. Ωστόσο αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ο οποίος είχε παροτρύνει τους Τούρκους μουσουλμάνους «να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (το Μπλε Τζαμί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αγία Σοφία) και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας».

Επίσης ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι «η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Με το να την περιορίζει κανείς μόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χάνει τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό. “Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;” Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης,” είπε ο κ. Καλίν.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι όταν μπήκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής στην Πόλη «η Αγία Σοφία ήταν ένα ετοιμόρροπο και ξεχασμένο κτήριο, ωστόσο το πνεύμα της κατάκτησης ήταν εκείνο που κράτησε όρθια την Αγία Σοφία και έκανε την Κωνσταντινούπολη μια παγκόσμια πόλη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author