Ερντογάν: Δε θα επιτρέψουμε πειρατείες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Estimated read time 1 min read

Turkish Presidency via AP

Υψηλούς τόνους διατηρεί ο Τούρκος πρόεδρος έναντι της χώρας μας και της Γαλλίας προειδοποιώντας «πειρατές» και «αποικιοκράτες» για συνέχιση των ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Νέα Navtex από την Άγκυρα, ανανεώνει τη ναυτική οδηγία για το «Oruc Reis».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε (κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κερασούντα) στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα και στην Μεσόγειο.

Δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει πως η χώρα του «έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή» και προειδοποίησε πως «κανένας δεν θα μπορέσει να την εγκλωβίσει στον κόλπο της Αττάλειας».

Βάζοντας στο στόχαστρό του Ελλάδα και Γαλλία είπε ότι δεν θα ανεχθεί «πειρατές» και «αποικιοκράτες» και έκανε αναφορά στο «Oruc Reis» επαναλαμβάνοντας πως θα συνεχίσει τις έρευνες του, ελπίζοντας σε «καλά νέα» από αυτές.

Οικόπεδο Αφροδίτη

Την ίδια ώρα που ο Ερντογάν επιμένει στις εμπρηστικές δηλώσεις ο Κύπριος πρόεδρος είχε μια σημαντική τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Chevron, Μάικλ Γουίρθ, η οποία, απέκτησε (μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Noble Energy) το μερίδιο στο κοίτασμα Αφροδίτη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Noble Energy, Ντέιβιντ Στόβερ, καθώς και αξιωματούχοι των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες επαναβεβαίωσαν στον Νίκο Αναστασιάδη τη σημασία που αποδίδουν στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη στο πλαίσιο των στρατηγικών ενεργειακών τους σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβεβαίωσαν παράλληλα για την πρόθεσή τους να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν με τον προγραμματισμό για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, παρά τη σχετική καθυστέρηση που παρατηρήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως την ίδια ώρα που η Κύπρος προσπαθεί να «ξεπαγώσει» τις δριαστηριότητες στο οικόπεδο Αφροδίτη το «Yavuz» συνεχίζει τις δραστηριότητες του ευρισκόμενο στο οικόπεδο «εφτά» ανοικτά της Πάφου και της Λεμεσού αλλά και το «Barbaros» που κινείται ανατολικά στο οικόπεδο «δύο». 

Νέα Navtex από την Άγκυρα

Στο μεταξύ, ο «πόλεμος νεύρων» των Τούρκων καλά κρατεί. Με νέα ναυτική οδηγία ανανεώνει τη Navtex για το «Oruc Reis» στέλνοντας το σεισμογραφικό σκάφος για έρευνες στο ανατολικότερο άκρο της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Αφορά στη χρονική περίοδο 2 Σεπτεμβρίου με 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε όπως και οι προηγούμενες από τον σταθμό της Αττάλειας.

Η στάση της Άγκυρας φυσικά δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς όπως είχε πει πριν δύο ημέρες σε συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για τρεις μήνες.

NAVTEX 1093/20

URNHOS N/W : 1093/20
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN UNTIL 122059Z SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 12.28 N – 027 59.93 E
34 29.50 N – 027 59.90 E
34 49.62 N – 028 00.15 E
35 42.53 N – 030 04.25 E
35 27.57 N – 030 13.35 E
35 12.12 N – 030 22.15 E
6 NM BERTH REQUESTED.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Μπορέλ 

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην Ελλάδα, τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. (J.Borrell) πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του άτυπου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορικά με τη νέα τουρκική Navtex, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας πως η Τουρκία «συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή», τονίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα «δεν εκβιάζεται» και «θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής».

«Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author