Επτά ώρες χωρίς Facebook: Νέοι απαντούν στην «Κ» πώς βίωσαν το μπλακ άουτ

Estimated read time 1 min read

epta-ores-choris-facebook-neoi-apantoyn-stin-k-pos-viosan-to-mplak-aoyt-561527239

Η διακοπή της Δευτέρας στον διαδικτυακό κολοσσό δεν χαροποίησε κάποιους, που δήλωσαν δυσαρεστημένοι επειδή δεν μπορούσαν να χαζέψουν ενδιαφέροντα πράγματα και ιστορίες που βρίσκουν στο Instagram. (Φωτ. Reuters/ Dado Ruvic)

Οταν τελείωσε τη γυμναστική της το βράδυ της Δευτέρας, η 29χρονη Ελένη έλαβε μία κλήση από τον φίλο της. Στο Viber. Τότε κατάλαβε πως κάτι είχε συμβεί, δεν λειτουργούσαν το WhatsApp, το Instagram και το Facebook. Για να μιλήσει με άλλες επαφές χρησιμοποίησε άλλες εφαρμογές ή κατέφυγε στο παραδοσιακό τηλεφώνημα. Ενημερώθηκε για τα νέα της ημέρας απευθείας από ειδησεογραφικά sites. Συνειδητοποίησε πως όταν χρησιμοποιεί τις εφαρμογές, που τη Δευτέρα για πολλές ώρες δεν λειτουργούσαν, για να κάνει αδιάφορα scroll, είναι από συνήθεια – «για να χαλαρώσω μετά τη δουλειά», λέει στην «Κ», «χωρίς να είναι η πραγματική μου ανάγκη». Πώς χαλάρωσε κατά τη διάρκεια του «μπλακ άουτ»; «Τακτοποίησα όλα τα καλλυντικά μου», αναφέρει γελώντας. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Το μπλακ άουτ στο Facebook που φώτισε πολλά

Σε ερώτηση της «Κ» για το πώς εξέλαβαν το «μπλακ άουτ», 96 από τα 113 άτομα που απάντησαν είπαν πως το λάτρεψαν. «Ενιωσα πως εξαγνίστηκα», λέει στην «Κ» η 30χρονη Παυλίνα. «Ενιωσα γαλήνια, με λιγότερο στρες», δηλώνει η Ιφιγένεια. Οι περισσότεροι χρήστες στην αρχή πίστεψαν πως είχε πρόβλημα το κινητό ή το WiFi τους. Σύντομα όμως τα νέα διέρρευσαν – από στόμα σε στόμα, μέσω sites, μέσω Twitter, το οποίο τη Δευτέρα το βράδυ αποτέλεσε διαδικτυακό καταφύγιο για εκατομμύρια χρήστες. Κάποιοι ούτε που το πρόσεξαν, άλλοι αποφάσισαν να περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους, να βγουν για ποτό με φίλους, να δουν σειρά, να κοιμηθούν πιο νωρίς.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πώς θα μπει «χαλινάρι» σε τεχνολογικούς κολοσσούς

Πολλοί παραλλήλισαν το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» τριών τόσο δημοφιλών εφαρμογών με κυριολεκτική διακοπή ρεύματος. «Σαν τις διακοπές ρεύματος που ανάβαμε κεριά», αναφέρει στην «Κ» ο 30χρονος Θωμάς, «αρχίσαμε να στέλνουμε μέιλ». Ενώ η απώλεια του Instagram στην αρχή τον ενόχλησε, τώρα πιστεύει πως ίσως θα ήταν καλύτερο να κρατούσε περισσότερο. «Ηθελα να δω τις ζωές των άλλων και ξενέρωσα που δεν μπορούσα», λέει, «όμως έπειτα από λίγο φιλοσόφησα και είπα μια χαρά, καλύτερα να σταματούσαν για λίγο παραπάνω». Τονίζει πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την τεχνολογία – ειδικά για όσους μένουν στο εξωτερικό, η κοινωνική δικτύωση είναι απολύτως σημαντική. Ομως, «έχουμε την επικοινωνία πανεύκολη και δεν ξέρω αν είναι καλό», δηλώνει. «Ανοιχτά 100 παράθυρα, τι προλαβαίνεις να πεις; Χάνουμε λίγο το βάθος των πραγμάτων».

Σε ερώτηση της «Κ» για το πώς εξέλαβαν το «μπλακ άουτ», 96 από τα 113 άτομα που απάντησαν είπαν πως το λάτρεψαν.

Οταν η «Κ» ρώτησε, μέσω Instagram, τους χρήστες που λάτρεψαν το «μπλακ άουτ» γιατί επέστρεψαν στην εφαρμογή, δεκάδες απάντησαν πως βασικός παράγοντας ήταν ότι η αποχή της Δευτέρας δεν αποτέλεσε δική τους επιλογή – ήταν κάτι που συνέβη, και συνέβη σε όλους. «Δεν έχανες τίποτα γιατί κανείς δεν ήταν online – δεν υπήρχε FOMO (Fear Of Missing Out, ο φόβος να μην “χάσεις” κάτι)», λέει στην «Κ» η 26χρονη Λία. Κάποιοι παρομοίωσαν τα social media και δη το Instagram με εθισμό. «Ηταν αναγκαστικό διάλειμμα που δεν φαίνεται να μπορώ να κάνω μόνη μου», δηλώνει η Ευγενία. «Ξαναμπήκα γιατί απλά δυστυχώς ζούμε με αυτό, ενώ θα ήθελα να μην μπαίνω», λέει η Ελένη. «Το βλέπω σαν το τσιγάρο», αναφέρει ο 31χρονος Γιάννης – «αν κάποιος μου έλεγε αύριο “δεν υπάρχουν”, θα ήμουν χαρούμενος, αλλά όσο υπάρχουν είναι δύσκολο να μην κάνεις ένα».

Η διακοπή, όμως, δεν τους χαροποίησε όλους. Κάποιοι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με επαφές τους με άλλο τρόπο. Αλλοι δυσαρεστήθηκαν που δεν μπορούσαν να χαζέψουν ενδιαφέροντα πράγματα και ιστορίες που βρίσκουν στο Instagram. «Ηταν τρελό», λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος, «φίλος μού είπε πως ένιωθε σαν παράλυτος, ενώ ένας άλλος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, αναρωτήθηκε “μήπως γίνεται πραξικόπημα”». Τη Δευτέρα, για πολλοστή φορά, αντιλήφθηκε «πόσο εξαρτημένοι είμαστε», όπως λέει.

Η πλειονότητα, όμως, ένιωσε μια περίεργη ανακούφιση, και τον λόγο συνοψίζει στην «Κ» ο Φιλίπο: «Το λάτρεψα», τονίζει, «γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να είμαι αποσυνδεδεμένος πλέον».

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author