Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πότε και για ποιους ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού

Estimated read time 1 min read

Πότε και για ποιους ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού

AP Photo/Yorgos Karahalis

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, με στόχο τον εμβολιασμό 4 εκατ. πολιτών μέχρι τον Ιούνιο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα: 

  • το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.
  • τη Μεγάλη Τρίτη, 27/5, οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό
  • σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα Τετάρτη, 21 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών αλλά και των εκπαιδευτικών. Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 138.000 ραντεβού.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Αναφορικά με τις ομάδες όπου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται ανά ηλικία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχουν ως εξής:

  • 85+: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 65,7% με βάση τα ραντεβού
  • 80-84: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 66% με βάση τα ραντεβού
  • 75-79: 68% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 77% με βάση τα ραντεβού
  • 70-74: 50% λάβει έστω την πρώτη δόση, 70,57% με βάση τα ραντεβού
  • 65-69: 27% λάβει έστω την πρώτη δόση, 68,5% με βάση τα ραντεβού
  • 60-64: 51% λάβει έστω την πρώτη δόση, 60% με βάση τα ραντεβού

Μέχρι σήμερα οι πολίτες που έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού είναι 1.826.628, ενώ και τις δύο δόσεις έχουν λάβει 774.370 πολίτες σε όλη τη χώρα. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί και σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 50.000 εμβολιασμοί.

Τα εμβόλια που περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο

– Από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

– Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

– Από την εταιρεία Johnson & Johnson, έχουμε παραλάβει  33.600 δόσεις και αναμένουμε  300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

– Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε από αυτήν ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα. 

Β. Κικίλιας: Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε φτάσει τους 4 εκατ. εμβολιασμούς

Επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιασμών με το άνοιγμα από Μεγάλη Τρίτη πλατφόρμας για τους άνω των 30 ετών με την αξιοποίηση της περίσσειας αποθεμάτων της AstraZeneca. Την επίσπευση για τους εμβολιασμούς της συγκεκριμένης ηλιακής κατηγορίας ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

«Δίνεται στην ουσία η ευκαιρία να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca τα άτομα 30-39 ετών», όπως είπε ο Β. Κικίλιας ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε ιδιωτικές κλινικές, πολυιατρεία αλλά και ιδιωτικά θεραπευτήρια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα επεκταθούν και τα Σαββατοκύριακα, ενώ θα διευρυνθεί και το ωράριο των εμβολιαστικών Κέντρων  ως τις 10 το βράδυ.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι τον Μάιο αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 2,5 εκατ. εμβολιασμοί ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να φτάσουμε όπως είπε τα 4 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι οι μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν βαριά, κάνοντας έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες.

Άλλωστε μέσα στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι εμβολιασμοί προχωρούν όχι όμως με την ταχύτητα που θα θέλαμε και γι’ αυτό λοιπόν ανοίγει η διαδικασία των ραντεβού στην πλατφόρμα και για τις νεότερες ηλικίες ώστε να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία καθώς  ήδη βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το άνοιγμα του τουρισμού.

Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα, ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test, τόνισε και πρωθυπουργός νωρίτερα και απεύθυνε έκκληση στους πολίτες λέγοντας «για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό».

Ένας παράγοντας που ανησυχεί πολλούς ειδικούς όπως άλλωστε τον εκφράζει και ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής είναι η πιθανότητα ενός τετάρτου κύματος. Ένα κύμα που θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος να εμφανιστεί όχι μόνο από τα «κορονοπάρτι» αλλά και από τους αρνητές των εμβολίων

Και γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε να μπορέσουν εμβολιαστούν ταχύτερα ειδικά είναι οι άνθρωποι αυτοί που κυκλοφορούν εκεί έξω και που με το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να κυκλοφορήσουν και πολύ περισσότερο.

Πηγή άρθρου www.liberal.gr

You May Also Like

More From Author