Επιφυλακή όλο το καλοκαίρι στο Αιγαίο – Τώρα ο Ερντογάν πιέζει για διάλογο …

Estimated read time 1 min read

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί , έφεραν τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας σε κρίσιμο σημείο, πολύ κοντά στο κόκκινο. Από το Σάββατο όμως, τα τουρκικά πολεμικά πλοία αποχώρησαν από το Αιγαίο, η κρίση αποκλιμακώνεται, με τον Ερντογάν να ζητεί όμως ξεκάθαρα διάλογο και διαπραγματεύσεις.

Η αστραπιαία αντίδραση του ελληνικού στόλου από το μεσημέρι της Τρίτης και η ταχύτατη ανάπτυξή του και δη μέσα σε ελάχιστο χρόνο είναι ένα στοχείο το οποίο συνέβαλε στην αποτροπή πιθανής τουρκικής κλιμάκωσης.

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Ιουλίου οι δύο στόλοι ήταν ήδη για τρίτη ημέρα σε επιφυλακή στο Αιγαίο. Ήταν η ημέρα που ο τουρκικός Τύπος εξαπέλυσε επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, το τουρκικό ερευνητικό “Uruc Reis” -παρά την navtex της Άγκυρας η οποία είναι σε ισχύ- παρέμενε αγκυροβολήμένο ανοιχτά της Αττάλειας συνοδεία τουρκικών πολεμικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιφυλακή όλο το καλοκαίρι στο Αιγαίο - Τώρα ο Ερντογάν πιέζει για διάλογο εφ΄ολης της ύλης

Χτες Κυριακή, όμως, η Ελλάδα και συγκεκριμένα η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο, από σήμερα μέχρι και τις 30 Ιουλίου, για ασκήσεις με πυρά.

Σύμφωνα με την NAVTEX απαγορεύεται στους ναυτιλομένους η διέλευση από την δεσμευμένη περιοχή.

Οι Τούρκοι απάντησαν άμεσα με δική τους NAVTEX, με την οποία κρίνουν ως παράνομη την ελληνική.

Σε πλήρη επιφυλακή ο Στόλος

Ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, καθώς είναι ακόμα σε ισχύ η παράνομη τουρκική Navtex.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας “η NAVTEX των Τούρκων είναι σε ισχύ και συνεπώς και εμείς παραμένουμε σε κατάσταση ετοιμότητας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιφυλακή όλο το καλοκαίρι στο Αιγαίο - Τώρα ο Ερντογάν πιέζει για διάλογο εφ΄ολης της ύλης - εικόνα 2

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική ηγεσία εμφανίζονται να αξιολογούν θετικά τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, καθώς τα ταχύτατα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνδυασμό με την ηχηρή αποδοκιμασία των ελιγμών της Τουρκίας από μεγάλες δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία αποτρέπουν τουλάχιστον ως τώρα την τουρκική επιθετικότητα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Πολεμικό Ναυτικό μας θα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής τουλάχιστον έως τις 2 Αυγούστου, όταν και εκπνέει η τουρκική Νavtex.

Η “ιδιαίτερη” ομιλία του Ερντογάν

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε δρόμο στην Αμασία. Ήταν μόλις μία ημέρα μετά το σόου που έστησε για την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά. Εκεί μιλώντας είπε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στο έδαφος και τους φυσικούς πόρους κανενός αλλά “δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιφυλακή όλο το καλοκαίρι στο Αιγαίο - Τώρα ο Ερντογάν πιέζει για διάλογο εφ΄ολης της ύλης - εικόνα 3

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε επίσης απειλητικός, καλώντας όσους μιλούν (δεν κατονόμασε όμως ποιους εννοεί) κατά της Τουρκίας είτε να βγούν στο πεδίο είτε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

O Ερντογάν είπε επακριβώς:

“Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα: Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις“.

Επί της ουσίας ο Ερντογάν δεν έκανε τίποτε άλλο, από το να επαναλάβει αυτό που ζητά η Τουρκία χρόνια τώρα. Διάλογο και διαπραγματεύσεις αλλά με τους τουρκικούς όρους.

Τουρκία: Αποκλιμάκωση και απειλές- Το “μυστήριο” με το Oruc Reis

Δεν είναι λίγες οι φωνές στην Ελλάδα που υποστηρίζουν πως πλέον υπάρχει μερική αναδίπλωση ή ακόμα και αναβολή του αρχικού σχεδιασμού της Άγκυρας. Φαίνεται πως αυτό επιλέγει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αυτού που από χθες Κυριακή περιγράφεται ως “αποκλιμάκωση της έντασης” στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟnAlert.gr, τις επόμενες ώρες τμήμα της ελληνικής ναυτικής δύναμης αναμένεται να αποχωρήσει από την περιοχή καθώς όλα δείχνουν ότι τα τούρκικα πλοία και υποβρύχια, που είχαν αναπτυχθεί για λογαριασμό του Oruc Reis, επιστρέφουν στις βάσεις τους, στο Ακσάζ, τη Σμύρνη και το Μπαρτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιφυλακή όλο το καλοκαίρι στο Αιγαίο - Τώρα ο Ερντογάν πιέζει για διάλογο εφ΄ολης της ύλης - εικόνα 4

Άλλωστε, οι κινήσεις των Τούρκων έδειχναν από τις 25 Ιουλίου το βράδυ, ημέρα Σάββατο, πως η Άγκυρα επιζητούσε την αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα πλοία του τουρκικού στόλου που είχαν βγει στο Αιγαίο αποσύρονταν σταδιακά στους ναυστάθμους.

Σημειώνεται ότι η προκλητική NAVTEX είχε δεσμεύσει περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τις 2 Αυγούστου, προκειμένου το Oruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή άρθρου www.thetoc.gr

You May Also Like

More From Author