Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Σήμερα η πιο κρίσιμη συνεδρίαση – Υγεία

Estimated read time 1 min read

Στα 4340 εκτινάχθηκαν χθες τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα χθες, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ με δραματικό τρόπο. Την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 741 ενώ συνολικά μέσα στο Μάρτιο σημειώθηκαν 1513 θάνατοι από κορονοϊό. Μέσα σ αυτό το δραματικό περιβάλλον η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων καλείται εκτάκτως σήμερα να εισηγηθεί τον τρόπο που θα αρθούν οι περιορισμοί για την επανέναρξη του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα και το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων μέχρι το τέλος της επόμενη εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί έχουν σημαντικές ενστάσεις και εκτιμάται ότι η συζήτηση θα κρατήσει αρκετά ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Τα επιδημιολογικά στοιχεία σε συνδυασμό με τα ρεκόρ κάλυψης κλινών covid σε όλη τη χώρα λογικά δεν επιτρέπουν το οποιοδήποτε άνοιγμα. Όμως την ίδια ώρα φαίνεται να αναδεικνύεται και η άποψη ότι έτσι κι αλλιώς η κινητικότητα που θα προκληθεί από το λιανεμπόριο δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερη σε σχέση με αυτό που ζούμε τώρα.

Επίσης σημειώνεται ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες που προκαλούν πίεση στα νοσοκομεία έχουν σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιαστεί.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι οι επιστήμονες θα ήθελαν μια παράταση των περιορισμό για 2 εβδομάδες ακόμη, ώστε αφενός να έχουμε περί τους 500 χιλιάδες περισσότερους εμβολιασμούς και να έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται τα self test. Όμως φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντέξει.

Ρίσκο

Δεν είναι λίγες οι φωνές εκείνες που μιλούν για ένα μεγάλο ρίσκο. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία από τα χθεσινά ρεκόρ. Ειδικότερα στην Αττική χθες είχαμε 2097 νέα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα:

– Ανατολική Αττική 261

– Βόρειος Τομέας Αθηνών 277

– Δυτική Αττική 149

– Δυτικός Τομέας Αθηνών 274

– Κεντρικός Τομέας Αθηνών 535

– Νήσοι 24

– Νότιος Τομέας Αθηνών 227

– Πειραιάς 350

Τα κρούσματα στο Κέντρο αποτελούν ανησυχητικό ρεκόρ καθώς εδώ σημειώνεται και η μεγάλη κινητικότητα. Επίσης και η Θεσσαλονίκη βρέθηκε μετά από αρκετό καιρό με πάνω από 500 κρούσματα.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ Πανελλαδικά διατηρείται στο περίπου 85% με την Αττική να είναι συνεχώς στο “κόκκινο” με κάλυψη 95-100%. Δυστυχώς τα περιθώρια να διατεθούν κι άλλες κλίνες δεν υπάρχουν αν και το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε γενναίες κινήσεις ενισχύοντας σημαντικά το ΕΣΥ.

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες ΜΕΘ. (1.222 στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία). Από αυτές, οι 891 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 592 ΜΕΘ non Covid.

Περίπου οι μισές, 729 κλίνες ΜΕΘ, βρίσκονται στην Αττική (427 ΜΕΘ-COVID και 302 ΜΕΘ non Covid).

Ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική, δηλαδή 3 στις 4 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 είναι σήμερα κατειλημμένες. Μόνο 3 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι σήμερα κενές στην Αττική.

Συνολικά οι νοσηλευόμενοι είναι περίπου 5050, αριθμός σημαντικά υψηλός. Μάλιστα χθες σημειώθηκαν περίπου 480 νέες εισαγωγές, αλλά ευτυχώς είχαμε 530 εξιτήρια.


Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author