Επικράτηση της παραλλαγής «Δ» από τα μέσα Αυγούστου

Estimated read time 1 min read

© Lorenzot81 | Dreamstime.com

Ηχηρό καμπανάκι από τους επιστήμονες την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα πριν να είναι αργά. Σανίδα σωτηρίας η τοπική αυτοδιοίκηση, οι διασημότητες και οι ιερείς. Παραμένει μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων.

Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση που μπροστά στο 4ο κύμα κορονοϊού αναγνώρισε τη σημασία της πειθούς προς τους δύσπιστους πολίτες που δεν προσέρχονται να εμβολιαστούν όταν όλο το τελευταίο διάστημα αντί για την πειθώ, έχει επιλέξει την τακτική των απειλών, της τιμωρίας και των εκβιασμών.

Η διασπορά της παραλλαγής «Δέλτα» έχει σημάνει συναγερμό εν μέσω θέρους και αυξημένης τουριστικής κίνησης με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων (ανέρχεται μόλις στο 38,2%) στη χώρα μας να κρίνεται απογοητευτικό.

Τα χαρτζιλίκια στους 20άρηδες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έπεισαν και πλέον αλλάζει η στρατηγική με επιστράτευση των δημάρχων, των περιφερειαρχών, διασημοτήτων ακόμα και ιερέων που αναλαμβάνουν ρόλo… διαμορφωτών κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι διστακτικοί έναντι των εμβολίων.

Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για τη στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Οι επιστήμονες

Ηχηρά «καμπανάκια» για το τέταρτο κύμα που είναι προ των πυλών ήχησαν από την επιστημονική κοινότητα λόγω της σταδιακής επικράτησης της παραλλαγής «Δέλτα».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, προσδιόρισε το επόμενο κύμα «γύρω στα μέσα Αυγούστου» τονίζοντας παράλληλα (MEGA) πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Αν χάσουμε ένα έφηβο θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία».

Έκδηλη ανησυχία εκφράστηκε και από τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο που ανέφερε (ANT1) πως «ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι πολύ μεγάλος» και «πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων». Όπως εξήγησε, «είμαστε σε κρίσιμη καμπή. Είναι καλοκαίρι και έχει αυξηθεί η κινητικότητα, ο κόσμος βγαίνει έξω, πάει διακοπές. Έχουμε ένα στέλεχος που διαδίδεται ευκολότερα, έχει έρθει και στην Ελλάδα και είναι πολύ περισσότερα από 50 τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί και έχουμε και μια σειρά μέτρων που έχουν αρθεί».

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος έθεσε μια σοβαρή διάσταση του ζητήματος τονίζοντας (ΣΚΑΪ) πως σε θέματα δημόσιας υγείας δεν αποδίδει ο στιγματισμός, οι κατηγορίες και η ένταση υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να εξαντληθεί η συζήτηση και τα επιχειρήματα αλλά και η προσωπική επαφή για να απαντηθούν τα εξειδικευμένα ερωτήματα, οι απορίες, οι δισταγμοί και οι ενστάσεις πολλών ανθρώπων που δεν έχουν πάρει την απόφαση να εμβολιαστούν.

Η κυβέρνηση 

Με τις φωνές για ολιγωρία και παραλείψεις να πληθαίνουν η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε (ΑΝΤ1) ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα πάει καλά στη χώρα μας, αλλά θα μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα.

Η Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους, είπε «ότι δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά αυτό που προέχει σε περιόδους πανδημίας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας» και υπογράμμισε ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα έχουν περισσότερους περιορισμούς. 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρά το γεγονός πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κινείται με τους επιθυμητούς ρυθμούς έδειξε (ΣΚΑΪ) αισιόδοξος προβλέποντας πως «μέχρι τέλος καλοκαιριού 70% επί των ενηλίκων μπορούν να εμβολιαστούν» και προσθέτοντας αυτούς που έχουν νοσήσει (περίπου 5%) οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως δημιουργούμε «μια πολύ ισχυρή γραμμή άμυνας».

Όσον αφορά το γενικευμένο κλίμα ανησυχίας για μεγαλύτερη διασπορά της νόσου άφησε όλα τα σενάρια ανοιχτά ακόμα και την επαναφορά του μέτρου χρήσης μάσκας. «Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο». 

Ερωτηθείς για τυχόν τοπικά lockdown απάντησε ότι «κατά τόπους πάντα θα υπάρχει μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας για προστατεύει με κανόνες δημόσιας υγείας τους συμπολίτες» ανοίγοντας διάπλατο παράθυρο για επιβολή περιοριστικών μέτρων αν ξεφύγει η κατάσταση.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author