Επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 66.010 επιχειρήσεις, ανοίγουν σχολεία

Estimated read time 1 min read

Την πλήρη εκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας σημαίνει η αυριανή ημέρα, καθώς λειτουργούν εκ νέου -μετά από σχεδόν 2 μήνες- τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στη χώρα, φέρνοντας την… Άνοιξη και για το λιανεμπόριο.

Ενδεικτικό του μεγέθους αποτελεί το γεγονός ότι αύριο επιστρέφουν στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι (συνολικά το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους), ενώ ρολά σηκώνουν για να υποδεχθούν το καταναλωτικό κοινό, 66.010 επιχειρήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% των επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω πανδημίας.

Αναλυτικά, τους πελάτες θα υποδέχονται εκ νέου από αύριο το πρωί καταστήματα:

· εξοπλισμού ήχου και εικόνας

· κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
· σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
· χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
· ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
· επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
· εγγραφών μουσικής και εικόνας
· παιχνιδιών
· κάθε είδους ενδυμάτων
· υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
· καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
· ρολογιών και κοσμημάτων
· καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Ενώ ξεκινά και η φυσική λειτουργία των καταστημάτων επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ηλεκτρονικά: 

· ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών

· ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων

· ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και

· καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).

Στη μεγάλη βεντάλια των επιχειρήσεων που ξεκινούν εκ νέου τη δραστηριότητά τους από αύριο συμπεριλαμβάνονται ακόμη:

· οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών

· οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,

· καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Αλλαγές στις λαϊκές

Παράλληλα, αλλαγές επέρχονται και ως προς τις απαγορεύσεις σε υπαίθριους πάγκους, καθώς από αύριο επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους, ενώ επιστρέφουν και τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές, όπως αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Η πώληση, ωστόσο, διέπεται στο εξής από συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή:

· Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.

· Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαικές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.

· Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.

· Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Εκκίνηση με αυστηρές οδηγίες

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων αύριο περνά, ωστόσο, μέσα από ένα πυκνό φάσμα οδηγιών, τις οποίες θα πρέπει να τηρούν πιστά πωλητές και πελάτες. Ειδικότερα:

Ως προς τις αποστάσεις εντός του καταστήματος, προβλέπεται:

· Έως 20τμ: 4 άτομα

· Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ

· Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ

· Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

· Στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, η λειτουργία τους γίνεται μόνο με την αναλογία τήρησης των αποστάσεων για καθήμενους πελάτες.

· Σε όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως συστήνεται να αποφεύγονται τα ασανσέρ.

Ως προς τα ωράρια λειτουργίας:

· Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ορίζεται στις 10πμ.

· Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.

· Στις σχολές οδηγών η προσέλευση των πελατών γίνεται μόνο με ραντεβού και είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίου με τα ραντεβού της ημέρας.

Ως προς τη χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων:

· Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.

· Υποχρεωτική εξακολουθεί να είναι η χρήση μάσκας και γαντιών στα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής για τους εργαζόμενους.

· Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και για τον εκπαιδευτή για τον εκπαιδευόμενο στις σχολές οδηγών.

Σε ετοιμότητα και οι συγκοινωνίες

Παράλληλα, ειδικά μέτρα έχει λάβει και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για να εξυπηρετήσει τους 156.000 εργαζόμενους που επιστρέφουν αύριο στις θέσεις τους, πυκνώνοντας για το λόγο αυτό όλα τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, από αύριο το πρωί:

· Θα υπάρχουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του Μετρό που παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα.

· Στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 οχήματα και στο Μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στις ώρες αιχμής.

· Στο 50% θα έχει ολοκληρωθεί αύριο και η τοποθέτηση προστατευτικού διαχωριστικού μεταξύ του οδηγού και του χώρου επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύσταση για τοποθέτηση αντίστοιχου διαχωριστικού μεταξύ των καθισμάτων οδηγού – συνοδηγού και των πίσω καθισμάτων έχει γίνει προς τους οδηγούς ταξί.

· Ειδικά διαχωριστικά για την προστασία των οδηγών τοποθετούνται και στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στους δρόμους της πόλης βρίσκονται καθημερινά περί τα 350 οχήματα, για να εξυπηρετούν τις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας.

Κατακόρυφη αύξηση

Η λήψη επιπρόσθετων προστατευτικών μέτρων στις αστικές συγκοινωνίες κρίθηκε απαραίτητη και από τα αριθμητικά δεδομένα, καθώς το ποσοστό αύξησης στις επικυρώσεις εισιτηρίων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας την εβδομάδα 4 με 8 Μαΐου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ανέρχεται σε 85,4%, όταν η επιβατική κίνηση γενικά κυμάνθηκε στο 30% σε σχέση με την κίνηση την περίοδο προ κορονοϊού. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν τα έσοδα με το 41% να αφορά προτυπωμένα εισιτήρια, το 29% κάρτες απεριόριστων διαδρομών και το 20% ακυρώσεις εισιτηρίων στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Μετακίνηση στα νησιά

Από αύριο επιτρέπεται και η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επανεκκινούν. Για όλους, η μετακίνηση περνά μέσα από ειδικά έγγραφα, δηλαδή για:

· Αυτοαπασχολούμενους με εγγραφή δήλωση των ιδίων
· Μισθωτούς με Δήλωση εργοδότη

Η παραπάνω βεβαίωση θα πρέπει να περιέχει τα πλήρη προσωπικά στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου ή του μισθωτού εργαζόμενου, δηλαδή:

· Αριθμός Πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου καταχωρημένου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, πχ. Ε3,Ε4 κτλ.
· Το είδος επιχείρησης και ο ΚΑΔ
· Το ΑΦΜ της επιχείρησης
· Τόπος – νησί εργασίας

Η βεβαίωση με τα πλήρη στοιχεία συνιστά σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο». «Ουδείς εργαζόμενος θα ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα παραπάνω έγγραφα» προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε εδώ τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις με τα πλοία.

Κανόνες στα σχολεία

Αύριο επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρείχε σήμερα αναλυτικές οδηγίες, αφού προβλέπονται:

· Περιορισμός συνωστισμού και αποστάσεις μαθητών

· Απαγόρευση της συγκέντρωσης στον προαύλιο πριν την έναρξη των μαθημάτων

· Σχολικές αίθουσες με μεγιστοποίηση της απόστασης μαθητών: ένας ανά θρανίο, 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα

· Χωρισμός των τάξεων σε υποτμήματα των 15 ατόμων

· Απόσταση μαθητών 1.5 μέτρα μεταξύ τους

· Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο

· Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα

· Αποσυμφόρηση γραφείου καθηγητών

Οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις εκ περιτροπής: οι μισοί Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και οι άλλοι  μισοί Τρίτη-Πέμπτη  ώστε να σχηματισθούν μικρότερα τμήματα, το πολύ 15 ατόμων και να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Το σχέδιο  του υπουργείου Παιδείας  περιλαμβάνει οδηγίες  για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και την διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλιση της προστασίας της υγείας μαθητών και καθηγητών και  την διαχείριση και αντιμετώπιση τυχόν νέων κρουσμάτων κορωνοϊού  που μπορεί να εμφανιστούν.

Ειδήσεις σήμερα:

Σύσσωμος ο ξένος Τύπος συμφωνεί: Η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός εν μέσω πανδημίας

Υπουργείο Ναυτιλίας: Ποιοι και πώς μπορούν από αύριο να ταξιδέψουν στα νησιά

Κιμ Γιόνγκ Ουν: Οι τρεις πανίσχυρες γυναίκες στη ζωή του Βορειοκορεάτη ηγέτη



Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author