Εμβολιασμός ηλικιωμένου στη Γαλλία. Σύμφωνα με την BioNTech, οι παραδόσεις εμβολίων προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα (φωτ. REUTERS/Benoit Tessier).
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνεχίζεται η σύγχυση όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεσμεύεται ότι θα ζητήσει εκ νέου διαβεβαιώσεις από τις εταιρείες για το χρονοδιάγραμμα. Η Ιταλία και η Τσεχία ανακοίνωσαν ότι θα έχουν μειωμένες παραδόσεις και την επόμενη εβδομάδα (στην περίπτωση της Τσεχίας, μάλιστα, και τη μεθεπόμενη). Στη γενικότερη αναταραχή έχει συμβάλει και η έλλειψη των ειδικών συριγγών που απαιτούνται για την εξαγωγή έξι (αντί για πέντε) δόσεων από τα φιαλίδια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχθές διαβεβαίωνε ότι οι παραδόσεις θα επέστρεφαν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα και ότι οι ελλείψεις θα καλύπτονταν πλήρως έως την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου. Η μείωση των παραδόσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την τρέχουσα εβδομάδα ήταν της τάξης του 50%, αλλά αναμένεται επιστροφή στα προσυμφωνημένα επίπεδα παραδόσεων την ερχόμενη εβδομάδα.
Η BioNTech, σε επικοινωνία που είχε με την «Κ», αναφέρει πως εξακολουθεί να ισχύει η προ εβδομάδας ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία οι παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα και θα είναι αυξημένες από αυτή της 15ης Φεβρουαρίου. Στο πρώτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα, η κοινοπραξία θα παραδώσει τη συμφωνημένη ποσότητα εμβολίων, ενώ «οι ποσότητες θα αυξηθούν σημαντικά» στο δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο νέα προσκόμματα στην εμβολιαστική εκστρατεία της Ε.Ε. θέτει η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της AstraΖeneca, η οποία προειδοποίησε τα 27 κράτη-μέλη ότι οι δόσεις του εμβολίου που θα διαθέσει, σε πρώτη φάση, θα είναι σημαντικά λιγότερες από τις αναμενόμενες, εξαιτίας προβλήματος στην παραγωγή. Η Ε.Ε. περίμενε 100 εκατομμύρια δόσεις από την AstraΖeneca το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, αναφέρουν ότι δεν θα παραδοθούν ούτε οι μισές.
Επιτάχυνση διαδικασιών
Στην προχθεσινή «τηλεδιάσκεψη κορυφής» ήταν έντονες εξάλλου οι πιέσεις των κρατών-μελών για επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών που αφορούν τα επόμενα υποψήφια εμβόλια. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε πρόταση της Δανίας –για πολλούς παρακινδυνευμένη– για διανομή των δόσεων πριν από την τελική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν ταχύτερα οι εμβολιασμοί όταν δοθεί το πράσινο φως.
Παράλληλα, νέα ρωγμή στην κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική προκύπτει από την απόφαση της Ουγγαρίας να χορηγήσει, μέσω της εθνικής της εποπτικής αρχής, άδεια χρήσης εκτάκτου ανάγκης στο εμβόλιο της AstraZeneca. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι η επιλογή αυτή δεν θα δώσει προνομιακή πρόσβαση σε δόσεις στην Ουγγαρία, καθώς η σύμβαση της Ε.Ε. με την εταιρεία προβλέπει διανομή μόνο αφού έχει υπάρξει έγκριση από τον EMA (αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου).
Εντονη ήταν και η συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά τον κίνδυνο που αποτελούν τα νέα στελέχη του κορωνοϊού και οι μεταλλάξεις του. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξει στενός συντονισμός στη λήψη περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά ενδεχομένως να καταστεί απαραίτητη η υιοθέτηση μονομερών μέτρων κλεισίματος των συνόρων. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Σλοβακία.
Οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών θα συζητήσουν την προσεχή Δευτέρα πιθανές νέες συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων εντός της Ε.Ε., ειδικά για περιοχές που θα ταξινομηθούν ως «βαθύ κόκκινο», αλλά και για νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις από τρίτες χώρες προς την Ενωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετικές προτάσεις στις επόμενες ημέρες.