Επίσημο: Αρχίζει η μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ – Κόσμος

Estimated read time 1 min read

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συμβιβάζεται με την ιδέα ότι ηττήθηκε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Μπορεί βέβαια αυτό να το ξέρει όλος ο πλανήτης αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ δυσκολευόταν να πειστεί-και ίσως να μην έχει πειστεί ολοκληρωτικά ακόμα.

Ωστόσο, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε επίσημα ότι έχασε την πολιτεία του Μίσιγκαν, η GSA (Κεντρική Διοίκηση των Ομοσπονδιακών Κρατικών Υπηρεσιών) ενημέρωσε ότι είναι πλέον απολύτως έτοιμη για να αρχίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν και τους συνεργάτες του.

Μάλιστα η σχετική ενημέρωση έγινε γραπτώς, με επιστολή, όπως προβλέπεται από το νόμο γεγονός που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Η επικεφαλής Εμιλυ Μέρφι, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τόνισε στην επιστολή ότι πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση εντελώς ανεξάρτητα βασιζόμενη στο νόμο και στα πραγματικά γεγονότα.

Ολα αυτά σε μία μέρα κατά την οποία μέσω διαρροών ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι Υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο Αντονι Μπλίνκεν ενώ καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών θα επωμιστεί η Τζάνετ Γέλεν, πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το υπουργείο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και το σχετικό tweet του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος τόνισε ότι οι διαδικασίες κινήθηκαν με δική του πρωτοβουλία.

«Θέλω να ευχαριστήσω την Έμιλι Μέρφι στην GSA για την απόλυτη αφοσίωση και πίστη της στη χώρα μας. Παρενοχλήθηκε, απειλήθηκε, εξυβρίστηκε — και δεν θέλω να βλέπω να συμβαίνει αυτό στην ίδια, στην οικογένειά της, ή σε λειτουργούς της GSA», ανέφερε ο Τραμπ. «Η υπόθεσή μας συνεχίζεται δυνατά, θα συνεχίσουμε τον καλό αγώνα, και πιστεύω ότι θα επικρατήσουμε! Μολαταύτα, προς το συμφέρον της χώρας μας, συστήνω στην Έμιλι και στην ομάδα της να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει ως προς τα αρχικά πρωτόκολλα, κι έδωσα οδηγία στην ομάδα μου να πράξει το ίδιο», πρόσθεσε.

Και αυτό συνιστά μάλλον παραδοχή ήττας…

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος για τη μεταβίβαση της εξουσίας από κάθε πρόεδρο στον διάδοχό του (Presidential Transition Act, 1963) δεν προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία για την έναρξη της διαδικασίας από την GSA, πάντως ιστορικά η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών ενεργεί αφού γίνει σαφές το αποτέλεσμα. Τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ ανακήρυξαν τη νίκη του Μπάιντεν την 7η Νοεμβρίου.

Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τη διαδικασία οργανώνοντας συναντήσεις με αξιωματούχους οι οποίοι χειρίζονται την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Χαιρέτισε την κίνηση της GSA, βήμα που έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι επιτρέπει «την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author