Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για τον ΕΟΔΥ

Estimated read time 1 min read

Το θέμα του ΕΟΔΥ, που αποκάλυψε ο κυριακάτικος Τύπος αλλά διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση, έθεσε μεταξύ άλλων ερωτημάτων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ασκεί σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αποδίδοντας της ευθύνες.

Στην ερώτηση της θέτει τέσσερα θέματα τα οποία αφορούν το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της οικονομίας, τον ΕΟΔΥ και το αν υπάρχει αξιόπιστο και ολοκληρωμενο Μητρώο Ασθενών και τι βελτιώσεις προβλέπονται, για το αν υπάρχει σχεδιασμός για τη διενέργεια μαζικών τεστ και τέλος, αν θα διατεθούν απαραίτητοι πόροι για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Γεννηματά:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι πια ολοφάνερες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την έλλειψη προετοιμασίας και την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού, που οδήγησαν στο επιθετικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και στο νέο επώδυνο lockdown.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε ότι επί πολλούς μήνες -και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις- η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας -παρά τις συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις που καταθέσαμε. Οι νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID-19 προήλθαν κυρίως από δωρεές και από μετατροπή άλλων χώρων των δημοσίων νοσοκομείων σε ΜΕΘ εκτάκτου ανάγκης. Ενώ οι προκηρύξεις για τη στελέχωσή τους έγιναν μόλις τον Νοέμβριο με μεγάλη καθυστέρηση. Τα νοσοκομεία αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους. Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδυναμίας και ανικανότητας, είναι τα τραγικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, από τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες αναδεικνύεται ότι:

1. Η Κυβέρνηση δεν είχε γνώση της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε περιοχής. Πράγμα που εξηγεί το γιατί ξέφυγε η πανδημία. Μάλιστα, όπως φαίνεται, δεν υπήρχε ούτε καν ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, ενώ οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ανταγωνίζονταν σε σχέση με τη διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας. Είναι αποκαλυπτικά όσα δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας για την οποία έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας.

2. Από τις συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των Υπουργών, προκύπτει ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για ένα ασφαλές άνοιγμα όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Δεν έχει προετοιμαστεί για τα απαραίτητα μαζικά τεστ για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, την πλήρη ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την αποτροπή του συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς και σχολεία. Ένα «lockdown – ακορντεόν» θα έχει βαριές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία. Για το ασφαλές άνοιγμα καταθέσαμε πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις που τυγχάνουν της αποδοχής πολλών ειδικών επιστημόνων.

3. Επί οκτώ μήνες η Κυβέρνηση επέτρεπε στους ιδιώτες να αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών με τις χρεώσεις των τεστ. Και μάλιστα με αμφίβολης ποιότητας τεστ αφού δεν υπήρξε πιστοποίηση εργαστηρίων και αντιδραστηρίων. Όταν προτείναμε τη διατίμησή τους και την υποχρεωτική συνταγογράφησή τους, από τον περασμένο Μάρτιο, οι αρμόδιοι Υπουργοί την αρνήθηκαν. Τώρα, κάτω από τη γενική κατακραυγή η διατίμηση εξαγγέλθηκε. Όμως και πάλι -προφανώς για να ευνοηθούν συμφέροντα- δεν προχωρεί η Κυβέρνηση στους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας ούτε προσπαθεί να εντάξει όλα τα εργαστήρια σε ενιαίο σχεδιασμό. Κυρίως δεν υιοθετεί τη στρατηγική που προβλέπει τα στάδια test – ιχνηλάτηση – απομόνωση σε κάθε περιοχή.

4. Όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και στο δεύτερο, εξαγγέλλετε προσωπικά το νέο ΕΣΥ. Χωρίς να κάνετε τίποτα απολύτως στη συνέχεια.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

1) Υπάρχει και ποιο είναι το Κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλές «άνοιγμα»;

2) Τι μέτρα έχετε λάβει για τον καλύτερο συντονισμό των νοσοκομειακών μονάδων όλης της χώρας; Υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Υγείας, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; Τι βελτιώσεις προβλέπονται για την καλύτερη επιδημιολογική αξιολόγηση κάθε περιοχής;

3) Υπάρχει σχεδιασμός και ποιος είναι για τη διενέργεια μαζικών τεστ (και δειγματοληπτικά στον πληθυσμό) ώστε να ανιχνεύεται η διασπορά των κρουσμάτων και να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα; Θα υπάρξουν μέτρα πιστοποίησης για τα ιδιωτικά εργαστήρια; Καταγράφονται τα τεστ του ιδιωτικού τομέα; Υπάρχει έλεγχος;

4) Θα διατεθούν οι πρόσθετοι, απαραίτητοι πόροι για την ενίσχυση του ΕΣΥ; Θα μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό; Θα ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά, θα τους χορηγηθεί δώρο Χριστουγέννων;

Η ερωτώσα Βουλευτής
και Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

Φώφη Γεννηματά

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Με κλειστές τις πόρτες της εκκλησίας η λειτουργία του Αγίου Ανδρέα

Ρομέν Γκροζάν: Ο οδηγός που βγήκε ζωντανός από την πύρινη κόλαση

Περίεργο περιστατικό στο… ασανσέρ του ψευδομουφτή Ξάνθης, καταγγέλλει η Τουρκία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author