Επίθεση από χάκερς σε δορυφόρους των ΗΠΑ

Επίθεση από χάκερς σε δορυφόρους των ΗΠΑ

Επίθεση από χάκερς δέχτηκαν δύο αμερικανικοί ερευνητικοί δορυφόροι το 2007 και το 2008.

Σύμφωνα με έγγραφο της επιτροπής του Κονγκρέσου, οι χάκερς δεν αποκλείεται να δρούσαν για λογαριασμό του κινεζικού στρατού.

«Παρεμβολές αυτού του είδους αποτελούν δυνητική απειλή, ιδιαίτερα αν αφορούν δορυφόρους με πιο ευαίσθητες λειτουργίες» αναφέρει το προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Επιθεώρησης Οικονομίας και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας. Το έγγραφο περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg ενόψει της επίσημης δημοσιοποίησης της έκθεσης τον επόμενο μήνα.

Το πρώτο περιστατικό που έγινε αντιληπτό ήταν η επίθεση στον δορυφόρο γεωσκόπησης Terra AM-1 της NASA. Οι χάκερ συνδέθηκαν στα συστήματα του δυρυφόρου μέσω ενός επίγειου σταθμού στη Νορβηγία και «πέτυχαν όλα τα βήματα που απαιτούνταν για να μπορούν να δίνουν εντολές στο δορυφόρο». Τέτοιες εντολές, πάντως, τελικά δεν δόθηκαν.

Η διερεύνηση της υπόθεσης οδήγησε τελικά στην ανακάλυψη μιας άλλης επίθεσης στον δορυφόρο γεωσκόπησης Landsat-7 της NASA και της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS).

Η έκθεση δεν κατηγορεί ευθέως το Πεκίνο για τις επιθέσεις, λέει όμως ότι τα περιστατικά βρίσκονται σε συμφωνία με έγγραφα του κινεζικού στρατού, τα οποία αναφέρονται στην εξουδετέρωση εχθρικών συστημάτων, ειδικά «επίγειων υποδομών, όπως εγκαταστάσεις ελέγχου δορυφόρων».

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Πεκίνο για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και αμερικανικών εταιρειών, όπως είχε συμβεί προ ετών με τις επιθέσεις εναντίον της Google.

More From Author