Σφοδρή κριτική άσκησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τη «γαλάζια» πλειοψηφία να μην αφήνει αναπάντητες τις αιχμές και να μιλάει για «τοξικό λόγο» της αντιπολίτευσης. [INTIME NEWS]
Στη δίνη της πόλωσης βρέθηκε και χθες ο πολιτικός κόσμος στο Κοινοβούλιο με επίκεντρο την υπόθεση των υποκλοπών, η διερεύνηση της οποίας άρχισε στην εξεταστική επιτροπή, με πρώτο μάρτυρα τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Θ. Δραβίλα.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ετέθη εκ νέου από την αντιπολίτευση το ζήτημα του κατά πόσον οι μάρτυρες-στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών θα μπορούν να επικαλεστούν το «απόρρητο» προκειμένου να μην απαντούν σε κρίσιμες ερωτήσεις. Ειδικότερα ζητήθηκε από την αντιπολίτευση να γνωματεύσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής αναφορικά ακριβώς με το εάν υπάρχει ή όχι δυνατότητα επίκλησης απορρήτου από τους μάρτυρες. Το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία, γεγονός το οποίο πυροδότησε νέες αντικυβερνητικές καταγγελίες περί «συγκάλυψης» στην Ολομέλεια, όπου την ίδια ώρα εξελισσόταν η διαδικασία κύρωσης της ΠΝΠ με τις πρώτες παρεμβάσεις στην ΕΥΠ.
Για την ουσία της κατάθεσης του κ. Δραβίλα, δεδομένου ότι οι συνεδριάσεις αποφασίστηκε να διεξαχθούν σε περιβάλλον αυξημένης μυστικότητας, οι πληροφορίες σχετικά με όσα φέρεται να είπε ο διοικητής της ΕΥΠ κατά την περίοδο της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ δεν είναι εφικτό να επιβεβαιωθούν επισήμως. Σύμφωνα με ορισμένες εξ αυτών, ο κ. Δραβίλας φέρεται να χαρακτήρισε νόμιμη την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, στον βαθμό που είχαν τηρηθεί οι προβλεπόμενες τυπικές έγγραφες προϋποθέσεις, και να ανέφερε ότι το καθεστώς εχεμύθειας μπορεί να το επικαλεστεί όταν το κρίνει απαραίτητο. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να σημείωσε ότι την περίοδο που ήταν διοικητής (2012-2015) δεν παρακολουθούνταν στελέχη των μετέπειτα κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, οι κ. Στ. Πιτσιόρλας και Σπ. Σαγιάς. Στον βαθμό που αυτό ισχύει, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον η σημερινή κατάθεση του κ. Ι. Ρουμπάτη, διοικητή της υπηρεσίας κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο οποίος φέρεται να είπε προ ημερών στην Επιτροπή Θεσμών ότι εμμέσως τα δύο προαναφερθέντα στελέχη παρακολουθούνταν, σε συνέχεια όμως σχετικής διαδικασίας που άρχισε επί θητείας Δραβίλα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, στον χθεσινό μάρτυρα αποδίδεται και η φράση ότι δεν γνωρίζει τι είδους μέσα μετέρχονται οι πληροφοριοδότες της ΕΥΠ για να συλλέξουν πληροφορίες, τοποθέτηση που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μπορεί να παραπέμπει στο παράνομο λογισμικό Predator.
Ο διοικητής της ΕΥΠ (2012-2015) φέρεται, κατά πληροφορίες να κατέθεσε πως επί θητείας του δεν παρακολουθούνταν τα στελέχη των μετέπειτα κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πιτσιόρλας και Σαγιάς.
Δέσμευση
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, που δεχόταν στην Ολομέλεια τα πυρά της αντιπολίτευσης, επαναδιατύπωνε τη δέσμευσή της αφενός να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ν. Ανδρουλάκη και αφετέρου να ενισχυθεί περαιτέρω το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το οποίο, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, «θα υποστηρίζει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, χωρίς όμως εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια».
Στις οξύτατες επιθέσεις που εξαπέλυσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικότερα να σημειώνουν μεταξύ άλλων πως ο πρωθυπουργός είναι ένοχος για διάπραξη ακόμα και ποινικών αδικημάτων στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, η γαλάζια πλειοψηφία αντέδρασε τόσο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Μπουκώρο, ο οποίος έκανε λόγο για «τοξικό λόγο» των πολιτικών αντιπάλων της Ν.Δ., όσο και με αναδρομές από αρκετούς βουλευτές της πλειοψηφίας σε υποθέσεις παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων στο παρελθόν από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, με πρωταγωνιστή τότε τον Θ. Τόμπρα, αλλά και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες περί παρακολούθησης ακόμα και υπουργών από την ηγεσία της τότε κυβέρνησης.