Ενός κακού μύρια έπονται… | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Estimated read time 1 min read

Απότομο τέλος έλαβε, λόγω των τραγικών γεγονότων στο Αφγανιστάν, η περίοδος χάριτος που απολάμβανε ο Τζο Μπάιντεν μόνο και μόνο επειδή κέρδισε τον αλλόφρονα Τραμπ ● Σαν να μην έφταναν οι εικόνες χάους με την παράδοση της χώρας στους Ταλιμπάν, ήρθε και ο θάνατος των Αμερικανών στρατιωτών από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ και «έδεσε» ένα γλυκό… πολύ πικρό για τον πρόεδρο, ο οποίος χρειάζεται άμεσα νίκες στο εσωτερικό

«Εφτά μήνες μετά, ο Μπάιντεν δεν μπορεί πια να κερδίζει πόντους επειδή απλά δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ». Mε αυτή τη φράση – κλειδί, το κατά τα άλλα φιλικό CNN σε μια αρκετά επικριτική προ ημερών ανάλυσή του με αφορμή τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου στο Αφγανιστάν, αποκάλυπτε μια δυσάρεστη πραγματικότητα: ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τους ψηφοφόρους και τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ οδεύει προς το τέλος του. Αυτή η στιγμή έρχεται αναπόφευκτα για όλες τις κυβερνήσεις, αλλά η κρίση στο Αφγανιστάν επέφερε, θα λέγαμε, μια «βίαιη ωρίμανση».

Αρκετές δημοσκοπήσεις, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, από την πτώση της Καμπούλ και μετά, δείχνουν πτώση της δημοτικότητας του προέδρου μαζί με επικρίσεις για τον χαοτικό τρόπο αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, παρ’ όλο που η πλειοψηφία φέρεται να συμφωνεί με την ιδέα της απόσυρσης εν γένει. Ο θάνατος και Αμερικανών στρατιωτών στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ δεν μπορεί παρά να έχει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στη δημοτικότητα του Μπάιντεν.

Αμέσως βγήκαν τα πρώτα μεγάλα μαχαίρια από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, με δύο γερουσιαστές, τη Μάρσα Μπλάκμπερν από το Τενεσί και τον ακροδεξιό Τζος Χόλεϊ από το Μιζούρι, να ζητούν την παραπομπή ή την παραίτηση του προέδρου. «Οι επικριτές του», σημείωνε χθεσινό άρθρο της Washington Post, «άδραξαν την ευκαιρία της τραγωδίας, για να αμφισβητήσουν ένα από τα κεντρικά μηνύματα της προεδρίας του Μπάιντεν -ότι δηλαδή είναι ένας ικανός και έμπειρος ηγέτης που, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ξέρει πώς να προστατεύσει τους Αμερικανούς».

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν στο ότι η κρίση στο Αφγανιστάν θα αφήσει το στίγμα της στη θητεία Μπάιντεν. Σε ποιο βαθμό, ίσως φανεί σχετικά σύντομα. Βρισκόμαστε έναν χρόνο και κάτι μήνες πριν από τις καθοριστικές ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Ουσιαστικά, σε μια προεκλογική περίοδο διαρκείας, όπου η κάθε νίκη και η κάθε ήττα, μικρή η μεγάλη, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, έχει τη σημασία της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάζεται επειγόντως νίκες στο εσωτερικό μέτωπο: οικονομία, πανδημία, υποδομές, δικαιώματα… Αλλά ούτε εκεί είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος.

Την εβδομάδα που κλείνει, ο Τζο Μπάιντεν δέχτηκε άλλα τρία χαστούκια. Το συντηρητικής πλειοψηφίας πλέον Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε δύο σημαντικές αποφάσεις του. Η πρώτη αφορούσε την ακύρωση του νόμου Τραμπ που υποχρέωνε τους αιτούντες άσυλο στις ΗΠΑ να παραμείνουν στο Μεξικό έως ότου εκδικαστούν οι υποθέσεις τους από αμερικανικά δικαστήρια. Η δεύτερη, η οποία θα στοιχίσει πολύ περισσότερο στην κυβέρνηση, αφορά την άρση του μορατόριουμ στις εξώσεις, που επρόκειτο να διαρκέσει ώς τον Οκτώβριο, κάτι που κρεμά στον αέρια εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, από όπου επίσης έρχονται δυσάρεστα μαντάτα.

Για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 ξεπέρασε τις 100.000, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των CDC, των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων ανέρχεται στους 1.100, όπως στα μέσα Μαρτίου. Και μια ιδιαίτερα δυσοίωνη πρόβλεψη: Περίπου άλλοι 100.000 Αμερικανοί ενδέχεται να προστεθούν στη λίστα των νεκρών ώς την 1η Δεκεμβρίου. Ενα νούμερο που, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα μπορούσε να κοπεί στη μέση, με την καθολική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους. Κάτι για το οποίο αρκετοί Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες έχουν αντίθετη άποψη.

Με λίγα λόγια, η «Δέλτα» τινάζει στον αέρα τους σχεδιασμούς του Μπάιντεν να κηρύξει τη «νίκη» επί του κορονοϊού. Η πολύ μεταδοτικότερη μετάλλαξη προκαλεί ένα νέο κύμα μολύνσεων μεταξύ των ανεμβολίαστων και ειδικότερα στον αμερικανικό Νότο όπου παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών. «Το νέο χρονοδιάγραμμα του Φάουτσι για το 2022 σχετικά με τον Covid θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτική καταστροφή για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς», προειδοποιούσε το CNN πριν από λίγες μέρες.

Ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος είπε ότι ο ιός δεν πρόκειται να τεθεί υπό έλεγχο πριν από την άνοιξη του 2022 κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η πλειονότητα των Αμερικανών που σήμερα αρνούνται ή διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο, θα αλλάξουν γνώμη. Πράγμα καθόλου εύκολο στην πράξη, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 52% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει ένα 13% «αμετανόητων» που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται επ’ ουδενί να κάνουν το εμβόλιο.

Στο μεταξύ, όσο καθυστερεί η επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα, άλλο τόσο θα καθυστερεί και η ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη. Ο Μπάιντεν κέρδισε τα εύσημα, όταν κατόρθωσε να περάσει από το Κογκρέσο και μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών το πακέτο – μαμούθ του 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανακούφιση της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας. Θα πρέπει, όμως, να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και σε ό,τι αφορά το άλλο πακέτο των 4,5 δισ. για τις υποδομές, τα 3,5 εκ των οποίων προορίζονται για οικογενειακά προγράμματα, τους νέους, τους ηλικιωμένους, την παιδεία και την υγεία.

Ενα συναινετικό πακέτο ενός τρισ. για την ανανέωση των υποδομών της χώρας εγκρίθηκε από τη Γερουσία και με τις ψήφους αρκετών Ρεπουμπλικανών. Δεν προβλέπεται, όμως, το ίδιο για το μεγαλύτερο πακέτο για τις κοινωνικές δαπάνες. Αντιρρήσεις, δε, εκφράζουν και ορισμένοι μετριοπαθείς του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι ενδεχομένως να σαμποτάρουν κάθε κίνηση του ίδιου του κόμματός τους στη μοιρασμένη 50-50 Γερουσία. Κάπως έτσι έχουν βαλτώσει τα φιλόδοξα νομοσχέδια για τη διασφάλιση και επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων και για τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας της αστυνομίας.

Από τη Δευτέρα, που η Βουλή των Αντιπροσώπων επιστρέφει στην κανονική της λειτουργία, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για το πακέτο των 3,5 τρισ. Τυχόν αποτυχία θα σημάνει και τη χειρότερη ώς τώρα ήττα για τον Μπάιντεν στο εσωτερικό μέτωπο. Γιατί, όπως προείπαμε, το να μην είσαι ο Τραμπ δεν συνιστά πια ένα ικανοποιητικό προσόν…

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author